Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Τί έλεγαν Έλληνες και Γραικοί για τους Μακεδόνες πριν από δυο αιώνες;


Το 1797 ο Ρήγας από το Βελεστίνο τύπωσε στην Βιέννη την «Χάρτα της Ελλάδος«. Λίγα χρόνια μετά, ο αρχιμανδρίτης από τις Μηλιές Άνθιμος Γαζής την ξανατύπωσε δυο φορές  με τίτλο «Πίναξ Γεωγραφικός της Ελλάδος» για τον ίδιο λόγο· δεν νοείται Επανάσταση ενός έθνους ιστορικά απροσδιόριστου. Και η Ιστορία έχει ως προϋπόθεση την Γεωγραφία, δηλαδή το πολιτισμικό γεγονός δηλώνεται όχι μόνον στον χρόνο αλλά και στον χώρο.
Σήμερα επιθυμούν να κοροϊδέψουν τους Έλληνες, πρώτα οι πολιτικοί τους και μετά ο κ. Νίμιτς, ο «διαπραγματευτής» του «Μακεδονικού». Λένε ότι συζητάμε για ένα «γεωγραφικό θέμα», όχι για «ιστορία και εθνική ταυτότητα»! Στην εποχή που ζούμε, μπορεί κάποιος άφοβα να λέει δημόσια ό,τι πολιτική μπούρδα του κατέβει. Ευτυχώς, τον διαψεύδουν οι Σκοπιανοί πολιτικοί. Οι «δικοί μας» είναι άλαλοι από το 1930. Το «Μακεδονικό» όμως είναι παλιότερο, τουλάχιστον κατά 100 χρόνια. Ο Ρήγας ταυτόχρονα με την Χάρτα, τύπωσε και τον Αλέξανδρο με τους τέσσερις στρατηγούς του ως Έλληνα και όχι ως αλλόφυλο «Μακεδόνα».
Και στον Ύμνον Πατριωτικόν της Ελλάδος και όλης της Γραικίας (όχι μόνον ήξερε την διαφορά, αλλά την τόνιζε κιόλας) ο Ρήγας έγραψε:

Αλέξανδρε τώρα να βγης

από τον τάφον και να ιδής

των Μακεδόνων πάλιν

ανδρείαν την μεγάλην

πώς τους εχθρούς νικούνε

με χαρά στη φωτιά

Και πριν απ’ αυτόν, ένας ακόμη Θεσσαλός, ο έμπορος Ιωάννης Πρίγκος από την Ζαγορά έγραφε στο Άμστερνταμ το 1768:

Ασήκωσε Θεέ μου έναν άλλον Αλέξανδρον, ως ποτε εκείνος τους Πέρσας έδιωξε από την Ελλάδα, έτζι και αυτόν τον τύραννο να τον διώξη, να λάμψη πάλε η χριστιανοσύνη στους τόπους της Ελλάδος καθώς και πρώτα.

Είναι ευνόητο ότι η αντίπαλη πλευρά, η του δυτικού διαφωτισμού (αυτή που συρρίκνωνε το έθνος από την οικουμενική του διάσταση, τόσο την χριστιανική όσο και την αρχαία) ήθελε από τότε τους Μακεδόνες να εξαιρούνται του ελληνικού πολιτισμού. Ηγέτης της ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής. Ο κύριος «επρόκρινα το ΓΡΑΙΚΟΙ» χρησιμοποιούσε το «Έλληνες» μόνον όταν ήθελε να δείξει τους «αρχαίους» μέχρι την μάχη της Χαιρώνειας.

ΠΗΓΗ:
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.