Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Σκέψεις για το 1940 μέσα από το ημερολόγιο της Ροζέ Μιέξ

Ροζέ Μιλλιέξ : « ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 



Του Αλέξανδρου Κουτσομητσόπουλου


« ΠΩΣ « Ο ΛΑΟΣ ΠΡΩΤΟ- ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΕΒΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟ  -1941- ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ! - ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΟΒΟΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΙΠΠΩΝ  ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΩΝ :


Το 1982 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ροζε Μιλλιεξ - ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ  –ΜΕ  ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ  ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΦΗ / ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΞΙΑ...

ΕΠΕΙΔΗ ΓΡΑΦΤΗΚΕ  ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ - ΕΝΟΣ  «ΞΕΝΟΥ» ΕΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΜΙΑ « ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ«, ενός Άξιου Έλληνα - Πολίτη της Γαλλίας και του Κόσμου. Δεν ήταν κομμουνιστής, αλλά οπαδός του Γαλλικού Αντιστασιακού Κινήματος που συνεργάστηκε θερμά με το "Ε.Α.Μ.",  αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα του σαν γνήσιου Λαϊκού Αντιστασιακού- Αντικατοχικου Κινήματος , μη χάνοντας την αντικειμενικότητα ν' αναγνωρίζει , να μην "παραβλέπει" και την κάθε άλλη,  εκτός Ε.Α.Μ. , συμβολή / πατριωτική ενέργεια.  

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  :  


Επειδή δυστυχώς δεν βρήκα πουθενά την Μαρτυρία του δημοσιευμένη ηλεκτρονικά , αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο από την ζωή μου για ν αντιγράψω από την σελ. 35 του –ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ- ΤΟ ...
 
ΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΕΙΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ –ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ – ΕΠΕΤΕΙΟΥ – ΤΗΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1941 – Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΩΤΟ- ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ – ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ  - ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ –ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ – ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ . 

Το αφιερώνω στους νοσταλγούς του παλαιό- ναζισμού /φασισμού και σε -ορισμένες - «συνιστωσες» ( της «προόδου» ).  

Οι μεν μας λένε πως τα εγκλήματα δεν τα έκαναν οι  «ναζί» , άλλα οι «Γερμανοί» και οι δε πως δεν τα διέπραξαν οι «Γερμανοί», άλλα οι « ναζί»! 

ΟΜΩΣ , τελείως «δημοκρατικά και ανθρωπινά» - και οι μεν και οι δε – μας λένε  πως εγκλήματα έκαναν ΚΑΙ οι «Σύμμαχοι» !  Εγώ σας λέω πως οι γενοκτονίες Β Π.Π. ξεκίνησε και κυρίως διεξήχθη κυρίως από τους κατά πλειοψηφία Ναζί – Γερμανούς και εγκλήματα έκαναν , όπως σε κάθε πόλεμο, και «Σύμμαχοι» . 

Όμως στο ερώτημα το «αυγού ή η κότα « σας απαντώ πως η Κότα έκανε το αυγό και πως στους πολέμους υπάρχουν επιτιθέμενοι και αμυνόμενοι , υπάρχει πάντα ένας βασικός – υπεύθυνος – για την πρόκληση μιας αιματηρής σύγκρουσης , κανένα δίκαιο και καμία λογική δεν μπορεί να «συμψηφίσει» τα εγκλήματα  του επιτιθέμενου για την επιβολή του αδίκου με τα εγκλήματα των αμυνομένων. 

Ως εκ τούτου , "Ωστόσο"  , την - κυρία - ευθύνη για τον Β Π.Π. την είχε ο γερμανικός ιμπεριαλισμός ( όποιος θέλει,  για να είναι πιο “in” με την «επικαιρότητα» , μπορεί να πει σκέτα «ο φασισμός» ,  μη-γνωρίζοντας , ας πούμε , το τι συσκοτίζει με την αποκλειστική χρήση αυτού του όρου…). 

Μιλώ συνήθως για νοσταλγούς του «παλαιό»- φασισμού και όχι για "νέο"-  ναζί, επειδή κατά την κρίση μου τον «νέο – φασισμό « , τον νέο πολίτικο & οικονομικό - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ στην σύγχρονη πολιτική μας ιστορία , τον εκφράζουν "άλλα ρεύματα" , όπως αυτό του «ριζοσπαστικού – νέο-φιλελεύθερου» καπιταλισμού« και θέλω να τον  διαχωρίζω από τον "παλαιό- φασισμό" , και επειδη επίσης,...   

"το παλαιό σχήμα « φασισμού – αντιφασισμου « δεν εντοπίζει τις νέες εξελίξεις της «παγκοσμιοποίησης» (την επέκταση της παγκόσμιας πάντα – άνισης αγοράς – και τη ζούγκλα με την θέσπιση της «ανταγωνιστικότητας «) , ΤΟΥ ΝΕΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΥ... 

Για να μην «εκμεταλλευτώ και μαστιγώσω» τους αναγνώστες για την ανάγνωση μιας «ιστορικής μαρτυρίας « (ντοκουμέντου) , η συνεχεία της «εισαγωγής μου» ( που δεν «υποχρεωτικό « να διαβάσετε η να αναδημοσιεύσετε , την Μαρτυρία όμως Ρ. Μιλιές – ΝΑΙ ! ) με αφορμή το αφιέρωμα για την «28η Οκτωβρίου του 1940/ 1941 » , θα ακολουθήσει - τοποθετηθεί στο τέλος , υπό τον τίτλο "Επίλογος" , μετά την παράθεση της  συγκινητικής ΚΑΙ διδάχτηκης «Αφήγησης του Ροζέ Μιλλιέξ : 

ΡΟΖΕ ΜΙΛΛΙΕΞ * ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ( 1 ) 


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ( Απόσπασμα )  


Τρίτη , 28 Οκτώβριου (- 1941- ) 

>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Πέρασε ένας χρόνος από εκείνη την αξέχαστη μέρα , που κάτω από ένα λίγο συννεφιασμένο ουρανό σα σήμερα μας ξύπνησαν οι σειρήνες για να μάθουμε πως είχαμε πόλεμο και η Ελλάδα είχε απαντήσει το ηρωικό ΟΧΙ , που το επανέλαβε μετά έξι μήνες με τόσο ενθουσιασμό.  Τι χαρούμενο , ανέμελο ξεκίνημα. 

Σήμερα συναντιόμαστε και λέμε : «Καλή τεφτέρια ! « Έβαλα στη γραβάτα μου τα «τσαρούχια» , η Τ , τα έβαλε στη μπλούζα της . Γιόμιση η Αθήνα φοιτητές που κάνουν περίπατο.  Στον Άγνωστο Στρατιώτη βαλαν φρουρά.  Γωνιά Κηφισίας και Πανεπιστήμιου αγοράζω το «Βήμα» . Διαβάζω απαγορεύτηκε η απεργία των μαθητών και σπουδαστών και ο κ. Τσάτσας διώχτηκε από το Πανεπιστήμιο. Στη Φιλοσοφική Σχόλη το προαύλιο άδειο όπως και το καλοκαίρι. Με ασβέστη προσπαθούν να καλύψουν ένα κόκκινο τσαρούχι καθώς και συνθήματα  γραμμένα από κομμουνιστές. 

Χτες στη Φιλοσοφική και στη Νομική γαλανέ πατριωτικούς λογούς και τραγουδούσαν ύμνους. Ποίησαν διακόσιους φοιτητές.  Χτες κυκλοφόρησε ένα έντυπο που καλεί τις Ελληνίδες να ρίξουν λουλούδια στον Άγνωστο Στρατιώτη κι αν δεν μας αφήσουν θα πάμε να στεφανώσουμε τον Σολωμό στον Εθνικό Κήπο. 

Ένα πλήθος συγκινητικές στιγμές. Μια νέα μαυροφορεμένη γυναικά πάει στο ανθοπωλείο , κόβει ένα φύλλο δάφνης και το φορεί. Είναι γυναικά ενός από τους πρώτους αξιωματικούς που έπεσαν στην Αλβανία. 

Η «Τ « βλέπει κοριτσάκι τεσσάρων χρόνων που κρατεί ένα μπουκέτο πιο μεγάλο από το μπόι του , ξεγλιστρήσει ανάμεσα στους φρουρούς και σταματήσει μπροστά στον εύζωνο της φρουράς. Η μικρή τον τρίβει από την φουστανέλα , αφήνει στα πόδια του τα λουλούδια και του λέει να σκύψει να το τον φιλήσει. Τη στιγμή που ανάγγειλαν πως απαγορεύεται η σύναξη , άρχισαν να ρίχνουν από όλες τις μεριές λουλούδια και στεφάνια. 

Ο Σολωμός που γιόμιση από άνθη απαγορεύτηκε και αυτός !  Τότε μοιράστηκαν τα υπόλοιπα τραγούδια ο Βαλαωρίτης , ο Παράσχος και ο Κολοκοτρώνης , ακριβώς απέναντι από τους Ιταλούς.  Το απόγευμα που ξαναπεράσαμε από το Σύνταγμα , η παρέλαση συνεχιζόταν . 

Οι άνθρωποι γονάτιζαν στο πεζοδρόμιο. Ένα χλωμό ΟΧΙ γραμμένο σ έναν τοίχο. Η μπόγια είχε τρέξει. Η «Τ» λέει : « Κλαίει κι αυτό « . 
Ένας αστυφύλακας δε μ’ αφήνει να προχωρήσω προς τον Σολωμό. Όταν βλέπω Έλληνες αστυφύλακες μαζί με τους Ιταλούς Καραμπινιέρους ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι μου και μου πέρανε οι πιο τρέλες ιδέες από το μυαλό.  Την ώρα που με διατάσσουν να κυκλοφορήσω πάνω στο πεζοδρόμιο του Συντάγματος , ένα αεροπλάνο κάνει ακροβασίες. 

