Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Νέδα SOS.

 Το ποτάμι της Νέδας κινδυνεύει, από τους 7 υδροηλεκτρικούς σταθμούς. 


    Η ζημιά που θα προκληθεί στο περιβάλλον είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη από το όφελος  της παραγωγής 6 MW που θα παράγουν οι 7 Υ/Η σταθμοί.
      Γιά 6 MW που θα παράγουν οι 7 Υ/Η σταθμοί ,  όσο ρεύμα δηλαδή παράγει ένα φωτοβολταικό 85 στρεμμάτων, αξίζει να  καταστραφεί το μοναδικό τοπίο της Νέδας, που ύμνησαν σπουδαίοι  ξένοι περιηγητές? *

Αν γίνουν οι 7 Υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο ποτάμι της Νέδας:

α) Θα ανατραπεί ο δρομολογημένος τρόπος ανάπτυξης της περιοχής, που βασίζεται στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, σε συνδυασμό με το ποτάμι της Νέδας, το εξαιρετικό οικοσύστημα της περιοχής και την Αρχιτεκτονική των χωριών.

 β) η καταστροφή του μεγάλου πλατανοδάσους στις όχθες της Νέδας θα είναι τεράστια λόγων των έργων, της μείωσης των υδάτων στην κοίτη του ποταμού και της ανθρωπογενούς εν γένει παρέμβασης που ευνοεί την σύγχρονη ασθένεια των πλατανιών,  

γ) θα καταστρέψει την σημαντική και σπάνια  και προστατευόμενη ιχθυοπανίδα του ποταμού,

 δ) θα επηρεάσουν αφενός τη φύση των δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού και τη δυνατότητα να υφίστανται και αφετέρου θα προκαλέσουν αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση.

 ε) Θα επηρεαστεί αρνητικά το υπέδαφος λόγω της τεράστιας μείωσης του νερού στην κοίτη  του ποταμού. 

στ) θα επηρεαστεί αρνητικά η χλωρίδα και η πανίδα 

ζ) η αρνητική επίδραση στο κλίμα είναι προφανής.  

* Να τί έγραψαν ξένοι περιηγητές γιά τη Νέδα.


Γράφει ο Μπελέ:
« Απερίγραπτος είναι η ομορφιά και το θέλγητρον του τοπίου αυτού, το οποίο θα ηδύνατο τις να συγκρίνει προς το ιταλικόν Tivoli και τους καταρράκτες της επαύλεως του Μαικήνα».

Το 1816 ο Γκελ έγραψε:
« Η Νέδα είναι ασύγκριτη σε γραφικές ομορφιές. Τα νερά της βυθίζονται σ’ ένα γραφικό γεφύρι και γκρεμίζονται σ’ ένα καταρράκτη και ασπρίζουν αφρίζοντα και σπινθηρίζουν σπάζοντας στους βράχους, όπου στέκουν βουβά τα ερείπια της αρχαίας πόλεως κι’ ακούς το βουητό τους».

Ο Μύλλερ τονίζει:
« Η φύση είναι χαρούμενη και χαμογελαστή, κι έχει κάτι το αυστηρό και επιβλητικό. Μου θυμίζει συχνά το Τυρόλο και θα νόμιζα πως είμαι στο Σάλμπουργκ, αν δεν ήμουν τριγυρισμένος από θυμάρι, πικροδάφνες, λεβάντα, συκιές, μυρτιές και ροδιές».

Ο Ρως μαζί με πολλά άλλα εγκωμιαστικά:
« Δεν μπορεί κανείς να βρεί στην Ελβετία τοπίο πιο συναρπαστικό από αυτό»

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ......

.....ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗ ΝΕΔΑ




ΠΗΓΗ:
https://www.facebook.com/share/p/SsDj5VdQim3bYuUM/

https://www.facebook.com/share/p/EFVUosvVZBYEUYXG/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.