Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Εξέγερση στη Χιλή

Εξέγερση στη Χιλή

Από τις 19 Οκτωβρίου ο κόσμος της Χιλής εξεγείρεται ενάντια στο καθεστώς Πινέρα. Αφορμή στάθηκε η ενδεχόμενη αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 30 πέσος. Ενώ ο Πινέρα πήρε πίσω τις αυξήσεις αυτές ο κόσμος έμεινε στους δρόμους υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον τα 30 πέσος αλλά τα τελευταία 30 χρόνια, δηλώνοντας έτσι ότι η εξέγερση που γίνεται στην Χιλή δεν έχει να κάνει με μικρά ή μεγάλα αιτήματα. Η Χιλή θεωρείται από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά οι ανισότητες, κοινωνικές και οικονομικές, είναι τεράστιες, καθώς κατέχει τα χειρότερα επίπεδα ανισότητας στο εισόδημα των πολιτών της ανάμεσα στις 36 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
Ο Πινέρα πίστεψε ότι ο στρατός θα μπορούσε να κατευνάσει την οργή του κόσμου. Κατέβασε στρατό σε πολλές πόλεις της Χιλής, ο οποίος μετά από χρόνια χωμένος στους στρατώνες ξεσάλωσε σε όποιον ανυπεράσπιστο άνθρωπο έβαζε σαν στόχο. Ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους και οργανώνει λεηλασίες, απαγωγές, βιασμούς, βασανισμούς και δολοφονίες, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το καθεστώς Πινοσέτ δεν έφυγε ποτέ από αυτή την χώρα, απλά κοιμόταν και περίμενε την ευκαιρία του για μια παράσταση ακόμα. Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαιώνουν δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί που βγήκαν στο προσκήνιο δεν θα κοπάσουν, ακόμα και αν η εξέγερση δυστυχώς σωπάσει. Οι φρικαλεότητες που διαπράττει το κράτος της Χιλής δεν θα ξεχαστούν και ίσως κάποιοι να θέλουν να δώσουν και συνέχεια. Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου οι συλλήψεις ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες, οι τραυματισμένοι τους 600, ενώ μέχρι στιγμής 18 είναι επίσημα οι νεκροί. Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ παραπάνω από αυτό το νούμερο. Θεωρούμε ότι μετά βίας ο αριθμός των νεκρών θα μείνει στάσιμος, καθώς, ούτως ή άλλως, υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

ε

ΠΗΓΗ: https://anarchypress.wordpress.com/2019/11/09/%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%ae/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.