Συζητώ στην οδό Σταδίου με τον Delamater ( αρχιφύλακας της Γαλλικής Πρεσβείας ). Μου λέει ο γιος του ( αργότερα δημοσιογράφος ) « Για δες , τους καμαρώνουν ! « Αληθινά μας πνιγεί η αγανάκτηση , κι όμως σήμερα , μ’ αυτήν την εκδήλωση αισθάνεται κανείς περά για περά πόσο είναι αδελφωμένος ξανά τούτος ο λαός.  Η κυρία Μερλιε ( σύζυγος του τότε δ/ντι του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών , Οκτάβιου Μερλιε ) πως αυτό της ξανάδωσε κουράγιο. 

***************************
ΤΕΛΟΣ περιγραφής της « 1ης « Λαϊκής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου « στην τότε Κατεχομένη Αθήνα & Ελλάδα, η οποια την Επεβαλε μεταπολεμικα και σαν Επετειο των «Εθνικων Χρονικων» 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΣΥΝΕΧΕΙΑ … 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 7 / 11 / 1941 

Μεσολαβούν άλλες 11 μέρες μέχρι τη επόμενη αναφορά/μαρτύρια  στο «Ημερολόγιο του Ροζέ Μιλιές»  , είναι σύντομη και θεωρώ πως αξίζει να την παραθέσω , σαν μια επίσης χαρακτηριστική εικόνα της Μαύρης Γερμανό- Ιταλικής – Βουλγάρικης Κατοχής ( «φασιστικής – ναζιστικής- κατοχής » εάν θέλετε είναι επίσης ένα αδιάψευστο γεγονός , άλλα μιλάμε και θα μιλάμε πάντα για την ιστορική  Γερμανό-Ιταλική – Βουλγαρική ιμπεριαλιστική Κατοχή της Ελλάδας ! , οι ιδεολογίες και τα πολιτικά συστήματα και οι πόλεμοι έχουν φορείς , υλοποιούνται και επιβάλλονται από ανθρώπους , συνεπώς… ):  

Εισαγωγή  : 

Το απόσπασμα αυτό το αφιερώνω΄ στην «Νέο- Γερμανική Σχολή Ιστορικών Αναθεωρητών « ( και των «Ελλήνων Συνεργατών της» , στο καθηγητικό κατεστημένο  της ακόμα –Ελλάδας ) , η οποία ισχυρίζεται ( προπαγανδίζει ), σχεδον πάντα "μη-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ" , 

ΟΤΙ ... είναι «εθνικός μύθος» πως ευθύνονται οι Γερμανοί ( ναζί και «μη –ναζί» ) για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου , τον Λιμό της Αθήνας και όλης της Ελλάδας , δήθεν μόνο τον «χειμώνα του 41-42»,  ο οποίος διήρκεσε , πέρα από το αποκορύφωμα του 41-42 , σε όλη την διάρκεια της κατοχής , όχι μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς , αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς , λόγω υποσιτισμού  και κρυοπαγημάτων ( φυματίωση κ.α. σοβαρές ασθένειες ) και ψυχικά τραυματισμένους , οι "επέζησαν" και πέρασαν , αναίτια , μια τραγική – ανάπηρη ζωή  -  τις επόμενες δεκαετίες. 

ΟΤΙ … δεν ήταν τα θύματα του Λιμού 200 – 300.000 ( σύμφωνα με τον «μύθο» ) , αλλά σύμφωνα με την «γερμανική επιστημονική ακρίβεια» , που βασίζεται στα «πολύ αξιόλογα « Ληξιαρχεία της Αθήνας που λειτουργούσαν «άψογα « , «μόνο» 99.000  και ( ας πούμε )  +  ½ (μισός ) « , ( Χαγκεν-Φλαισερ ) 

ΟΤΙ … «έφταιγαν και οι Εγγλέζοι « για τον λιμό  ( όπως άλλωστε ισχυριζόταν και η γερμανική / ναζιστική προπαγάνδα στην κατοχή ) , όποιος μιλά για αποκλειστικές ευθύνες των Γερμανών είναι … , τι είναι ; Μα… «Αντί – Ευρωπαϊστής»΄! ( Ευγ. Μουρνοβα , « επίτιμο μέλος « της ελληνικός σχολής των αναθεωρητών…. ) 

ΟΤΙ … «οι Έλληνες συνεργάτες –Ταγματασφαλίτες « σκότωσαν παραπάνω συμπατριώτες τους , απ’ ότι οι Γερμανοί η τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό» ( μελέτη του Κρατικού «Ινστιτούτου Ιστορίας του Στρατού» της Γερμανίας, που αποσκοπεί «αντιμιλιταριστικά» να πετύχει τον «συμψηφισμό των γερμανικών εγκλημάτων «  με τα … «όπου γης θύματα του φασισμού «  ).  

ΟΤΙ … οι Κρητικοί έκαναν – επίσης -  θηριωδίες , «κατά παράβαση των νομών του πολέμου « , κατά την της εξ – αέρος «αποβίβαση» των Γερμανών στο νησί ,  ότι δηλαδή έλεγε «δικαίως» και η γερμανική –ναζιστική προπαγάνδα για να δικαιολογήσει τα Ολοκαυτώματα της που ακολούθησαν. Όλη η δυτικογερμανική και αργότερα «ενωμένη γερμανική προπαγάνδα» στηρίζεται στο « και επίσης» , δηλαδή έκαναν οι Γερμανοί , άλλα έκαναν και οι Σύμμαχοι ( « πάτσι «). 

ΟΤΙ η απαίτηση για «Πολεμικές Επανορθώσεις» από την Γερμάνια για τον Β Π.Π. είναι της «ιδίας φιλοσοφίας « όπως αυτές που ζητηθήκαν για τον  «1ου Π.Π. « ( που προφανώς ήταν «ίδιος» με τον Β ‘K.! ) , στηρίζονται όχι στο δίκαιο , άλλα στο «δίκαιο του νικητή» και πως … οι «Συνθήκες της Χάγης» ( το ισχύον δηλαδή »Διεθνές Δίκαιο»  για την διεξαγωγή ενός πολέμου,  τα οποίο  επιβεβαιώθηκε και στις «Δίκες της Νυρεμβεργης» και αυτο το Δ. Δικαιο δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι «Πρωταίτιοι» του ναζιστικού καθεστώτος για την κήρυξη του Β Π.Π. ). 

Οι Συνθήκες δηλαδή που καθορίζουν ΟΡΙΑ , από το 1898/1907 , στην οικονομική εκμετάλλευση μιας στρατιωτικά κατεχόμενης χώρας  ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΥΝ «ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ» για έναν άδικο- αναίτιο αιφνιδιαστικό - επιθετικό πόλεμο είναι … , τι είναι ;  μα … προβληματικές η «ξεπερασμένες» ( ! )  και γι αυτό δικαιούμαστε να ζητάμε – μόνο – την αποπληρωμή του «εξαναγκαστικού δάνειου « και αυτό  είναι «μόνο»  7- 9 δις ευρώ το πολύ ! ( Χάγκεν-Φλαισερ , συνέντευξη στην "ert-open" ). 

Η συνεχεία παρακαλώ στον «Συνωστισμό της Σμύρνης « , της ιδίας  «σχολής»¨ των σχολαστικών –αναθεωρητών , υπέρ της … «επί γης ειρήνης και ,,,ι ευδοκία« 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΡΟΖΕ ΜΙΛΛΙΕΞ ( ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ) 

7 Νοεμβρίου ( 1941 )  : 
>>>>>>>>>> 

Τρέχω από δρόμο σε δρόμο να ξαναβρώ ένα αγόρι που έπεσε από την πείνα πενήντα μέτρα από το σπίτι. Ζητούσε λίγο νερό. Οι μύγες το κατάτρωγαν, Τα πόδια του πρησμένα και μαύρα, τα μπράτσα του ανοιχτέ τρίμηνε. Παλιός  κιόλας πολεμιστής με κρυοπαγήματα , που πιάστηκε στην Κρήτη. Τον διώξαμε από το νοσοκομείο για να βάλουν Γερμανούς τραυματίες.

Μιλεί για το χωριό του , όλο γι’ αυτό μιλεί. Πίνει σα λυσσασμένος νερό., χούφτιαζε το ψωμί και ελιές που φέρνουν διάφοροι γείτονες , τις σταφίδες. Μας λέει πως κοιμάται μέσα σ’ ένα άδειο τραίνο στον Πειραιά.  Είναι γεμάτος σκουλήκια , δεν έχει αλλάξει. Του χρειαζόταν πεντακόσιες δραχμές για να πάρει το πλοίο.  Η Σοφία μας του δίνει πενήντα.  Ψάχνω να τον βρω για να του πω να έρθει αύριο να του δώσουμε τα υπόλοιπα. Άφαντος. Για σήμερα σώθηκε. Αύριο όμως ; 

Σκέπτομαι το ίδιο αγωνιώδες ερώτημα της Ιωάννας στο « Mystery de la Charities de Jeanne d’ Arc « του Πέγκυ.  Το ξανασκέφτηκα χτες , την ώρα φεύγαμε ένα αγοράκι με την αδελφούλα του , που μας ζήτησαν μια χούφτα σταφίδες η ένα σύκο και άνοιξε ο μικρός τη βρώμικη πόδια του. Αύριο όμως τι θα γίνουν ; 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΤΕΛΟΣ – πάω να διαβάσω στην μικρή μου κόρη ( θα το  κοινοποιήσω  και στην μεγάλη ) , η όποια  έπαιξε χθες με το φλάουτο στο σχολείο της το «Κορόιδο Μουσολίνι» , την αφήγηση του Ροζέ Μιλιές για την 28η Οκτωβρίου του 1941 – 

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ – Ο ΟΠΟΙΟΣ ....

