Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

24 Απριλίου, μια ημέρα που τιμά τη Γενοκτονία των Αρμενίων




Η 24η Απριλίου είναι η ημέρα που ο κόσμος μνημονεύει την Αρμενική Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι το 1915. Την ημέρα αυτή, 250 Αρμένιοι διανοούμενοι και κοινοτικοί ηγέτες συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και απεστάλησαν στο Chankri και Ayash, όπου αργότερα δολοφονήθηκαν.

Την ημέρα αυτή ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο καθαρισμός συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια και μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα τη σφαγή εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων της Ανατολίας.




Οι συνηθισμένοι Αρμένιοι βγήκαν από τα σπίτια τους και έστειλαν πορείες θανάτου μέσα από τη Μεσοποταμική έρημο χωρίς φαγητό ή νερό. Συχνά, οι μάρκες απογυμνώθηκαν γυμνοί και αναγκάστηκαν να περπατήσουν κάτω από τον καυτό ήλιο μέχρι να πέσουν νεκροί.

Ταυτόχρονα, λέγεται ότι οι Νεαροί Τούρκοι δημιούργησαν μια «Ειδική Οργάνωση», η οποία με τη σειρά της οργάνωσε «μονάδες δολοφονίας» ή «τάγματα κατόπτρων» για να πραγματοποιήσουν, όπως το έθεσε ένας αξιωματικός, «την εκκαθάριση των χριστιανικών στοιχείων. «Αυτές οι μονάδες δολοφονίας αποτελούσαν συχνά δολοφόνους και άλλους πρώην καταδίκους. Πήδησαν ανθρώπους σε ποτάμια, τους πέταξαν από γκρεμούς, τους σταύρωσαν και τους έκαψαν ζωντανούς.

Εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι, 900.000 Έλληνες και μέχρι 400.000 Χριστιανοί Ασσύριοι, σκοτώθηκαν εξαιτίας της γενοκτονίας.

Τα αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας "Τουρκοποίηση" οι κυβερνητικές δυνάμεις απήγαγαν επίσης παιδιά, τους μεταμόρφωσαν στο Ισλάμ και τους έδωσαν σε τουρκικές οικογένειες. Σε μερικά μέρη, βίασαν τις γυναίκες και τους ανάγκασαν να ενταχθούν στα τουρκικά "χαρέμ" ή να υπηρετήσουν ως δούλοι. Μουσουλμανικές οικογένειες μετακόμισαν στα σπίτια των απελαθέντων Αρμενίων και κατέσχεσαν την περιουσία τους.

Στις 30 Αυγούστου 1922, οι Αρμένιοι που ζούσαν στη Σμύρνη ήταν θύματα περισσότερων τουρκικών φρικαλεοτήτων. Η "Καταστροφή Σμύρνης" του 1922 έχασε επίσης τους Έλληνες που ζούσαν στην παραθαλάσσια πόλη και συμμετείχαν χιλιάδες Αρμένιοι. Τούρκοι στρατιώτες και πολίτες εγκατέστησαν στη φωτιά όλες τις ελληνικές και αρμενικές γειτονιές, αναγκάζοντας την φυγή των Ελλήνων και των Αρμενίων στο λιμάνι όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες.

Στις 24 Απριλίου 1919, η αρμενική κοινότητα που είχε επιβιώσει πραγματοποίησε τελετή αναμνηστικής εκδήλωσης στην Αρμενική εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την αρχική μνήμη του το 1919, η ημερομηνία αυτή έγινε η ετήσια ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί ονομάζουν αυτή την εκδήλωση γενοκτονία - μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία για την εξόντωση ολόκληρου του λαού.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος ή το εύρος αυτών των γεγονότων. Παρά την πίεση των Αρμενίων και των υποστηρικτών της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι παράνομο στην Τουρκία να μιλά για αυτό που συνέβη στους Αρμένιους κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Μετά την παράδοση των Οθωμανών το 1918, οι ηγέτες των Νέων Τούρκων έφυγαν στη Γερμανία, η οποία υποσχέθηκε να μην τους διώκουν για γενοκτονία. Από τότε, η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έγινε γενοκτονία.



Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.