Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Τριπλή και άρρηκτη επέτειος…

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός, σκύλος και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Τριπλή και άρρηκτη επέτειος…


H 24η Απριλίου 1915 θεσπίστηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι η μέρα που η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι απαγχονίστηκαν από το κίνημα των Νεοτούρκων του Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι η μέρα που θεωρείται η έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας. 1.500.000 Αρμένιοι σφαγιάσθηκαν και άλλα εκατομμύρια εκδιώχθηκαν από τον βάρβαρο όχλο που όπλισε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι η μέρα που αναμένει ακόμα αναγνώριση από πολλές χώρες και ειδικά από την εγκληματική Τουρκία που δεν καταδικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματά της. Οι Αρμένιοι θυμούνται με θλίψη, περηφάνεια και μαγκιά την 24η Απριλίου και από το Αραράτ στέλνουν μήνυμα αντίστασης στον Μαχαιρά.


Στις 24 Απριλίου 1916, κάπου στη δύση, οι Ιρλανδοί εξεγείρονται και ξεσπούν εναντίον της αποικιοκρατικής βρετανικής αυτοκρατορίας. Η «Εαρινή Εξέγερση» σηματοδοτεί τη συνέχεια πολλών αγώνων, μα και του διαρκούς ξεσπάσματος των Ιρλανδών για αυτοδιάθεση που φτάνει έως τις μέρες μας. Εν πολλοίς, οφείλεται σε εκείνη την 24η Απρίλη μια βόμβα που εκπυρσοκροτείται το 2019 στο Μπέλφαστ. Μια διαρκής περίοδος επαναστάσεων ξεκινά και συνεχίζεται την 24η Απρίλη 1916, η οποία εκφράζει αναντίλεκτα τη συνείδηση και την ταυτότητα των Ιρλανδών. Αυθεντικά, αληθινά και καινούργια (σαν τις μετέπειτα μορφές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού) επιμένουν στον όμορφο αγώνα της αυτοδιάθεσης.

Ενενήντα οκτώ ακριβώς χρόνια μετά, ο κυπριακός Ελληνισμός «με παππού σε μέρη αυτόνομα μέσα στην Τουρκοκρατία» διαστέλλεται και απορρίπτει, χωρίς δεύτερη λέξη και κάμποσα «αλλά», το σχέδιο Ανάν. Αρνείται να νομιμοποιήσει τα εγκλήματα μιας γιγάντιας φασιστικής αυτοκρατορίας και επιμένει στη λευτεριά του. Απαιτεί την εξαφάνιση «λύσεων» τύπου Ανάν, που ανασκευάζονται ακόμα στα σκοτεινά (ή φωτεινά) δωμάτια πρεσβειών και κομματικών κτηρίων. Εκφράζει, επιτέλους 49 χρόνια μετά, τη μαγκιά των ανταρτών και με το «ΟΧΙ» του επανακαθορίζει την ιστορική συνέχεια αυτού του τόπου. Επαναβεβαιώνει ότι ο Καραβάς, ο Πενταδάκτυλος, η Τύμπου, η Λύση, η Γιαλούσα, το Κάρμι, το Δίκωμο είναι ονόματα ελληνικά, σαν τον Μαχαιρά, τη Σολιά, τη Τσάδα, το Αυγόρου, το Λιοπέτρι και διατρανώνει ότι ο αντικατοχικός αγώνας ή θα είναι εθνικοαπελευθερωτικός ή δεν θα υπάρξει.

Οι τρεις λαοί δεν είπαν την τελευταία τους λέξη. Δεν τους αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα, δεν τους τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση, δεν τους πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Η γενοκτονία, η «εαρινή εξέγερση» και το «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν είναι και θα είναι στιγμές μνήμης και συνέχειας. Το ολοζώντανο όρος Αραράτ, το Ταχυδρομείο στο Δουβλίνο και ο τουρκοκρατούμενος Πενταδάκτυλος εκφράζουν και θα εκφράζουν τις ψηφίδες λευτεριάς των τριών λαών. Ώσπου να έρθει η μέρα μας και να μετρηθούμε με τα «ΟΧΙ» που επιμένουν και αντιστέκονται…


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.