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ - ΠΑΛΙ ΚΟΙΜΑΤΕ ΣΤΑ «ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ « ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ – ΛΥΠΟΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ – ΑΛΛΑ…, όπως λςνε ορισμένοι ,   « ΔΕΝ « ΕΧΟΥΜΕ «ΑΚΡΙΒΩΣ» ΚΑΤΟΧΗ – ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΠΟΛΥ «ΣΟΦΙΣΤΙΚΕ» ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ … , «παντού υπάρχει εκμετάλλευση , που είναι ένας... «συνήθης καπιταλισμός» , κάνουμε ένα «κλικ» και τον αλλάζουμε – , τον καταργούμε και τελειώνουμε με τα βάσανα στη ζωή.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Αναζητήστε , αξίζει για Χριστουγεννιάτικο/Πρωτοχρονιάτικο δώρο , ώστε να μην χαθεί αυτή η σπάνια Μαρτυρία της αμέσως προηγούμενης κατοχής μας  , 

MILLIEX ROGER /Ροζέ Μιλλιεξ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , εκδόσεις «Θεμέλιο» ,1982 , Σόλωνος 84 . τηλ. 210- 36 08 180 , επίσης με έκπτωση στο βιβλιοπωλείο της «Πολιτείας» και άλλα βιβλίο- παλαιοπωλεία ,  τιμή περίπου -18 ευρω.  .

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τον Ροζέ Μιλλιεξ : 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Γεννήθηκε στην το 1913 Μασσαλία 1913 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αιξ. Το 1936 ήρθε στην Ελλάδα ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών όπου αργότερα έγινε διευθυντής σπουδών ενώ παράλληλα δημοσίευσε πολλά δοκίμια σε διάφορα ελληνικά περιοδικά. Το 1939 παντρεύτηκε την Ελληνίδα Τατιάνα Γκρίτση μετέπειτα συγγραφέα και δημοσιογράφο , ο όποια συμμετείχε μέσα από τις γραμμές του «Ε.Α.Μ.» στην Εθνική Αντίσταση. 

Στην περίοδο της Κατοχής ο Ροζέ Μιλλιέξ είχε διαφύγει μαζί με τη σύζυγό του στην νότια Γαλλία, από όπου ανέπτυξε δραστηριότητα πετυχαίνοντας να προκαλέσει το ενδιαφέρον Γάλλων διανοούμενων για την Ελληνική αντίσταση. 

Έκανε εράνους στην υπο Γερμανική Κηδεμονία λεγόμενη «Ελεύθερη Γαλλία» για τα πεινασμένα παιδιά του Γερμανικού Λιμού στην Αθήνα και επέστρεφε στην κατεχόμενη Ελλάδα για να βοηθήσει στην επιβίωση τους.

Με δική του πρωτοβουλία συγκεντρώθηκαν κείμενα Γάλλων διανοούμενων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντρε Φουζερόν, ο Ανρί Ματίς κ.α., καθώς και πίνακες των Πικάσο, Μπονάρ, Μασόν, Πικαμπία, Ντιφί κ.ά. για τον ελληνικό λαό που εκδόθηκαν σε ένα βιβλίο - λεύκωμα, με τίτλο Αφιέρωμα στην Ελλάδα 1940-1944. 

Τον Δεκέμβρη του 1945 με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου- Οκτάβιο Μερλιέ-  και του Ροζέ Μιλλιέξ στάλθηκαν με υποτροφίες για σπουδές στη Γαλλία με το πλοίο « ΜΑΤΑΡΟΑ « ( 1 ) μερικά από τα λαμπρότερα νέα μυαλά της Ελλάδας , αξία τεκνά της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού , που γλύτωσαν την Άγγλο-Ταγματασφαλίτικη σφαγή της στα «Δεκεμβριανά» του 44 και στην συνεχεία τίμησαν με το γνωστό έργο τους την Ελλάδα και τον παγκόσμιο πολιτισμό  κατά (Μέμος Μακρής, Νίκος Σβορώνος, Μάνος Ζαχαρίας, Τάκης Ζενέτος, Κώστας Αξελός, Κορνήλιος Καστοριάδης, Μαργαρίτης Αποστολίδης, Mιμίκα Kρανάκη , αργοτερα ακολουθησαν ,  μεσα από τον « δίαυλο του  Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικης Σχολης Αθηνων , στην « Πολη του Φωτος « ( Παριση ) οι Αρβελερ , Γιάννης Ξενάκης ,Μίκης Θεοδωράκης κ.ά.) , είναι σίγουρο πως ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ θα είχαν «τιμηθεί» με διωγμούς , στέρηση σπουδών και πολύχρονες Εξορίες. 

Μετά την απελευθέρωση ο Ροζέ Μιλλιεξ τύπωσε το βιβλίο του A l'ecole du peuple grec (1946) και την μελέτη του Ο Αδαμάντιος Κοραής για το γαλλικό πολιτισμό-O Victor Hugo πιστός φίλος της Ελλάδας(1953). Ξεχωρίζουν επίσης οι μελέτες του με τίτλο: «Ο Παλαμάς και οι ευρωπαϊκές αξίες», «Ο Σολωμός και η Γαλλία» κ.λ.π. Ο Μιλλιέξ αφήνει πίσω του συγγραφικό έργο. 

Από τα δοκίμια ξεχωρίζουν οι μελέτες του με τίτλο: «Ο Παλαμάς και οι ευρωπαϊκές αξίες», από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι «Στο Σχολείο του ελληνικού λαού», «Ο Ταΰγετος κι η σιωπή»,. Κυκλοφόρησε και μια συλλογική έκδοση του ΕΛΙΑ για τα 50 χρόνια της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα με τίτλο «Ελληνογαλλικά». Ο Μιλλιέξ αφήνει πίσω του συγγραφικό έργο. 

Το 1982 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ημερολόγιο και μαρτυρίες του πολέμου και της κατοχής. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚιΗΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΦΗΣ - ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΙΚΟΥ ΛΑΟΥ – ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΔΙΟΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ  ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ - ΕΝΟΣ  «ΞΕΝΟΥ» ΕΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΜΙΑ « ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ « . συγκηντικη 

Το 1959 ο Ροζέ Μιλλιέξ μετατέθηκε στην Κύπρο όπου μετά την ανεξαρτησία έγινε μορφωτικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας και διευθυντής του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου που ο ίδιος ίδρυσε τον Νοέμβριο του 1960. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1971. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι από την απριλιανή δικτατορία η οποία μάλιστα αφαίρεσε από την Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ την ελληνική υπηκοότητα. Το 1971 ο Ροζέ Μιλλιέξ διορίστηκε διευθυντής του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου στη Γένοβα. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας το 1975. Από το 1982 ήταν αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και από το 1986 μέλος της Ακαδημίας της Μασσαλίας. Είχε παρασημοφορηθεί με το μετάλλιο του Φοίνικος από την Ελληνική Δημοκρατία και με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε σε ηλικία 93 ετών στην Αθήνα. ( 7 Ιουλίου 2006). 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Εδώ ένα σύντομο τιμητικό βιογραφικό αφιέρωμα με αφορμή τον θάνατο του. 
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_08/07/2006_190346 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Διάβασε επίσης ... 

« ΜΑΤΑΡΟΑ - ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ !!! «

Μαρτυρίες για το θρυλικό ταξίδι των 200 Ελλήνων νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών το ’45, από την Ελλάδα του εμφυλίου στη Γαλλία
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_13/01/2008_254987
Εδώ οι γαλλικές εκδόσεις των βιβλίων του - Αξίου Έλληνα Πολίτη της Γαλλίας και του Κόσμου : 

http://www.idref.fr/103175881  
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΕΠΙΛΟΓΟΣ ( Προσωπική «Αναφορά» ) 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Σήμερα διαπιστώνω πως επαναλαμβάνεται το  ετήσιο –επετειακό «προοδευτικό» μενού , εάν το «ΟΧΙ» το είπε ο «Μέταξας» η ο «Λαός» … , εάν δηλαδή η πραγματική απάντηση του Ι. Μεταξά στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη « δηλαδή έχουμε πόλεμο» , είναι «ΟΧΙ « η δεν είναι το «ΟΧΙ « που κυκλοφόρησε από τις ελεγχόμενες από την κρατική λογοκρισία εφημερίδες της εποχής και έγινε το σύνθημα – ψυχής ενός ολοκλήρου λαού και έτσι καταγράφτηκε στην ιστορία , την «αστική»  ιστορία.  

Λες και δεν μπορεί ο Μέταξας να είπε για τους δικούς του λογούς το Όχι και ο Λαός για τους δικούς του ,  

Λες πως είναι «παράλογο» τα δυο «συμφέροντα» να συγκλίνουν σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. 

Λες και δεν υπήρξε ο γνωστός λόγος του Ι. Μεταξά , ένα περίπου μήνα πριν την κήρυξη του πολέμου , προς τους Συντάκτες και εκδότες του Αθηναϊκού Τύπου , στον οποίο δήλωσε : 

"Τον πόλεμο αυτό θα τον κερδίσει η Αγγλία και Ελλάς σαν ναυτική- εμπορική δύναμη θα σταθεί στο πλευρό της «θαλασσοκράτειρας» …"  

Λες και ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε Νίκος Ζαχαριάδης ήταν « προδότης – φιλοφασιστας -οπορτουνιστής « , ο οποίος στις 30 Οκτώβριου 1940 δημοσίευσε επιστολή στον Αθηναϊκό Τύπο , μέσα από τις φύλακες της Κέρκυρας , με την όποια καλούσε :

 «όλους τους κομουνιστές να πολεμήσουν , υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Ι. Μεταξά , για την σωτηρία της πατρίδας από τον ιταλικό φασισμό « 

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΠΕ - ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ -  ΣΤΑΛΙΝ-  ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ « – ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ Κ.Κ. ΝΑ ΡΙΞΕΙ ( ΑΡΧΙΚΑ )  - ΟΤΑΝ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ - ΤΟ ΠΟΛΥ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ»  ΣΥΝΘΗΜΑ : 

«Pourquoi  la guerre « ( δηλαδή , « Γιατί ο Πόλεμος» , δεν συμμετέχουμε στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» μεταξύ της άρχουσας τάξης της Γερμανίας και της Γαλλίας « ) . Μια στάση που άφησε το «τιμητικό»  όνομα στην ιστορία   «Πουρκουαδες» . 

