Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Καταλυτική απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν – Το tweet στα τουρκικά


Αυστηρή απάντηση στις συκοφαντίες που επιστράτευσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι όλα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι αναληθή και διάβασε αυτολεξί την απειλή που εκστομίζει το τελευταίο διάστημα η τουρκική ηγεσία ότι «μπορεί να έρθει ξαφνικά μία νύχτα». Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε εάν είναι συμβατές τέτοιες δηλώσεις για τα Ηνωμένα Έθνη από μία χώρα που είναι μέλος του Οργανισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε αρχικά στη διεθνή κατάσταση και τις προκλήσεις που έχει ο ΟΗΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και στους συνεχείς εκβιασμούς με απειλές στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις τουρκικές απειλές και κατά της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι η Τουρκία θεωρείται σημαντική χώρα από την Δύση και έσπευσε να τονίσει την τυχοδιωκτική στάση που τηρεί στο Ουκρανικό, αποφεύγοντας να πάρει θέση εμπράκτως κατά της ρωσικής εισβολής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Αιγαίο, το casus belli και τις κλιμακούμενες απειλές ακόμη και κατά των μεγαλύτερων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αναφέροντας ονομαστικά τη Ρόδο και τη Χίο που είναι παγκοσμίως γνωστά  νησιά, και ρώτησε το Σώμα εάν είναι συμπεριφορά κράτους-μέλους του ΟΗΕ αυτή, που αποδέχεται τις αρχές του Οργανισμού και του Διεθνούς Δικαίου;

Σε αντίστιξη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα τρέφει φιλικά συναισθήματα για τον τουρκικό λαό: «Υπάρχει άλλη οδός. Οι δυο λαοί έχουν ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες των δυο χωρών υπέγραψαν συνθήκη φιλίας. Θα ήθελα να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό και να πω ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για τη χώρα σας. Είμαστε φίλοι σας, γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα δεν θέλει τη σύγκρουση και την εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας». Η παραπάνω αναφορά έγινε tweet και στα τουρκικά.

Όλη η ανάρτηση:Καταλυτική απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν – Το tweet στα τουρκικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.