Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Το κόστος της υποταγής - Γιάννης Χατζηαντωνίου


* Το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία, τα ρωσικά αντίποινα και οι συνέπειές τους στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι εφαρμόζει πολιτικές εντολές ξένων κύκλων ακόμα και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική της σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία: άφησε απροστάτευτους τους Έλληνες της Ουκρανίας κι ενώ φασιστικά εθελοντικά τάγματα έχουν εγκατασταθεί στην Μαριούπολη διέταξε το προσωπικό του ελληνικού προξενείου να απομακρυνθεί από την περιοχή. Προσυπέγραψε κι εφαρμόζει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων, απαγόρευσε σε ανώτατο αξιωματούχο από τη Ρωσία να προσέλθει και να μιλήσει σε συνέδριο στη Ρόδο.

Η απερχόμενη κυβέρνηση πλήττει τη Ρωσία κυρίως συμβολικά. Για τους Έλληνες όμως, οι συνέπειες των ρωσικών αντιποίνων εναντίον των χωρών - μελών της Ε.Ε. δεν είναι καθόλου συμβολικές. Χάσαμε ήδη το 1/4 των αγροτικών εξαγωγών της χώρας και υπολογίζεται ότι το 2015 θα χάσουμε πλέον των 2/3 του ρωσικού τουρισμού! Οι ζημιές αυτές δεν είναι αναπόφευκτες: σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία για την εξωτερική πολιτική η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει εξαίρεση της χώρας μας από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίαςκαι να το πετύχει αυτό με απόφαση της Κομισιόν επικαλούμενη τη μικρή αξία των ελληνικών κυρώσεων ως προς την πίεση για τη Ρωσία σε σύγκριση με τη δυσανάλογα μεγάλη ζημιά, που υφίσταται η Ελλάδα από τα ρωσικά αντίποινα.

Και σ´ αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας. Το κόστος της υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις των ξένων κέντρων είναι βαρύ και δυσβάστακτο για τους Έλληνες. Το ζήτημα αυτό, της εξαίρεσης της Ελλάδας από τα αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, πρέπει να τεθεί από την επόμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η ελπίδα έρχεται, η νίκη θα είναι μεγάλη και ιστορική! Ζητάμε ισχυρή εντολή για να αναλάβουμε ακέραιη την ευθύνη!

O Γιάννης Χατζηαντωνίου είναι συντονιστής οργάνωσης δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.