Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Forbes: H Amazon φέρνει τα ρομπότ στην πόρτα μας



Της Parmy Olson


Πιθανότατα δεν έχετε δει ένα αυτο-οδηγούμενο ρομπότ για παραδόσεις παραγγελιών να "περπατάει" στο πεζοδρόμιο πρόσφατα, και όποιος το είδε, μάλλον είδε και τον άνθρωπο-συνοδό κοντά του κατά τη διάρκεια κάποιας δοκιμής.

Όμως, τα ρομπότ για παραδόσεις παραγγελιών, θα μπορούσαν να γίνουν ένα πιο κοινό θέαμα αρκετά σύντομα. Η Amazon έκανε την κίνησή της και μπήκε στον χώρο αυτό, κατοχυρώνοντας την πατέντα της για το ρομπότ που "περπατάει" στο πεζοδρόμιο, γεγονός που θα πρέπει να κινητοποιήσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα να επιταχύνουν το ρυθμό με τον οποίο θα βγάλουν τα δικά τους ρομπότ στην αγορά.

Η πατέντα της Amazon που κατοχυρώθηκε στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Η.Π.Α.. την περασμένη εβδομάδα αναφέρεται σε ένα "αυτόνομο όχημα εδάφους" το οποίο μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα από ένα φορτηγό παράδοσης στην εξώπορτα του παραλήπτη ή ακόμα και να τα φέρει μέσα στο σπίτι.

Είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στις παραδόσεις προϊόντων σε σπίτια, τα οποία αναμένεται να ξεπεραστούν με τη συμβολή των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων με την πάροδο του χρόνου. Πρόσφατη έκθεση της McKinsey προέβλεψε ότι στο μέλλον, τα αυτόνομα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των drones, θα παραδίνουν περίπου το 80% όλων των αγορασθέντων αγαθών.

Η πατέντα της Amazon περιγράφει ένα ρομπότ που έχει την τεχνολογική ικανότητα να ανοίγει πόρτες σπιτιών ή γκαράζ, κάτι που δεν απέχει πολύ από την τάση που η Amazon ήδη προωθεί με το Amazon Key. Η Walmart δοκιμάζει επίσης μια υπηρεσία με την οποία οι εργαζόμενοί της θα μπορούν να εισέλθουν στα σπίτια των πελατών όταν αυτοί θα λείπουν και να τοποθετούν τις παραγγελίες στον διάδρομο ή στην κουζίνα - μια φαινομενικά ανησυχητική ιδέα που πιθανώς θα εξελιχθεί σε τάση.

Επίσης, είναι ευρέως γνωστό ότι η Amazon εργάζεται για την παράδοση παραγγελιών με drones από αέρος, αλλά τα ρομπότ εδάφους είναι μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί νωρίτερα, δεδομένων των αυστηρών ρυθμίσεων στις πτήσεις σήμερα.

Με ορισμένες εταιρείες να δοκιμάζουν ακόμη τα ρομπότ τους στο δρόμο και άλλες ήδη να παραδίδουν παραγγελίες για επιχειρήσεις διανομής φαγητού, ιδού μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες και startups που φέρνουν ρομπότ στην πόρτα σας:

Η startup Robby Technologies άντλησε περίπου 120.000 δολάρια το καλοκαίρι του 2016 και ο διευθύνων σύμβουλός της, Rui, δήλωσε ότι η πατέντα της Amazon θα διευκολύνει την άντληση χρημάτων και την εξεύρεση πελατών, πολλοί από τους οποίους "φοβούνται την Amazon" και επικοινώνησαν με τη δική του εταιρεία, αναζητώντας συνεργασία.

"Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αυτό το πεδίο είναι πραγματικά σημαντικό", λέει ο Rui. Παρουσίασε στο Consumer Electronics Show νωρίτερα αυτό το μήνα μια νέα έκδοση του τετράτροχου ρομπότ Robby, το οποίο είναι περίπου στο μέγεθος μιας μεγάλης βαλίτσας και μπορεί να ανέβει τις "πιο απότομες ανηφόρες στο Σαν Φρανσίσκο".