Βεβαία μετά την επίθεση του Χίτλερ στην «Πατρίδα των Εργαζομένων» το Κ.Κ. Γαλλίας άλλαξε γραμμή και έλαβε μέρος στον Αντικατοχικο  αγώνα , με πολλές θυσίες μελών και οπαδών του. Όμως την πρωτοκαθεδρία και την πλειοψηφία στον «αντικατοχκό αγώνα» την κέρδισε ο «Ντε-Γκωλ» και η «αστική αντιστασιακή πολίτικο-στρατιωτική του οργάνωση» των “F.F.I”.  

Μην ξεχνάμε όμως ότι στην Γαλλία λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου , υπήρξε μια –πλειοψηφική-Κυβέρνηση Λαϊκού Μετώπου»  σοσιαλιστών – κομμουνιστών).

Μια στάση που δεν κράτησαν οι κομμουνιστές της Ελλάδας , αντίθετα απ’ ότι  ισχυρίζεται αγχωμένα η παλαιό - φασιστικού τύπου προπαγάνδα , ΔΕΝ περίμεναν , για να περάσουν στην Αντίσταση , να κηρύξει η Γερμάνια τον πόλεμο στην Ρωσία και να σπάσει το «Σύμφωνο Στάλιν – Ριμπεντροπ» ( 22 Ιουνίου 1941 ) , ΑΛΛΑ,,, ,  υπάρχουν εκατοντάδες προσωπικές μαρτυρίες ( πέρα από την ανοιχτή έκκληση του Ν. Ζαχαριάδη στις 30/10/1940 ) οι οποίες τεκμηρίωσαν  , ότι αμέσως μετά την Γερμανική εισβολή και την κατάληψη της χώρας τον Απρίλη του 41' , οι "όπου διάσπαρτοι κομμουνιστές"  σε όλη την Ελλάδα «( λογά της  παρανομίας τους από την δικτατορία Ι. Μεταξά ) , πέρασαν αμέσως στην διοργάνωση της Αντίστασης κατά του εισβολέα , οργάνωσαν την απόκρυψη των αγροτικών προϊόντων από την γερμανική επίταξη και συγκρότησαν τις πρώτες ένοπλες μικρές ομάδες «ανυπότακτων» στην ύπαιθρο...  

ΠΡΙΝ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ  ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΙΔΡΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ Ε.Α.Μ . ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟ 41’ ( όπου βεβαία η ίδρυση του στις «27 Σεπτεμβρίου 1941» δεν έγινε λόγω  της προηγηθείσας επίθεσης της Γερμανίας  στην Ρωσία στις 22 Ιουνίου το 1941 , αλλά επειδή  λογικά χρειαζόταν ένα χρονιικο διάστημα ανασύνταξης και οργάνωσης τους (από τις φυλακές του
Ι. Μεταξα  στην κατοχική παρανόμια ) , κυρίως για διαπραγματεύσεις με άλλες «αστικές πολιτικές δυνάμεις « για την συγκρότηση «Πατριωτικού Μετώπου» , οι όποιες σχεδόν ΟΛΕΣ το αρνήθηκαν , επειδή δεν ήθελαν να... 

α) συνεργαστούν" με κομμουνιστές" , άλλα επίσης  επειδή κύρια...  

β) πρόβαλαν το «επιχείρημα» πως  …» ο Πόλεμος  θα κριθεί στα μεγάλα , εκτός Ελλάδας , πεδία των μαχών « , μεταξύ των μεγάλων Συμμάχων και των Γερμανών , ΚΑΙ –ΔΕΝ-  χρειάζεται / χρειαζόταν -Λαϊκή Αντίσταση – έπρεπε μάλλον να «λουφάξουμε» για ν αποφύγουμε τις συνέπειες των αντιποίνων , μια «λογική»,  αστική και παλαιό- ραγιάδικη . άποψη που προβάλλεται και σήμερα ακόμα από τις σημερινές αντίστοιχες δυνάμεις  ( όπως η "κρίση ειναι Πανευρωπαϊκή , "global" θα κριθεί η τύχη μας  και όχι κυρίως στην Ελλάδα )  έτσι για να … «μη – ξεχνιόμαστε» . 

Μια «προοδευτική συζήτηση» ( η οποία σήμερα διεξάγεται με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου ) με την προσπάθεια να αναδειχθεί /καλλιεργηθεί η "αντικειμενική" άποψη , ότι «μόνο οι κομμουνιστές « πολέμησαν εναντία στην άμεση ξένη κατοχή της χώρας... 

Λες και , εκτός από το δοσίλογο κεφάλαιο και τους δοσίλογους πολιτικούς/Κουισλινγκ της Ελλάδας , «δεν « υπήρξαν «πατριώτες δεξιοί « που πολέμησαν τον κατακτητή.

Λες και η πρώτη σοβαρή δυναμική ενεργεία , το 1941 , εναντία στους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους , " δεν"  έγινε από μια « δεξιά - μεγάλο – Ελλαδιτικη οργάνωση « , την «ΠΕΕΑΝ» , ανατινάζοντας στην γωνία Πατησιών & Γλαδστωνος τα γραφεία της Ελληνο/Χιτλερικής "ΕΣΠΟ" , με θύματα περίπου 80 Γερμανούς και Έλληνες ναζί που ετοίμαζαν «ελληνικό σώμα»  τ οποίο θα πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών εναντια στην Σοβιετική. Μια ενέργεια Ενεργεία που "καταδίκασε τότε το Κ.Κ.Ε. " σαν «πρόωρη και προβοκατόρικη". 

Δηλαδή η όλη σύγχρονη «αντιφασιστική»  πληροφόρηση  ( από ορισμένους κύκλους ) επικεντρώνεται να αποδείξει – διχαστικά – πως «λογικά» οι «φασίστες«, δηλαδή όλοι οι δεξιοί ,  δεν μπορούσαν να κάνουν εθνικοαπελευθερωτικό η αντιστασιακό αντικατοχικό αγώνα , «λογικά «  , αφού είναι δεξιοί , άρα «προοπτικά « φασίστες  , δεν θέλουν την κατάργηση του καπιταλισμού που γεννά τον φάσιμο…

Λες και οι περίπου 70 δεξιοί πατριώτες που εκτελεστήκαν στο Δαφνί τον Σεπτέμβρη του 44’ ( εκδικητική – παράλογη εκτέλεση από τους Γερμανούς,δυο μόλις  εβδομάδες ΠΡΙΝ αποχωρήσουν από την Αθήνα ! ) , ανάμεσα τους και ο δημοσιογράφος , «σοσιαλδημοκρατικών άρχων» , Μανώλης Λητινας , εκδότης – συντάκτης της παράνομης εφημερίδας του Ε.Δ.Ε.Σ. «Δημοκρατική Σημαία» ( δημοσιογραφικό  όργανο τ οποίο  πολεμούσε το αποσπασθέν «προδοτικό τμήμα του ΕΔΕΣ/Αθηνών « ( Παπαγεωργίου κ.α. ) που είχε προχωρήσει σε ανοιχτή συμμαχία με τα «Γερμανοντυμενα Τάγματα Ασφαλείας» , άλλα και η «Μπουπουλινα» , ήταν όλοι τους «φασίστες» ;

Για να πεις την αλήθεια σου , την αλήθεια ότι τα λίγα στελέχη του Κ.Κ.Ε. πρωτοστάτησαν στην δημιουργία ενός ρωμαλέου Λαϊκού Εθνικό-Απελευθερωτικού Κινήματος , όμοιο του όποιου έζησε ο νεότερος Ελληνισμός μόνο το 1821’ , είναι ανάγκη να μειώσεις τον πατριωτισμό  η την αυτοθυσία – της συγκεκριμένης στιγμής και περιόδου – χιλιάδων άλλων πολιτών που δεν ήταν ενταγμένοι στο Ε.Α.Μ. η δεν «αυτοπροσδιοριζοντουσαν κομμουνιστές» και να μιλάς υπέρμετρα για την «αποκλειστικότητα σου» ;;; 

Και τελικά να μην μιλάς ποτέ και για τα δικά σου λάθη , όπου έδειξες έναν δρόμο , άλλα δεν κατάφερες να δώσεις πολιτική διέξοδο στο λαό. Επειδή φταίγανε και θα φταίνε πάντα «εξ – ορισμού» - μόνο – «οι φασίστες» ;

Ο Ε..Λ.Α.Σ. ήταν έτοιμος για τον – καθοριστικό ένοπλο αγώνα του , κυρίως στην Επαρχία , στα τέλη του 1942 , μέχρι τότε είχαμε μόνο - σημαντική - δράση – υλικής και ψυχικής προετοιμασίας του λαού για έναν μαζικό ένοπλο – λαϊκό αγώνα - με απεργίες και οργάνωση  «εθνικής αλληλεγγύης» ( επιβίωσης &  επισιτισμού ) , από το Ε.Α.Μ . 

