29 Ιουνίου 2025

Ο Χριστιανισμός σήμερα


από π. Νικόλαος Λουδοβίκος

Ο π. Νικόλαος αναλύει την μοναδικότητα του Χριστιανισμού στη σύγχρονη εποχή, επικρίνοντας την ενσωμάτωσή του στον «αυτάρκη ανθρωπισμό» και τις συνηθισμένες παρερμηνείες του ως απλή ιδεολογία, ηθική ή πολιτισμό.

 Αντίθετα με τις «θρησκείες της φυγής» (όπως ο Πλατωνισμός ή ο Βουδισμός) που απαξιώνουν τον κόσμο, ο Χριστιανισμός τολμά να πει ότι το Απόλυτο μπαίνει στην ιστορία, αναλαμβάνοντας και καταφάσκοντας τη φύση των όντων ως «καλή λίαν» και απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από την υποχρέωση να ταυτίζει τον κόσμο με το κακό. Η ουσία του είναι η «αναβάθμιση της φύσεως» και η Θέωση, μέσω της οποίας ο άνθρωπος γίνεται «κατοικητήριον θεότητας». Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εσχάτης αγάπης του Θεού, που του στοιχίζει τον Σταυρό, προσφέροντας στον άνθρωπο τα πιο «τρελά του όνειρα».

Απορρίπτει τις δυτικές νομικές θεωρίες εξιλέωσης και τις ανεπαρκείς ανθρώπινες ηθικές, τονίζοντας ότι οι εντολές είναι «τρόποι θεανθρωπίνων συναντήσεων» και ο Χριστιανισμός είναι «άρση της ενοχής», όχι πηγή της και η συζήτηση για τον Χριστιανισμό, καταλήγει, πρέπει να γίνεται με οντολογικούς ή καλλιτεχνικούς όρους, όχι με νευρωτικές ομολογίες ή παιδικές ενοχές.

ΠΗΓΗ:https://youtu.be/85hStTIVHm0?si=iKU21qn6GyrHIEEB
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.