Η πρώτη γενιά Robby έχει ταξιδέψει 3.000 μίλια κι έχει εξυπηρετήσει "εκατοντάδες" πελάτες στην Καλιφόρνια. 

H Thyssenkrupp Elevator, γνωστή για την κατασκευή ανελκυστήρων, είναι μία ακόμη εταιρεία που μπήκε στις δραστηριότητες παραδόσεων με ρομπότ. Στις 24 Ιανουαρίου του 2018, παρουσίασε το robot παράδοσης TeleRetail στο Washington Auto Show, ένα ρομπότ σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού TeleRetail.

Η Thyssenkrupp ολοκληρώνει ένα πιλοτικό project, με το οποίο τα τρικύλινδρα αεροδυναμικά ρομπότ φέρνουν ανταλλακτικά και εργαλεία στους υπαλλήλους που ασχολούνται με τη συντήρηση ανελκυστήρων. 

Η Starship Technologies είναι ίσως η πιο γνωστή και μία από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο αυτό. Ιδρύθηκε το 2014 και έχει δοκιμάσει τα ρομπότ της που διαθέτουν έξι τροχούς σε 100 πόλεις, έχοντας εξυπηρετήσει 12 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Έχει αντλήσει 17,2 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Daimler και Shasta Ventures και παραδίδει fast food για τη JustEat στο Λονδίνο, και για τη DoorDash και την Postmates στην Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον.

Οι πελάτες μπορούν να ξεκλειδώσουν το δοχείο που περιέχει το φαγητό ή τα προϊόντα τους με τα smartphones τους. Τα ρομπότ της εταιρείας είναι εξοπλισμένα με κάμερες που δείχνουν εικόνα 360 μοιρών και παρακολουθούνται από το προσωπικό της Starships από το Ταλίν, της Εσθονίας και το Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε περίπτωση που συναντήσουν παρκαρισμένο ποδήλατο ή σακούλα σκουπιδιών που εμποδίζουν το δρόμο τους, ένας ελεγκτής θα τα κατευθύνει γύρω από τα εμπόδια.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η startup Nuro, που συνιδρύθηκε από τους πρώην υπαλλήλους της Google Dave Ferguson και Jiajun "JZ" Zhu, συγκέντρωσε 92 εκατ. δολάρια από επενδυτές για να λανσάρει στην αγορά το ρομποτικό όχημα παράδοσής της. Με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια, η startup "χτίζει" ένα στόλο έξι αυτο-οδηγούμενων ηλεκτρικών οχημάτων, "περίπου στο μισό μέγεθος ενός επιβατικού αυτοκινήτου που θα μεταφέρει προϊόντα σούπερ μάρκετ, παραγγελίες φαγητού, λουλούδια, πακέτα και κουτιά σε σπίτια και επιχειρήσεις σε αστικές και προαστιακές γειτονιές".

Τα ρομπότ που κατασκευάζει η Marble πραγματοποιούν παραδόσεις για το Yelp Eat24 στο Σαν Φρανσίσκο. Τα ρομπότ εδάφους είναι μεγαλύτερα από αυτά της Starship ή της Thyssenkrupp και προς το παρόν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, αλλά η εταιρεία άντλησε 4 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο του 2016 από τους επενδυτές.

"Η είσοδος της Amazon σε αυτόν τον χώρο είναι ένα ακόμη σημάδι ότι είμαστε στο σωστό δρόμο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Marble Matt Delaney στο Forbes.

Τέλος, η Dispatch, που συν-ιδρύθηκε από τον Uriah Baalke και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανέπτυξε ένα ρομπότ για παραδόσεις παραγγελιών που ονομάζεται Carry και άντλησε 2 εκατ. δολάρια από τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Andreessen Horowitz τον Απρίλιο του 2016.


http://www.capital.gr/forbes/3270411/h-amazon-fernei-ta-rompot-stin-porta-mas
ΠΗΓΗ: http://protagorasnews.blogspot.gr
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.