Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η κοινωνική θύελλα του φθινοπώρου

by admin

Η κοινωνική θύελλα του φθινοπώρου
Το σχέδιο των Γερμανών είναι να παραμείνουμε όμηροι των χρεών μας

Του Νίκου Ντάσιου από τη Ρήξη φ. 96
Οι απαιτήσεις της τρόικας -που διαμηνύθηκαν μέσω e-mail!- για κλείσιμο των τριών αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ) με απόλυση 2.000 εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, σε συνδυασμό με την άρνηση για μείωση του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προσδιορίζει ανάγλυφα το σχέδιο των δυνάμενων κατοχής για τον επερχόμενο χειμώνα: Πλήρης υποταγή και φτωχοποίηση των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων σε μια χώρα έρμαιο των επιθετικών βλέψεων των γειτόνων (προεξάρχουσας της Τουρκίας) έναντι των οποίων θα αμυνόμαστε με σφαίρες και όπλα που θα εισάγουμε από τις γερμανικές εταιρείες όπλων!
Το δίδυμο Ράιχενμπαχ και Φούχτελ, με πρόσχημα την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αναδιάρθρωση του κράτους και την επίτευξη της «αντιγραφειοκρατικής επανάστασης», πατώντας πάνω σε παθογένειες του δημόσιου τομέα, προωθούν τη μεγαλύτερη διάλυση κράτους πρόνοιας και το πιο ειδεχθές ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που έχει συμβεί ποτέ σε περίοδο ειρήνης σε χώρα του δυτικού κόσμου. Η βιαιότητα των μέτρων του μνημονίου μπορεί να συγκριθεί με τα προγράμματα-σοκ που εφαρμόστηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για την υιοθέτηση των νεοφιλελευθέρων σχεδίων –όπως π.χ. το Σχέδιο Κόμπρα στην Ανατολική Γερμανία.
Το πιο βίαιο κοινωνικό σύμπτωμα το επόμενο διάστημα θα είναι αναμφίβολα η άρση της απαγόρευσης των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας και οι πλειστηριασμοί για οφειλές άνω των 5.000 € στο δημόσιο. Τα νοικοκυριά, υπό την πίεση του τριπολικού κλοιού της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων, των εξοντωτικών φορολογικών βαρών και της ανόδου των τιμών των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους σωρεύοντας χρέη. Ήδη δύο εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα παρουσιάζουν 21,5 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ αυτές των νομικών προσώπων αγγίζουν τα 40 δισ.! Αναμενόμενα λοιπόν: η στάση πληρωμών των τραπεζικών δανείων, αλλά και το επικείμενο κλείσιμο 40.000 μικρών επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προσθέσει τουλάχιστον 90.000 άτομα στο μακρύ κατάλογο των ανέργων, που θα φτάσει το 32% μέχρι το τέλος του 2013! Σ’ αυτό το πλαίσιο και κάτω από την πίεση των ξένων funds, που αγόρασαν μισοτιμής τα «κόκκινα δάνεια», η κυβέρνηση οδηγείται στο να δώσει το πράσινο φως στους πλειστηριασμούς, πετώντας στο δρόμο 150.000 οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες που ανέρχονται στα 17,5 δισ. €. Η διαβεβαίωση για την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων είναι ψευδέστατη αφού το υπουργείο Ανάπτυξης δεν διαθέτει κανέναν μηχανισμό προσδιορισμού των κακοπληρωτών. Απαιτείται άμεσα η κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων για την αποτροπή των εξώσεων και το άνοιγμα των κλειστών σπιτιών για τους αστέγους, κατά το πρότυπο του εξελισσόμενου κινήματος στην Ισπανία την τρέχουσα περίοδο.
Υπό την αιγίδα του Ράιχενμπαχ, η αναδιάρθρωση–αποδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ανοίγει νέες ευκαιρίες έτοιμων αγορών στις εταιρείες των ημετέρων. Οι 25.000 υπάλληλοι που εντάσσονται στο καθεστώς κινητικότητας –μέρος των οποίων θα απολυθεί– προέρχονται κυρίως από τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων.
Πιο συγκεκριμένα, η κινητικότητα των 2.000 εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση οδηγεί στα ιδιωτικά ΙΕΚ 20.000 μαθητές. Ο περιορισμός κατά 10.000 των αναπληρωτών θα δημιουργήσει μεγάλα κενά στα σχολεία, κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Αντίστοιχα, επιπτώσεις στη διοικητική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, καθώς και στη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων θα δημιουργήσει το σχέδιο κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η αναδιάρθρωση στο χώρο της υγείας θα έχει ως συνέπεια 600 λιγότερες κλίνες μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής και άρα ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία του κοινού, επέκταση του χρόνου αναμονής και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η νομιμοποίηση της «ειδικής αμοιβής» για όσους επιλέξουν τον γιατρό τους στο δημόσιο νοσοκομείο, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος, αφού στην ουσία αποτελεί νομιμοποίηση στο φακελάκι. Αναπόφευκτα, όλο και περισσότεροι θα στραφούν στα ιδιωτικά ιατρεία και θεραπευτήρια, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το νόημα των μισθολογικών κρατήσεων.
Καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων θα προκαλέσει η κινητικότητα των 500 υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων και των 300 του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα για τα ασφαλιστικά ταμεία η τρύπα των 2,5 δισ. € ως απόρροια α) των αυξημένων δαπανών λόγω της αύξησης των συνταξιούχων (μόνο το ΙΚΑ καταβάλλει 10 δισ. ετησίως σε συντάξεις) και β) των μειωμένων εσόδων λόγω περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και περιορισμού των εισφορών, οδηγεί σε νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού, στον επικείμενο γύρο διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου. Όλα κατατείνουν στην υιοθέτηση ενός μεικτού συνταξιοδοτικού μοντέλου, κατά τα πρότυπα Φρίντμαν, που εφήρμοσε πρώτος ο Πινοσέτ, με κρατική εγγύηση ενός ελάχιστου ποσού σύνταξης της τάξεως των 300 €/μήνα, και αναπλήρωση από πληρωμές του ασφαλιζόμενου σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Μετά τη ληστρική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, μετά την κρίση του χρηματιστηρίου το 2000 και μετά το πρόσφατο εγκληματικό PSI, όπου κουρευτήκαν τα ομόλογα των ταμείων κατά 60%, οι δανειστές μας θα ωθήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων και εν τέλει στην ιδιωτική ασφάλιση.
Στους ΟΤΑ, η διαθεσιμότητα 2.200 σχολικών φυλάκων και 3.200 δημοτικών αστυνομικών οδηγεί σε αναθέσεις έργων σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, μετακυλώντας το κόστος φύλαξης στους πολίτες. Τουλάχιστον 35 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, δεδομένης της εκκρεμότητας εγκρίσεων προσλήψεων στις δομές αυτές.
Η ομάδα του Φούχτελ, εφαρμόζοντας ένα μεθοδευμένο σχέδιο επιβολής ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους δήμους μετά από δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, οδηγεί τους ΟΤΑ σε αδυναμία λειτουργίας. Ωθούν τους δημάρχους σε αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ προωθούν σχέδια ανάληψης τομέων επιχειρηματικότητας από γερμανικές εταιρείες – π.χ. απορρίμματα, ενέργεια, υπηρεσίες κοκ. Όποιος αιρετός δεν συμμορφώνεται, θα μπορεί να καθαιρείται και να αντικαθίσταται από επιτρόπους! Στην περιφέρεια, ήδη οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε αγροτικούς γιατρούς, δασκάλους, λεωφορεία, στοιχειώδεις υποδομές (Τράπεζες, ΕΛΤΑ κοκ) ενώ για τη φύλαξη των χωριών μας, ούτε λόγος!
Μια διαφορετική προσέγγιση με αφετηρία την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου, την εξισορρόπηση κέντρου–περιφέρειας και την εξυπηρέτηση του πολίτη, με εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα οδηγούσε σε αξιόπιστα οργανογράμματα και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με συνδυασμό εθελούσιων μετατάξεων, στοχευόμενης εκπαίδευσης και, σε πολλές περιπτώσεις, αλλαγή αρμοδιοτήτων.
Η μόνη δυνατή αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, που θα ήταν δυνατόν να εξοικονομήσει πόρους, θα ήταν αυτή της προσαρμογής του στις τοπικές ανάγκες και στην αξιοποίηση εμπειριών και μεθόδων της κοινοτικής μας παράδοσης. Για παράδειγμα, μια άλλη θεώρηση της διαχείρισης των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων (κινητής και ακίνητης περιουσίας), μέρος των οποίων θα μπορούσαν να διατεθούν ως κεφάλαια για την παραγωγική ανασυγκρότηση κατά το πρότυπο των αυτοδιαχειριζόμενων ασφαλιστικών ταμείων και των συνεταιριστικών τραπεζών, με πραγματικό ανταποδοτικό όφελος.
Στην αμέσως επόμενη περίοδο το κεντρικό ζήτημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ερώτημα: ποιος πληρώνει αυτή την κρίση, επιβάλλοντας την ανάγκη επιμερισμού των βαρών που αντιστοιχούν στην οικονομική ελίτ, π.χ. με την εφαρμογή ενός ομολογιακού δανείου, αλλά και στους ξένους δανειστές τοκογλύφους.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες και εφικτές προσεγγίσεις, που θα συνιστούν ένα εναλλακτικό σχέδιο επιβίωσης και μοντέλου κοινωνίας, προκειμένου να υπερβούμε την ύφεση και τις εξαρτήσεις, με αφετηρία ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Προαπαιτούμενο αυτών αποτελεί η επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, γεγονός που απαιτεί έναν συνεχή αντιαποικιακό αγώνα, βασισμένο στις όποιες εναπομείνασες κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες του τόπου, ξαναδίνοντας την ελπίδα στο χειμαζόμενο λαό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.