Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Η ανάγκη για Παιδεία - Ανθρωπιστικές και Κλασικές Σπουδές και οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Φ. Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.


Σε μία περίοδο που η Παιδεία συνολικά και ιδιαίτερα οι ανθρωπιστικές και κλασικές σπουδές δέχονται απανωτά χτυπήματα, υποβαθμίζονται και σιγά σιγά αποψιλώνονται από τη Μέση Εκπαίδευση, είναι σημαντικό να διευρυνθεί η μεγαλύτερη επιστημονική ένωση της χώρας μας, να ισχυροποιηθεί και να καταστεί ακόμη περισσότερο υπολογίσιμη, δημιουργική και διεκδικητική. 

Τασιόπουλος Γιώργος


Σε μια πρόσφατη ανάρτηση για την παρουσίαση ενός καλού βιβλίου, μεταξύ των άλλων, γράφαμε:

"Θαρρείς πως εκείνη η θεώρηση του κόσμου, μοναδική των αρχαίων Ελλήνων-από τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο να σκέφτονται το χρόνο μέχρι την έκφραση της επιθυμίας, από την ικανότητα να εκφράζουν τον έρωτα και να ξεπερνούν το φράγμα που υψώνουν τα γένη των ονομάτων και της ζωής – έχει ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι, εκείνο στο νόστο, που είναι μόνο δικός μας, που ανήκει σε εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες".

Έχει παρέλθει χρόνος από το 1905 όταν η Βιρτζίνα Γουλφ όριζε την αρχαία ελληνική γλώσσα ως “The Magic Language”.

 Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν εκπαιδεύει τους Έλληνες μαθητές με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδεχτούν την πολιτιστική κληρονομιά των ανθρωπιστικών και κλασικών σπουδών.  Απόκληροι οι νεοέλληνες μαθητές, δυσπρόσιτοι οι κλασικοί συγγραφείς. Δεν έχουμε την τύχη να διαδηλώνουν οι Έλληνες  μαθητές για την υπεράσπιση των αρχαίων όπως στο Βέλγιο!

Περισσότερο σε μελαγχολεί η διαπίστωση της φοβικής προσέγγισης της αρχαιοελληνικής γραμματείας.  Η ενασχόληση με τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τους τραγικούς, η αναφορά σε αυτούς, η επίκληση ενός αποφθέγματος στην ομήγυρη σε καθιστά ύποπτο, συντηρητικό στην καλύτερη περίπτωση, εθνικιστή, ρατσιστή και επικίνδυνο συνήθως.  Αν πρέπει να υπερασπιστείς την ανάγκη για τους αρχαίους, θα πρέπει να αποδείξεις πρώτα – δύσκολα να πείσεις – για τα δημοκρατικότητά σου.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν πτυχίο τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ02. 

Σε μία περίοδο που η Παιδεία συνολικά και ιδιαίτερα οι ανθρωπιστικές και κλασικές σπουδές δέχονται απανωτά χτυπήματα, υποβαθμίζονται και σιγά σιγά αποψιλώνονται από τη Μέση Εκπαίδευση, η ΠΕΦ αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό αντίπαλον δέος που αναδεικνύει την αξία της Παιδείας και ιδιαίτερα των κλασικών γραμμάτων, την ευρύτερη πνευματική καλλιέργεια και αγωνίζεται για να ανακτήσουν οι ανθρωπιστικές σπουδές τη θέση που τους αρμόζει. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διευρυνθεί η μεγαλύτερη επιστημονική ένωση της χώρας μας, να ισχυροποιηθεί και να καταστεί ακόμη περισσότερο υπολογίσιμη, δημιουργική και διεκδικητική. 

Στις προσεχείς εκλογές συμμετέχουν φιλόλογοι με πολυετή προσφορά στην εκπαίδευση και τα γράμματα, όπως η απερχόμενη πρόεδρος της ΠΕΦ, Τασούλα Καραγεωργίου και οι πρώην σχολικοί σύμβουλοι, Αντώνης Μαστραπάς, Μανώλης Στεργιούλης και οι διδάκτορες Μεταξία Παπαποστόλου, Αναστάσιος Στέφοςς, Ζωή Κατσιαμπούρα και ο αγαπημένος φίλος, Τάσος Χατζηαναστασίου. 


Η Π.Ε.Φ. ως επιστημονική ένωση, ιδρύθηκε το 1982, έχει έδρα την Αθήνα και εκπροσωπείται με 49 Συνδέσμους Φιλολόγων σε διάφορους νομούς της Ελλάδας.

Κύριοι σκοποί της Π.Ε.Φ. είναι:

η συμβολή στη βελτίωση της ελληνικής εκπαίδευσης,
η προαγωγή της φιλολογικής επιστήμης και έρευνας,
η αντιμετώπιση και προβολή των φιλολογικών και γενικότερων εκπαιδευτικών ζητημάτων.
Σημαντικές δραστηριότητες που υπηρετούν τους σκοπούς της Π.Ε.Φ. είναι:
  • η διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και σεμιναρίων με μορφωτικά και εκπαιδευτικά θέματα,
  • η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και ενώσεις που έχουν παρεμφερείς σκοπούς,
  • η διεξαγωγή φιλολογικών μαθητικών διαγωνισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη,
  • η έκδοση του περιοδικού ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ, ειδικών ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ και ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ με τις εισηγήσεις των ετήσιων συνεδρίων.

Εκδόσεις

"Φιλολογική"
"Αφιερώματα"
"Σεμινάρια"
Μελέτες-Άρθρα

Δραστηριότητες

Συνέδρια - Σεμινάρια
Ημερίδες/Διημερίδες
Άλλες Εκδηλώσεις




Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.