Του Γιώργου Μέσκου
Παραβρέθηκα σε μια ...παγκόσμια πρώτη, δηλαδή σε μια παράσταση στην Επίδαυρο της τραγωδίας του Σοφοκλή Αντιγόνη. Αν καταλαβαίνω καλά αυτή η εκδοχή της Αντιγόνης δεν έχει ξαναπαιχθεί. Η γνωστή εκδοχή είναι του Ευρυπίδη. Έχω την αίσθηση ότι παρακολούθησα ένα ανοσιούργημα, γιατί:
Α. Το χώρο της Επιδαύρου τον αισθάνομαι ως κάτι ιερό και η τοποθέτηση στο κέντρο του θεάτρου μιας περιστρεφόμενης σκηνής και έντονων φωτιστικών εφέ προσωπικά με ενοχλεί ιδιαίτερα, εν τούτοις αυτό θα το προσπερνούσα αν δεν υπήρχε συνέχεια
Β. Η παράσταση διήρκεσε 150 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Σε όλη αυτήν την διάρκεια η σκηνή περιστρεφόταν με σταθερό ρυθμό και οι ηθοποιοί περπατούσαν ανάποδα ώστε να μένουν στην ίδια θέση.
Γ. Υπήρχε μια σταθερή "μουσική" υπόκρουση, δηλαδή μια σταθερή αλληλουχία χτύπων και στριγλών ήχων που επαναλαμβανότανε μονότονα για διόμιση ώρες...
Δ. Οι ηθοποιοί εκφέρανε τις λέξεις μία μία με εξαιρετικά αργό ρυθμό με την ίδια έκφραση χωρίς δηλαδή εμφανή χρωματισμό, θυμίζοντας ανδροειδή ταινιών επιστημονικής φαντασίας παλαιοτέρων χρόνων. Τώρα τα ρομπότ μιλούν σχεδόν ανθρώπινα.
Ε. Ο ηθοποιός που έπαιζε τον ρόλο του Κρέοντα είχε μια εντελώς ακατάλληλη για την περίπτωση χροιά στη φωνή του.
Δηλαδή κατά την άποψη μου ο σκηνοθέτης ασέβησε απέναντι στον χώρο αλλά κυρίως απέναντι στους θεατές που έρχονται από μακρυά και τους υποχρέωσε επί δυόμιση ώρες να ακούν για να βλέπουν το ίδιο μονότονο θέαμα και να ακούν τον άμουσο ήχο με τον απελπιστικά αργό ρυθμό.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μέσα στον αργό ρυθμό έπρεπε να πνίξει την έκφραση του λόγου...
Ήδη στην μισή ώρα όσοι μπορούσαν να φύγουν φεύγαν. Τα σκαλοπάτια στο θέατρο είναι τόσο απότομα που αν δεν φωτίζονται και δεν υπάρχει βοήθεια από το προσωπικό είναι επικίνδυνα. Έτσι ήμασταν υποχρεωμένοι να μείνουμε..
Όσο για την τραγωδία, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια αντίθετη ανάγνωση της ιστορίας από τον Σοφοκλή, ο Κρέοντας -ανθρώπινος νόμος- αντιστέκεται στον θείο νόμο που εκφράζει για πολύ λίγο η Αντιγόνη, και στο τέλος συντρίβεται από την έκβαση της ιστορίας.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.