Όσοι » σπανέ το κεφάλι τους « για να οικειοποιηθούν , σαν «κληρονομοι» , που διαθετουν το μοναδικό " νο-χαου " , για τους αγώνες της – προηγούμενης- κατοχής και του Ε.Α.Μ. –Ε.Λ.Α.Σ. , θα πρέπει να «σπάσουν το κεφάλι τους» και για να απαντήσουν στο ερώτημα , το...  πώς συνέβη 400 Ακροναυπλιωτες κομμουνιστές και ίσως άλλοι  τόσοι που δεν ήταν στην εξορία , να δημιουργήσουν ένα Λαϊκό Κίνημα που στα τέλη του 1944 είχε γύρω στα 500.000 μέλη στο Κ.Κ.Ε και γύρω στο 1,5 εκατομμύριο στο Ε.Α.Μ. & την Ε.Π.Ο.Ν. και τις άλλες μαζικές του οργανώσεις ΚΑΙ περίπου 120.000 ενόπλους στον Ε.Λ.Α.Σ. στην ύπαιθρο και στις πόλεις ; 

ΠΩΣ ; 

Και πως συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ δεκάδες χιλιάδες μέλη των «βασικών συνιστωσών της Αριστεράς» ( Κ.Κ.Ε. , ΣΥΝ/Σύριζα + Ανταρσία ) να μην μπορούν να δημιουργήσουν ούτε σε επίπεδο μικρής «προσέγγισης» ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα εναντία σ ένα καθεστώς που δεν το λένε μεν οι ίδιες «ξένη κατοχή» ( ίσως και από φόβο ότι θα είχαν/είχαμε άλλες συνέπειες εάν το παραδεχόντουσαν , επειδή οι αγώνες σε  αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είναι «πιο κάθετοι» ;) , άλλα μια «σκληρή εκμετάλλευση της "εργασίας" από τα  μονοπώλια & το κεφάλαιο » η των « αγορών» η των «τραπεζών» , ενώ ο λαός , σε ότι άφορα τις συνέπειες αυτού του καθεστώτος , ζει την εξαθλίωση , άλλα και την προοδευτική διάλυση της χώρας σαν «ανεξάρτητου κράτους» , όπως την προηγούμενη κατοχή , και διέξοδο δεν βλέπει , από κανέναν . 

Εκτός εάν η "μετακινούμενη εκλογική άμμος " και τα εκάστοτε εκλογικά της  αποτελέσματα της , είναι το «λαϊκό κίνημα ριζοσπαστικής αλλαγής της χώρας» , εκτός εάν η « εάν η εκλογή του Αλ. Τσίπα σε πρόεδρο του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς « και σαν μέλους της «Κομισιόν» είναι η «Ελπίδα» για τον λαό μας. 

Όσοι «σπανέ το κεφάλι τους» για το ανορθολογικό ανέβασμα ενός κινήματος νοσταλγίας του «νεοναζισμού» , μετά από τόση φρικτή εμπειρία στην χωρά μας ( απο τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ιδεολογίας που πρεσβεύει ) , για να απαντήσουν στο ερώτημα ,  «πως συνέβη , ένας λαός που βγήκε μέσα από μια φασιστική δικτατορία , η όποια φαινόταν να έχει αποκτήσει κάποιο λαϊκό έρεισμα με τα «φιλολαϊκά της μέτρα» , ας μας απαντήσουν... 

Το ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ "ΘΑΥΜΑ" , ο "πρώην φασίστας - μικροαστός λαός"  η ένα σοβαρό τμήμα του ( σύμφωνα με τρέχουσες  "αναλύσεις" τους για τον σημερινό " μικροαστικό και ρατσιστή λαό" ) , να περάσει στην διάρκεια της Κατοχής στο ενεργό « αντιφασιστικό κίνημα « , πως συνέβη μια «Ε.Ο.Ν.» με δεκάδες χιλιάδες μέλη ( έστω και «υποχρεωτικά» ) , με παράτες , γυμναστικές επιδείξεις , κατασκηνώσεις και «δωρεάν εισιτήρια για κινηματογράφο και θεατρικές παραστάσεις» , μέσα σε δυο χρονιά να περάσει σε μια μαζική « νεολαιίστικη αντιφασιστική οργάνωση» , η όποια είχε προσθέσει ένα «Π» στο παλαιό της νεολαίας του Μεταξιού καθεστώτος και ονομάστηκε «Ε. ( Π ) .Ο.Ν.» 

Πως και Γιατί ; 

Τι πολιτική ακολουθήθηκε τότε  και ποια σήμερα και δεν υπάρχει ούτε κατά προσέγγιση η  «θερμή ανταπόκριση» σε σύγκριση με το τότε  ; Κατά πόσο οι σημερινοί «κληρονόμοι» είναι οι « συνεχιστές « του χθες , του τότε λαϊκού απελευθερωτικού – χειραφετήσου κινήματος ; 

Και ας » σπάσουμε όλοι το κεφάλια μας  « , για το πως μπορεί σήμερα  να θέτουν  ορισμένοι σαν «άμεσο»  στόχο να κατακτήσουν «ένα στάδιο παραπάνω», από αυτό του «Ε.Α.Μ.» της –προηγούμενης- Κατοχής  , την – ομιχλώδη ολική «λαϊκή  - εργατική εξουσία « ( μετά την εμπειρία και την αποτυχία του «υπαρκτού» ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ και έστειλε πολλά «μηνύματα « στους εργαζόμενους της ) -  ΟΤΑΝ ... 

Το 1944 με 2 εκατομμύρια ενεργά μέλη ( σ ένα λαό 6, 5 εκατομμύριων , ο οποίος ήταν το 1940 , 7 εκ. , άλλα οι Γερμανοί ( καλά , οι "ναζί" ) το είχαν "περικόψει" στα   «6,5» εκ.) , όπως επίσης  και έναν «λαϊκό στρατό» στην διάθεση τους ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ «ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΔΕΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Σ.Σ.Δ. , ΔΕΝ  κατόρθωσαν να «πάρουν την εξουσία» ; 

Πόσο καλλίτερες ,  από το 1944 , και «ωριμότερες» και "ευνοϊκότερες" είναι σήμερα οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις  για την ολική "Λαϊκή Εξουσία  ;  

Σίγουρα  ο «ιμπεριαλισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού»( άλλωστε από το 1914… , απο τον "1ο Π.Π.). Και ΣΙΓΟΥΥΡΑ ο … « καπιταλισμός σήμερα περνάει  μια θανατηφόρα κρίση , η όποια οδηγεί στην βαρβαρότητ «, ΑΛΛΑ...  

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι νοσταλγοί του παλαιό –ναζισμού /φασισμού , αλλά και κάποια "σύγχρονα ρεύματα  αντιφασισμου " , είναι πως το “Ελληνικό Αίμα» του Βοβολινη ( «παράνομη –αντιστασιακή εφημερίδα δεξιών «Μεγάλο –Ελλαδιτών» , οι όποιοι περίμεναν με την Νίκη των Συμμάχων να τους δοθεί η Βόρειος Ήπειρος , Ανατολική Ρωμυλία και η Κύπρος ) , είχε - χαιρετήσει - την «πρώτη έξοδο του Άρη Βελουχιώτη « στα τέλη του 1942 , στην περιοχή της Μεσούντας , εκφράζοντας την χαρά της για την αυστηρή τιμωρία ( εκτέλεση ) των πρώτων ζωοκλεφτών και συνεργατών Ιταλών Γερμανών( Μαραθια  κ.α.) ! 

Βέβαια το "Ελληνικό Αίμα" , παρά την «μάχιμη» αντιγερμανικη αρθρογραφία του στην κατοχή , λίγο αργότερα ακολούθησε τις εμφυλιοπολεμικες, ενάντια στο ΕΑΜ ,  τακτικές των Αγγλων και μετά την  απελευθέρωση το 45’ υποστηρίζει τους «Ταγματασφαλίτες « , τους οποίους  "καταδίκαζε στην κατοχή", όπως και την επιστροφή του «Βασιλέα» . 

Ξέχασαν επίσης την μεταπολεμική "Μεγάλη Ελλάδα" ( που ήταν η φαντασίωση όλων των "δεξιών - πατριωτικών αντιστασιακών οργανώσεων" και πάνω σε αυτό έστηναν τον διαχωρισμό τους από το Ε.Α,Μ.) , για την οποία στην διάρκεια της κατοχής έκαναν τόση προπαγάνδα, επειδή οι ... σύμμαχοι τους Αγγλοαμερικανοι τους "πρόδωσαν" και για...  να ξεχαστούν ( που δεν τους έδωσαν την Κύπρο , την Αν.Ρωμυλία και την Β.Ήπειρο ) , έπεσαν στο κυνήγι Εαμικων - "Βουλγάρων" και στις "μασες του Σχεδίου Μάρσαλ". 

«Μοναρχοφασιμος» , ένα ιδιαίτερο ελληνικό φρούτο όσμωσης από την περίοδο του Ι. Μεταξά Αγγλικών + Γερμανικών συμφερόντων  , διότι ο φασισμός είναι μεν μια μορφή «μοναρχίας»  του «αρχηγού», αλλά όχι «κληρονομική « και μάλιστα «ξένου οίκου«. Βέβαια και οι Μουσολίνι - Φράνκο μοιράστηκαν την εξουσία με τους Βασιλιάδες τους ( ο ναζί πάντως του Χίτλερ όχι ) , αλλά αυτό ήταν ένα ξεχωριστό είδος "μοναρχοφασιμου" ) . 

>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Όμως λίγο αργότερα οι Εγγλεζοι «Σύμμαχοι» οδήγησαν τις «δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις « σε  εμφύλιο πόλεμο εναντία στο Ε.Α.Μ. (από τα τέλη του 43 ‘ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ «ΤΕΧΕΡΑΝΗ» ). Είναι καταγεγραμμένη και ντοκουμενταρισμένη η ιστορία του Εγγλέζου λοχαγού , ονόματι "ΝΤΟΝ ΣΚΟΤ" (των μυστικών υπηρεσιών) - που κυκλοφορούσε (Νοέμβρη/Δεκέμβρη του 43' ) ελεύθερα στη -κατεχόμενη- Αθήνα, φορώντας την στολή του ( ! ),διεξάγοντας  διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση/Κουίσλινγκ -Τσολάκογλου και Γερμανούς αξιωματικούς της "Abwehr"( αντικατασκοπείας )- για το πως θα συγκρατηθουν τα "Τάγματα (Γερμανικής) Ασφαλείας" , για να πολεμήσουν τους "Κομουνιστές του Ε.Α.Μ.").

"Τάγματα" τα οποία  βέβαια το "B.B.C," κατήγγειλε "επίσημα" σαν προδοτικά - δοσιλογικα , προαναγγέλλοντας την "τιμωρία" τους μετά την Νίκη των Συμμάχων. (τον Δεκεμβρη του 44'  τους εβγαλαν ολους απο τις Φυλακες "Αβερωφ"  και τους οπλισαν για να πολεμησουν το "Ε.Α.Μ./Ε.Λ.Α.Σ.-Αθηνων").  

