Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΕΙΚΟΝΑ: Νικόλαος Λύτρας, Βάρκα με πανί.

ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΣΤΑ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

δεν είναι μόνο ένας τόπος, π.χ. η ράχη της Σέριφος όπου – όπως έξοχα έγραφε ο Ελύτης – «όταν ανεβαίνει ο ήλιος, τα πυροβόλα όλων των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία». 

Δεν είναι μόνο ένας χρόνος, όπου ο χωρίς έρμα άνθρωπος των νέων χρόνων ή ο σκληρά εργαζόμενος βρίσκουν μερικές μέρες καταφυγής σε μια ψευδαίσθηση ελευθερίας και ομορφιάς. 

Είναι κυρίως ένας τρόπος που συντρίβει με το φως του κάθε προσποίηση δυστυχίας, κάθε επιτηδευμένη οργή που συνιστά χυδαιότητα επειδή σφετερίζεται τη θέση των πραγματικά απόκληρων, εκείνων που δεν απαιτούν νομικές ή φυσικές παραβιάσεις, δεν επιζητούν προνόμια ή επιβεβαίωση του ναρκισσισμού τους αλλά απλές χαρές που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι. Για τούτο και το ελληνικό καλοκαίρι, γελοιοποιεί με το φως του την ηθική των απελεύθερων σκλάβων, κάθε ελεητική ιδεολογία που μετατρέπει τον πόνο, σιγά- σιγά, μέσω της αιώνιας θυματοποίησης, σε αγάπη της ίδιας της αθλιότητας. Αυτής που χωρίς κανένα οικονομικό προαπαιτούμενο διαλύεται, αν θέλεις, στο ελληνικό φως.

ΠΗΓΗ: Kostas Hatziantoniou

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.