Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Οι δρόμοι της Αριστεράς


Του Δημήτρη Μπελαντή 

Στον εικοστό αιώνα υπήρξαν δύο πολύ αποκλίνοντες και διαφορετικοί   μαρξισμοι.

 Ο σοβιετικος μαρξισμός, η ο μαρξισμός - λενινισμός, η ο " σταλινισμός",  που  μόνο αυτός έγινε  πρακτικά ιδεολογία μαζών, με δύο  πολύ αντιφατικές απολήξεις .Τροποποιούμενος δημιουργικά σε κάποιες χώρες ( πχ Κίνα, Βιετνάμ, Κούβα κλπ)  έγινε η μαζική ιδεολογία της επανάστασης και της ταξικής και αντιιμπεριαλιστικής  ανατροπης. Ταυτόχρονα, έγινε η ιδεολογία των μετεπαναστατικων εξουσιών και των γραφειοκρατιων που σταδιακά σχηματίσθηκαν. Από ιδεολογία της επανάστασης ,ακόμη και στις πιο σταλινικές του μορφές , κατέληξε να γίνει άρχουσα ιδεολογία, ιδεολογία της νέας άρχουσας τάξης η στρωματος. Η θεωρία για το κόμμα πρωτοπορίας ως φορέα της Ιστορίας   υπήρξε καίριας σημασίας σε αυτήν την εξέλιξη.

Ο δυτικός μαρξισμός, με αφετηρία τον Λούκατς, την Ρόζα, τον Γκράμσι και αρκετούς  άλλους, επεχείρησε να κριτικάρει τον σοβιετικό μαρξισμό και να επιχειρήσει μια δημιουργική επιστροφή στην αφετηρία των κλασσικών του μαρξισμου.Το πρόβλημα με τον δυτικό μαρξισμό, όπως έδειξε ο Πέρρυ  Άντερσον και πολλοί άλλοι, είναι ότι αποτυγχάνοντας να ηγεμονεύσει στην δυτική  πολιτική Αριστερά έγινε αρχικά η ιδεολογία  και η θεωρία - αξιόλογη - των πολιτικών  σεχτων, και όταν οι σέχτες τα παράτησαν, η ιδεολογία του ακαδημαϊκού μαρξισμού, του μεταδομισμου και τελικά μιας θεωρίας που παρά τις αρετές της αναφερόταν σε μια μυθική εργατική τάξη και αδιαφορούσε για την υφιστάμενη, ωσότου βαρέθηκε και στράφηκε προνομιακα  στα κινήματα ταυτότητας. Μέσα από αυτό το μονοπάτι, ο δυτικός μαρξισμός, που στήριξε τον Μάη του 68 και τα κινήματα του, έγινε σταδιακά, εν μέρει τουλάχιστον, η δεξαμενή πολιτιστικής ανανέωσης του ύστερου καπιταλισμού.Η μήτρα  του Μεταμοντέρνου ως πολιτισμικής συνθήκης του ύστερου καπιταλισμου, με την έννοια του Fredric Jameson.

Και στην σοβιετική και στην δυτική εφαρμοσμένη εκδοχή του, ο  πραγματικά εφαρμοσμένος μαρξισμός ξεκίνησε από την επανάσταση και κατέληξε να φλερτάρει με τις υπάρχουσες  εξουσίες η να τις νομιμοποιεί. Η αιτία είναι πολύπλοκαμη. Εδράζεται στην πολύ μεγάλη έμφαση του ιστορικού  μαρξισμού στην οικονομία/ παραγωγη, στην περιορισμένη κριτική στην ιεραρχία του κοινωνικού καταμερισμού εργασίας, στην φτωχή προσέγγιση στην δημοκρατία και την δημόσια σφαιρα,  στην υποτίμηση του εξουσιαστικού φαινομένου, και τέλος ,πράγμα όχι ασήμαντο, στην αδιαφορία σε μεγάλο βαθμό από ένα σημείο και μετά των δυτικών εργατικών τάξεων για την κοινωνική  επανάσταση και την παραίτηση από τους κινδύνους  και τις αρετές της.

Η συγκυρία ενός παγκόσμιου πολέμου μπορεί να ξανακάνει τον μαρξισμό θεωρία και μαζική ιδεολογία ανατροπής;

 Θεωρητικά ,ναι.Πρακτικα, θα δούμε. Ούτε μηδενισμός ούτε χαζή υπεραισιοδοξια.


ΠΗΓΗ: 
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.