Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Οι φτωχοί «φαφούτηδες» επαναστατούν κατά του Ολάντ -Μια λέξη που τον έκαψε [εικόνες]


«Ολοι αυτοί οι φαφούτηδες...». Η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ για να περιγράψει τους φτωχούς, σύμφωνα με την πρώην του Βαλερί Τριερβελέρ, προκαλεί από το πρωί της Πέμπτης σάλο στη Γαλλία και τεράστια κινητοποίηση στα social media.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλές ομάδες, αριστερές και δεξιές, πήραν αμέσως τη φράση και την έκαναν σημαία, με ταχύτητα αστραπής. Πρώτοι έκαναν την εμφάνισή τους οι «φαφούτηδες της Δεξιάς», οπαδοί ή μέλη της φοιτητικής ομάδας UNI και ποστάρουν από το πρωί συνθήματα του τύπου «Ολάντ παραιτήσου». Μέσα σε λίγες ώρες δημιούργησαν τον δικό τους λογαριασμό στο Twitter, μια σελίδα στο Facebook και ένα μπλογκ στο Tumblr.


«Η επανάσταση των φαφούτηδων- Καλύτερα φαφούτηδες παρά χωρίς αρχ@δι@ -Ολάντ δίνε του» γράφουν τα συνθήματα.

«Οι φαφούτηδες είναι τώρα» γράφει το σύνθημα και δείχνει μια φαφούτα γυναίκα, με το κόκκινο καπέλο σήμα κατατεθέν της Γαλλικής Δημοκρατίας στο κεφάλι, περιστοιχισμένη από πλήθη φαφούτηδων.

Οι φαφούτηδες της Αριστεράς

Αλλά και από την άλλη πλευρά ομάδες κινητοποιήθηκαν αμέσως για την διαβόητη φράση. Το κίνημα Attac δημιούργησε τον λογαριασμό «Εμείς, οι φαφούτηδες» και καταγγέλει ότι ο Ολάντ έβαλε στην πυρά ανέργους, φτωχούς, αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.


Eνα τρίτο κίνημα στα social media γεννήθηκε από τις ομάδες που καταδικάζουν τον γάμο των ομοφυλοφύλων και οι οποίοι αναμένεται να κάνουν συλλαλητήριο στις 5 Οκτωβρίου.


«Στις 5 Οκτωβρίου, όλοι οι φαφούτηδες στο δρόμο!» γράφει το σύνθημα.

Οργή στα γαλλικά ΜΜΕ για τους «ϕαφούτηδες»

Η εφημερίδα Les Echos αποκαλεί αυτή τη φράση για τους φαφούτηδες φτωχούς «χαριστική βολή» από την Τριερβελέρ στον Ολάντ. «Την ώρα που ο Ολάντ βλέπει τα στελέχη του να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο είναι αριστερός, η Τριερβελέρ τον περιγράφει σαν έναν άνθρωπο που δεν αγαπάει τους φτωχούς. Αυτές οι λέξεις πραγματικά ειπώθηκαν, σε ποιό πλαίσιο, ήταν για χάριν αστείου ή σοβαρές;» γράφει.

«Οι φαφούτηδες του Ολάντ θα σημαδέψουν την προεδρία του όπως η φράση του Σαρκοζί «Φύγε από δω φτωχοδιάολε» που είχε πει ο Σαρκοζί σε έναν οπαδό που τον πλησίασε» σημειώνει σε άρθρο της η Liberation.

Η εφημερίδα Parisien γράφει: «Ο άνθρωπος που φαινόταν συμπαθητικός, πίστευες ότι σέβεται τους άλλους, εμφανίζεται στο βιβλίο σαν ένας απίστευτα κυνικός τύπος, ένας παγερός υπολογιστής, χωρίς κανένα συναίσθημα. Αυτή η αιχμή για τους φαφούτηδες θα φέρει καταιγίδα».

Η Figaro από την πλευρά της γράφει:
«Ετσι λοιπόν, ο διάδοχος του Ντεγκόλ στην προεδρία της δημοκρατίας και του Ζορές στην ηγεσία της αριστεράς κοροϊδεύει τους φτωχούς και τους αποκαλεί φαφούτηδες (“sans-dents”). Πώς μπορεί ένας πρόεδρος που τον έχουν ήδη εγκαταλείψει οι ψηφοφόροι των λαϊκών τάξεων μπορεί να επανέλθει μετά από μια τέτοια αποκάλυψη;»


Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και φωτογραφίες του ίδιου του Ολάντ, φαφούτη:


ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.