Θα ξέραμε περισσότερα για αυτή την "περίεργη" ιστορία, μια από τις λίγες  γνωστές "μυστικές διαπραγματεύσεις Εγγλεζών -Γερμανών" στην διάρκεια του "αντιφασιστικου αγώνα" , εαν δεν σκοτωνόταν ο Νεοζηλανδός Σκοτ λίγο μετά την λήξη του Β'Π.Π.στην Ευρώπη  σε ένα άλλο αποικιακό μέτωπο της Αγγλίας στις Φιλιππίνες.    

Η Αγγλία είχε ήδη από τότε ( 43 ) έτοιμο επιτελικό σχέδιο για την «εισβολή και κατάληψη της Αθήνας» μετά την αποχώρηση των Γερμανών ( αποχώρηση ,  η όποια συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 44 ‘ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΣΑΒΟΝΑ – ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΘΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΕΞΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ «ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥΣ «– ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ  ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ!) . 

Στον ίδιο Εμφύλιο Πόλεμο , δήθεν «ιδεολογικό πόλεμο κατά του κουμμουνισμού» , έσπρωξαν  και οι Γερμανοί («οι ναζί» ο “political correct” Όρος) , για να εξυπηρετήσουν τα επεκτατικά τους σχεδία και να διαιωνίσουν την κατοχή και την ληστεία της  χώρας ( στα πλαίσια της -τότε - Γερμανικής Ε.Ο.Κ.- Ε.Ε. ). Οπλίζοντας Έλληνες κατά Ελλήνων με τα «Τάγματα ( Γερμανικής ) Ασφαλείας». 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ" ΓΕΡΜΑΝΙΑ  ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - Η ΡΩΣΙΑ ( "Ε.Σ.Σ.Δ." ) ΚΑΙ Η ΝΕΑ "ΕΥΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΡΕΖΝΙΕΦ" & Η...  "ΟΣΤ -ΠΟΛΙΤΙΚ " ΤΟΥ ΒΙΛΛΥ ΜΠΡΑΝΤ" ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Επειδή η Αριστερά αντιμετώπισε μεταπολεμικά τον Αγγλικά & Αμερικανικό «εμφύλιο πόλεμο» επικεντρώθηκε αντικειμενικά στον ρολό αυτών των δυνάμεων και υποτιμήθηκε το πόσο σημαντικός ήταν ο «εμφύλιος πόλεμος» που πυροδότησε από το 1943 η Γερμάνια ( δηλαδή δεν ξεκίνησε το «1946» ο Εμφύλιος Πόλεμος ) και πόσο καταλυτικά λειτούργησε αυτή η «γραμμή αίματος» , αυτός ο –διχασμός - στον λαό μας – μέχρι- σήμερα. 

Γραμμή που την «ανανεώνουν» τώρα με νέο «ιδεολογικό πόλεμο «εναντία στα « δυο άκρα « , μεταξύ «φίλο» Ευρωπαϊστών και «αντί» - Ευρωπαϊστών. Όπου βεβαία τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας είναι εκτός οπτικής τους γωνίας , εκτός «ατζέντας « , οι Έλληνες «μάχονται « , δήθεν για « ιδέες και «οράματα « ( άλλων ). 

Και όχι μόνο υποτιμήθηκε ο ρόλος των Γερμανών ( των "ναζί" ) στην υποκίνηση και την ανάπτυξη του Ελληνικού Εμφυλίου Πόλεμου από το 1943 , άλλα για τον ίδιο λόγο η "Αριστερά" ( αντιμέτωπη με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ) υποτίμησε επίσης τον Νέο - μεταπολεμικό ρόλο της Γερμανίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια ! 

Αρχικά πίστευαν πως είναι μόνο μια "αποικία" των πρώην συμμάχων που έπαιζε εσαεί "δευτερεύοντα" ρόλο στην Ελλάδα και στην Ν. Ευρώπη -και στην συνέχεια- , μετά την "Ostpolitik του Βιλλυ Μπραντ" και την παράλληλη στροφή της Ρωσίας του Μπρέζνιεφ απέναντί στην Γερμανία ( από το 1972 ) ,  με σκοπό την "Ευρασία" που "θα" στρεφόταν κατά της "Αμερικανικής Ηγεμονίας στην Ευρώπη" , την έβλεπαν , σύμφωνα με τις Ρωσικές ( τις «σοβιετικές» ) ανάγκες , σαν «δημοκρατική» που έχει την «αποστολή» να διαδραματίσει «σημαντικό ρολό στην Ευρώπη» 

Έτσι λοιπόν η Γερμανία από χώρα "Παλαιό - ναζιστών Κυβερνητών" και του "Γερμανικού Ρεβανσισμού" που ήθελε να επιστρέψει στα "παλαιά χαμένα εδάφη της Ανατολικής &Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης" ,  σύμφωνα με την-μέχρι τότε- (1972 ) μεταπολεμική Ρώσικη ( «σοβιετική « ) προπαγάνδα , η οποία ήταν μεν "πολεμική προπαγάνδα" ενός αντιπάλου της Γερμανίας , αλλά αυτό δεν θα πει ότι δεν  βασιζόταν σε πραγματικά / αντικειμενικά στοιχεία ! ) είχε γίνει - μετεξελιχθεί «αυτόματα» σε χώρα ... "μετά» -ναζιστική και προοδευτική" !!! 

Βέβαια το "άνοιγμα " του Βίλλυ Μπραντ" , με το γονάτισμα στο Άουσβιτς, ( για το οποίο έκλαψε και κλαίει ακόμα " γοερά" όλη η "Αριστερά" ) σύμφωνα με τις ανάγκες του γερμανικού κεφαλαίου να εισβάλει , "έστω και ειρηνικά" , στηιν  Ανατολική Ευρώπη , και η - αποδοχή του ανοίγματος - από τον Λ. Μπρέζνιεφ , με την ψευδαίσθηση να "τραβήξει "την Γερμανία προς ένα νέου τύπου "Εύρο-Ασιατικό 'Άξονα" , στρέφοντας την κατά των Η,Π.Α , αλλά και επειδή από τότε( την δεκαετία του 70') η Ε.Σ.Σ.Δ. έπνεε τα λοίσθια και χρειαζόταν γερμανική και δυτική οικονομική βοήθεια , κατέληξε "νικηφόρα" στον Γκορμπατσόφ και στην διάλυση της ΚΑΙ βέβαια στην "επανασύσταση της Γερμανίας" , αναγνωρίζοντας της έναν ΝΕΟ " ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη ..." 

Αυτό το σχήμα "Μπρέζνιεφ - Βιλυ -Μπραντ" ( ερμηνείας της Γερμανίας), του ρόλου και των μεταπολεμικών επιδιώξεων της στην Ευρώπη,  συνόδεψε την ελληνική "Αριστερά" από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα , με πρόσχημα την "Ανεξαρτησία της Ηπειρωτικής Ευρώπης" από τις Η.Π.Α.  ( που ήταν και σχέδιο του Αυστριακού/Γερμανού "Πρίγκιπα Καλλεργκι" , της "Βαϊμάρης" και των γνωστών καθηγητών της "Γεωπολιτικής" που λάτρεψαν και ακολούθησαν οι "Ναζί" ) .

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Μην ξεχνάμε πως η μόνη «πολιτική κατάκτηση»  που πετυχε  το Ε.Α.Μ. στην κατοχή , πέρα από την στρατιωτική συμβολή στο κοινή συμμαχική Νίκη ( δεν είναι λίγο να κρατάς πολλές μάχιμες γερμανικές μεραρχίες στον τόπο σου και να μην μπορούν να τις διαθέσουν σε άλλα κρίσιμα μέτωπα ) ήταν η Ψήφιση του,  όντως πρωτοποριακού ., «Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης» της «Κυβέρνησης του Βουνού» ( Π.Ε.Ε.Α. ) , που εγκαταλείφτηκαν από το ίδιο μέσα σε τέσσερις μήνες ! ( κυβέρνηση και κώδικες ) από το Κ.Κ.Ε. με τον «Λίβανο» και την προσχώρηση τους στην Κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας»  του Καιρού» , μετά από σύσταση/συμβουλή  του Ρώσου πρέσβη ( Νομικό ) στο Καιρό . Εγκατάλειψη των στόχων τους , η όποια έγινε παράλληλα με την καταδίκη και αποκήρυξη του μοναδικού μαζικού «Κινήματος των Ενόπλων Δυνάμεων» στην Μέση Ανατολή ( φαντάρων και αξιωματικών της «Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης/Α.Σ.Ο.». 

Δημοκρατικό -Λαϊκό Κίνημα ενός « τακτικού στρατού» , που εάν  ξεχάσουμε τα Κινήματα των «Μακρυγιάννη – Καλλέργη» το 1843  και του «Ζορμπά» το 1911 , όμοια του συναντήσαμε αργότερα στα στρατιωτικά προοδευτικά κινήματα της Νότιας Αμερικής και του υπόλοιπου  «τρίτου» κόσμου, όπως και σε αυτό του «Καρβαλιο» του 1974 στην Πορτογαλία ). Κατά την διάρκεια του οποίου  κατέλαβαν πολεμικά πλοία και στρατώνες στην Αίγυπτο και ζήτησαν  την αναγνώριση της « Κυβέρνησης του Βουνού» στην Ελλάδα !  και όχι της Αγγλοδουλης Κυβέρνησης , των Σαλονιών,  του «Καιρού» ! 

Φυσικά η εξέγερση καταστάληκε από Άγγλους Κομάντος και οι περισσότεροι της «Α.Σ.Ο» σταλθήκαν σε Εξορία , διαρκούντος του «συμμαχικού αγώνα « , σε Αγγλικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στην Έρημο της Αβησσυνίας/Αιθιοπίας ( στα «Σύρματα» της «Ελ-Τάμπαα» κ.α. ). Υπενθυμίζω για όσους δεν το αναγνωρίζουν πως με απόφαση της Π.Ε.Ε.Α. τον Παρόλη του 44  ( βλέπε δημοσιευμένα  «πρακτικά των συνεδριάσεων της « ) ,  ο «Ε.Λ.Α.Σ» μετακομίσθηκε η πηρέ την –προσθήκη – «Εθνικός Στρατός – Ε.Λ.Α.Σ.» ! 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ο Β’ Π. Π. ΚΑΙ Ο «ΣΤΡΑΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» Μια ίσως «ακατανόητη»  σε ορισμένους « ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ μέσα σε μια «επετειακή δημοσίευση». 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Θεωρώ ότι επειδή η 28η Οκτώβριου και η Νίκη των Λαών στον μεγάλο Αντιιμπεριαλιστικό  - Αντιφασιστικό, συνεπώς και «Αντιδικτατορικό»  Β’Π,Π, ήταν – κυρίως ένας στρατιωτικός πόλεμος και μια στρατιωτική νίκη , είτε από κρατικά θεσμοθετημένους/συγκροτημένους στρατούς , είτε από λαϊκούς – αντάρτικους στρατούς , επειδή η 28η Οκτώβριου του 40’ που τιμούμε , έγινε –διεξήχθη από φαντάρους και αξιωματικούς ενός τακτικού στρατού , μόνιμων , έφεδρων και επιστρατευμένων , εκτιμώ πως είναι νοητή και μέσα στο πνεύμα της ημέρας , τα αρνητικα η θετικα συμπερασματα που πρεπει να εξαχθουν , κυριως από τους –ηλικιακα - «νεους «. 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Από τότε ( μετα την αποτυχια του Φίλο – Εαμικου Στρατιωτικου Κίνηματος της Μέσης Ανατολής τον Απριλη του 44’ ) το δημοκρατικό προοδευτικό κίνημα και η Αριστερά , κυρίως η «Αριστερά « της Σύγχρονης Εποχής» , στο σύνολο της δεν έχει άποψη για τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας , ενός λαού ( για να είμαστε ειλικρινείς μόνο το Κ.Κ.Ε. διαφοροποιείτε λίγο , διαφοροποίηση η όποιος  όμως «χάνεται «  μέσα στις γενικότερες «θεωρητικές» αναλύσεις του για το «πρέπει» και τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά το 2010). 

Παρά το γεγονός ότι ο «Ε.Λ.Α.Σ.» στηρίχτηκε και από σοβαρή μερίδα του πρώην «Εθνικού Στρατού» , από «καραβανάδες» σαν τον Στ. Σαράφη , Ευριπ. Μπακιρτζή ( ο «κόκκινος συνταγματάρχης» ) και πολλούς άλλους , όπως και από την «Α.Σ.Ο.» στον τακτικό («Μεταξικο»)  Ελληνικό Στρατό στην Μέση Ανατολή. 

Η μάλλον έχει «άποψη» για…  Κινήματα «αντιμιλιταριστικά» και «πατσιφιστικά» η «αντιπολεμικά» , τα όποια στηρίζονται στην δογματική «πρόσληψη και μεταφορά» των αντιστοιχών  κινημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την μαζική σφαγή του –Ινδό-ιμπεριαλιστικούυ - «1ου Π.Π.». Γενικά δηλαδή « αντί – στρατεύεται « στην εκπαίδευση στα όπλα και στην ιδέα υπηρεσίας στην πατρίδα και το Σύνταγμα ( αφηρημένα δηλαδή τάσσεται γενικά  εναντία στην «υπηρεσία στο σύνολο» η στην «κοινότητα» ). 

Την στρατιωτική θητεία και εκπαίδευση την θεώρει  « σαν μια –αποκλειστική-  «ιεραρχική  εκπαίδευση για την καταπίεση της προσωπικότητας μέσω της πειθαρχίας και της… «στοίχισης» ( γι αυτό είναι εναντία ακόμα και στις «υπέρ-καταπιεστικέςς για την προσωπικότητα» μαθητικές παρελάσεις ). Θέτει για τον στρατό μόνο «συνδικαλιστικά αιτήματα»  και αρνείται την στρατιωτική θητεία , ώστε να καταλήξουμε στους «ιδιωτικούς στρατούς» , σε «επαγγελματικά στρατιωτικά μισθοσυντήρητα σώματα» που μπορεί να είναι τρισχειρότερα στην αποστολή τους  για την κοινωνία.  Για να μην «καταπιεστούν οι συνειδήσεις». Και τους πόλεμους γενικά τους κάνουν «μόνο « οι καπιταλιστές και οι έμποροι όπλων , δεν υπάρχουν «δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι» , άλλα μόνο πειθαρχία. Παράλληλα κηρύσσουν “a-priori” σε " εχθρούς "- όλα - τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας " βάση υποτίθεται της "αποστολής "τους. 

Η οποία όμως ήταν/είναι πάντα "δισυπόστατη" , δηλαδή να προστατεύουν , με όρκο στο Σύνταγμα ,  ( του οποίου ο "Πυρήνας" του είναι κατάκτηση των λαϊκών - δημοκρατικών κινημάτων του παρελθόντος ) , την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την προστασία των πολιτών από την κοινή εγκληματικότητα - Κ

ΑΙ από την άλλη "θεωρούνται" και να γίνεται η προσπάθεια να χρησιμοποιούνται , από την Άρχουσα πολίτικο-οικονομικη τάξη της χωράς σαν "σώματα καταστολής η περιστολής των λαϊκών ελευθερίων και δικαίων".  

Και βεβαία  με όλα αυτά οι «κομάντος που κυβέρνια»(με στολή η χωρίς στολή),  χαίρονται ,  γελούν και χαιρετούν  τα «ανθρωπινά μας δικαιώματα» , όταν τίθενται όπως τίθενται από τους συγκεκριμένους «προοδευτικούς και «αριστερούς» κύκλους «. 

Σε όλη την Καπιταλιστική Ε.Ε. προσχωρούν «αντιμιλιταριστικά», με την κατάργηση της «καταπιεστικής υποχρεωτικής θητείας» , σε συγκρότηση μισθοσυντήρητων «ειδικών μονάδων ταχείας επεμβάσεως» ( για «εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδυνους» ), ιδιωτικούς στρατούς για τα «Νέα Πριγκιπάτα». 

Ξεχάστηκε πως κάποτε η υπηρεσία και η σύνθεση των στρατών( κυρίως οι ανώτερες –αξιωματικές – και  επιτελικές θέσεις τους ) ήταν για την «Αριστοκρατία»  και τους «Πρίγκιπες» ( όπως και στην Ελλάδα μέχρι το 1911), και για κάποιος μισθοφόρους από τον φτωχό - άκληρο λαό. 

Και ξεχνούν επίσης πως το αίτημα για «-Γενική- Στρατιωτική Εκπαίδευση & Θητεία » και την «Σωματική Εξάσκηση στα Σχολεία» , ήταν Αίτημα του Σοσιαλιστικού – εργατικού κινήματος ( ! )  – που διατυπώθηκε , το 1893’, αιχμηρα με αρθρο του…  «φασίστα και μιλιταριστή» , «Κλασσικό θεωρητικό του Μαρξισμού » , Φρίντριχ Ένγκελς  ( ! ). 

Στο όργανο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος , την εφημερίδα “Vorwaerz”,  στο ίδιο άρθρο επίσης ο Φριντριχ Ενγκελς διατύπωσε και το Αίτημα του ΓΙΑ... 

ΑΜΟΙΒΑΙΟ –ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΜΟΝΟ –ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ -  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ! 

Όχι δηλαδή «μονομερή αφοπλισμό» , όχι για παράδειγμα αφοπλιζόμαστε εμείς , χωρίς να αφοπλιστούν η Τουρκιά η τα άλλα όμορα κράτη. 

Άλλα ο Φ. Ένγκελς φαίνεται πως ήταν «ρεφορμιστής « και « μικροαστός « , δεν ήταν τόσο «ανθρωπιστής « όπως «πολλοί προοδευτικοί»  του σήμερα. 

ΕΔΩ – ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ ; ( δυστυχώς μόνο στα γερμανικά , άλλα για του λογού το αληθές ) – 

Friedrich Engels : Kann Europa abrüsten?
http://www.mlwerke.de/me/me22/me22_369.htm
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΤΕΛΟΣ – ΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΟΣ …. 

Κλείνοντας θα πω ότι παρά το γεγονός ότι , κατά την κρίση και τις γνώσεις μου,  η - ιστορική αλήθεια – το δίκαιο – βρίσκετε με το μέρος του Λαϊκού , χειραφετικου  για τη εποχή , Εθνικό-Απελευθερωτικού Κινήματος του Ε.Α.Μ. – Ε.Λ.Α.Σ. – αυτό δεν θα πει πως είναι «δικαιωμένη « η κάθε πολιτική απόφαση , πρωτοβουλία και ενεργεία της ηγεσίας του τότε Κ.Κ.Ε. κατά την διάρκεια του αγώνα αυτού και ιδιαίτερα αμέσως μετά την «απελευθέρωση» και μέχρι το 1950. ( ανεξάρτητα τις δάφνες που τους ανήκουν για γεγονός ότι πυροδότησαν αυτή την Εποποιία ) . 

Μπορεί οι παρακατω σκεψεις μου να θεωρηθουν ενοχλητικές και «ιεροσυλία» , αλλά μετά από απόσταση περίπου 70 χρόνων και την συνεκτιμηση πολλων γεγονοτων , πληροφοριων , μελετων και εμπειριων θεωρω πως είναι αναγκαιο , το απαιτει η ελευθερια του λογου και η ειλικρινεια απεναντι σε κάθε συνομιλητη και συν- αναγνωστη , να τις διατυπώσω :

Προσωπική μου εκτίμηση είναι επίσης πως… , ανεξάρτητα από την «ιστορική δικαίωση» για την –γενικά- ορθή στάση τους στον Αντικατοχικό Αγώνα, πως...

Ακόμα και εάν δικαιωνόντουσαν , ανέβαιναν –έπαιρναν την Εξουσία , συμφώνα με την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας που είχαν στον λαό και τις θυσίες τους... 

Ακόμα και εάν συλλαμβάνονταν 3- 5000 «ταγματασφαλίτες» και εκτελούνταν 1000- 2000 ( δικαιωνόταν ας πουμε το «λαϊκό αίσθημα δικαιοσύνης» και η «εκδικηση»  )... 

Ακόμα και εάν κατάσχονταν οι περιούσιες των « οικονομικών δοσίλογων/μαυραγοριτών  της κατοχής» , ακόμα και εάν εφαρμοζόντουσαν , τα πρώτα δυο – τρία χρονιά , «μέτρα λαϊκής ανακούφισης» και « δημοκρατικού εκσυγχρονισμού «  , όπως το οικογενειακό δίκαιο , η «νομαρχιακή και περιφερειακή αυτοδιοίκηση» ( δηλαδή άπλα «αστικοδημοκρατικά «  και όχι «κομμουνιστικά» μέτρα» , τα όποια καθυστέρησαν από το 1945 άλλα 36 χρονιά για να υλοποιηθούν στην Ελλάδα με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ το 1981 στην εξουσία , με την εκλογική υποστήριξη της ευρύτερης «Ερμογένους  Λαικοδημοκρατικης Αριστεράς»,  η όποια δεν ήταν «κομμουνιστική»  με την στενή έννοια του όρου , ούτε στα χρονιά της κατοχής )... 

ΤΙΠΟΤΑ δεν μας εγγυάται πως το  Οραμα του ελληνικού λαού  για πολιτική ΚΑΙ οικονομική δημοκρατία , για πληρη «εθνικη ανεξαρτησια και αυτοδιαθεση « θα ολοκληρονοταν , θα είχε ένα  «αίσιο τέλος» , 

Σε αντίθεση με την Ελλάδα , «Δικαίωση του Αγώνα» είχαμε  για παράδειγμα στην Γιουγκοσλαβία , όπου υπήρξε  επίσης  ένα « υπό την καθοδήγηση των κομμουνιστών « ρωμαλέο Ε.Α.Μ. Κατέλαβαν την εξουσία  και «εκτέλεσαν τους δοσίλογους των Γερμανων » , άλλα … , παρά το γεγονός ότι η Γιουγκοσλαβία δεν ήταν υποτίθεται  «Σταλινική» , άλλα υποτίθεται «αυτοδιαχειριστικη» , η δικαίωση των πρωτων χρονων και η αρχική πρόοδος για τις φτωχές λαϊκές μάζες εξελίχθητε σε νομοτελειακή ( ; )  καθυστέρηση και από το 1965 η Γιουγκοσλαβία έστελνε «μετανάστες στην Γερμάνια» και στο τέλος η «Λαϊκή Εξουσία» κατέληξε στον «Λαϊκό Καπιταλισμό» ( φυσικά καμία σχέση με αυτό που είναι - σήμερα - τα πρώην Ομόσπονδα Κράτης της Γιουγκοσλαβίας , τα Προτεκτοράτα δηλαδή της Ε.Ε. και της Γερμανίας ). 

Όσο για τα «άλλα « - «Ε.Α.Μ.» , στις άλλες «πρώην ανατολικές χώρες « , που ήταν «Σταλινικά» και «κατέλαβαν « στο «όνομα της εργατικής τάξης « την εξουσία , με την βοήθεια του «σοβιετικού στρατού» κατά την διάρκεια της προέλασης του προς το Βερολίνο, είναι ένα τεράστιο ερώτημα κατά πόσο «δικαίωσαν» τους λαούς τους για δημοκρατία , σοσιαλισμό και εθνική ανεξαρτησία χωρίς ξένη εξάρτηση. Με συνέπεια να καταλήξουν το 1990 οι εργαζόμενοι τους να κρεμιέται στα κάγκελα των πρεσβειών της Γερμανίας ( που τους είχε ρημάξει μόλις πριν 50 χρονιά ) , για πάρουν πολίτικο άσυλο η για να ζήσουν «ελεύθεροι» στον «καπιταλιστικό παράδεισο « ! 

Συνεπώς τι θα έκανε το Κ.Κ.Ε. , ας πούμε μετά από το 1947 , με τις «λαικοδημοκρατικες – σοσιαλιστικές /σοσιαλδημοκρατικές συνιστώσες του Ε.Α.Μ. » , ποσο χρονικο διαστημα θα παιρναγε μεχρι να τις «εκπαραθύρωνε» ( Σβώλο , Τσιριμώκο , Αγγελόπουλο . Ασκούνη , Γαβριηλίδη , Ν. Κιτσικη  και τον πρωην «μενσεβικο και μετα το 1952 προεδρο της «ΕΔΑ» ,  Ι. Πασσαλιδη» , όπως και πολλούς άλλους που ξεχνώ την στιγμη αυτή  ) , για να περάσει…  γρήγορα σε έναν  «σοσιαλισμό» η μια «λαϊκή»  δημοκρατία» , κοπής Ι. Στάλιν ; όπως «πέρασαν γρήγορα » ( στον «σοσιαλισμό» )  η Πολώνια και η Τσεχοσλοβακία , μετά από «σύντομες Λαικοδημοκρατικες Συμμαχίες» με σοσιαλδημοκράτες και αριστερούς σοσιαλιστές . 

Και πόσα,  αγωνιστικά και μη ,  στελέχη του Κ.Κ.Ε. , όπως ο πρώην αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη Γ. Καραγεώργης , ο Μάρκος Βαθειαδης  , ο Δ. Παρτσαλιδης ,  ο Ν. Πλουμπιδης και τελικά ο ίδιος ο Ν. Ζαχαριάδης θα είχαν περάσει από « Δίκες Ομολογίας Πράκτορα του Εχθρού « , με  πλήρη» τήρηση του «Κώδικα Λαϊκής Δικαιοσύνης» ( ; )  για να καταλήξουν σε εκτέλεση η εξορία , υπέρ της … απρόσκοπτης «ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού «; 

Πόσα πενταετή πλανά «αγροτικής , βίαιης κολεκτιβοποίησης και βιομηχανικής ανάπτυξης»  θα αποτύχαιναν και στην συνεχεία θα στέλνονταν οι «προδότες υπουργοί», τουλάχιστον σε εξορία ; 

Θέλω να πω ότι , ιδιαίτερα μετά το 1990,  όταν οι « ιμπεριαλιστές συνωμότησαν « και οι … «κομμουνιστές» τύπου Γκορμπατσόφ/Γιέλτσιν και άλλες καρικατούρες - αυτοκαταργήθηκαν για να διαφημίζουν “Pizzes”  η να παρακαλούν το «Νατο» να τους κάνει μέλη ( Σεβαρναντζε ),  το κάθε σημερινό βουλησιαρχικό η φαντασιακό σύνθημα για «Κυβέρνηση της «Αριστεράς» η της «Λαϊκής Εξουσίας», επειδή οι «αντικειμενικές» , παρακάμπτοντας τις «υποκειμενικές» ,  συνθήκες» αυτό λένε , θα πρέπει να είναι πιο «σεμνό» πιο «αυτοσυγκρατημενο« , όταν ο Σοσιαλισμός του 21ου Αιώνα πρέπει να Επαναπροσδιοριστεί . Μι νέα –δοκιμή – γίνεται σήμερα στην Λατινική Αμερική.  

Δεν λέω πως οι αναζητήσεις και τα οράματα , τα «μεγάλα σχεδία για εφόδους στον ουρανό» , είναι απαγορευτική συνθήκη και δεν πρέπει να γίνονται , ν’ ακούγονται και να «ζυμώνονται»  , άλλα σε ότι άφορα στο σήμερα... 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ για το σήμερα , που διακυβεύονται και καταργούνται ορμητικά κατακτήσεις  των τελευταίων δυο αιώνων , το σήμερα που απειλείται ,  πασιφανώς , και η πολιτιστική / εθνική μας υπόσταση-ιδιαιτερότητα , άλλα και η εδαφική –κρατική μας ακεραιότητα ( οι συμφώνα με τον Άρη Βελουχιώτη , «Πεζούλες που Ζούμε» ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΥ «ΘΑ» ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΤΙΑ ! ) , όπως και το - βασικό δημοκρατικό δικαίωμα – που έχουμε απολέσει με τα Μνημόνια , αυτό του δικαιώματος –Αυτοδιάθεσης- του λαού μας. 

ΑΛΛΑ - είναι όμως τα αναγκαία «Μέτωπα» και οι ευρύτερες «Συμμαχίες» της περιόδου που διανύουμε. Σε αυτά το Ε.Α.Μ. της -προηγούμενης - κατοχής , είναι πρότυπο , το παράδειγμα και ο Φάρος με τα «τρία γράμματα που θα μας φωτίζουν πάντα ». Γεγονός που δεν θα πει , ότι μέσα στις νέες κοινωνικό- -πολιτιστικές - συνθήκες  και απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά από 70 χρονιά και την συνολική πολιτική εμπειρία που είχαμε στα χρονιά που μεσολάβησαν , πρέπει να γίνει η «πιστή « εφαρμογή και αντιγραφή του. 

Απαιτείται ένα βήμα πίσω προς τον λαό για να γίνου δυο βήματα μπροστά –ΜΕ--τον λαό .

"Νομικά"  η « επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση « , στα δικαιώματα και τις ευκαιρίες της προηγούμενης κατάστασης , πολιτικά η - Επιστροφή – στο  Μέλλον , σε μια νέα αφετηρία – που υπήρχε – μας προσπέρασε και την προσπεράσαμε - και έρχεται ξανά από το φωτεινά μονοπάτια του παρελθόντος. 


ΠΗΓΗ: Αλέξανδρος Κουτσομητσόπουλος fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.