Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στην υπηρεσία της «Γαλάζιας Πατρίδας»


Του Γιώργου Τασιόπουλου 

Ο πρώτος χάρτης είναι του Απριλίου 2024 όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε την δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.


Ο δεύτερος είναι σημερινός, αναθεωρημένος.
Σύμφωνα με το νέο χάρτη φαίνεται ότι τα πάρκα αυτά θα περιορίζονται στα εθνικά μας ύδατα (6 ν.μ. στο Αιγαίο και 12 ν.μ. στο Ιόνιο).



Δέν είναι δε τυχαίο και το γεγονός, οτι με την τροπολογία πού κατέθεσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης γιά τήν ἠλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου, «ακρωτηριάζονται» τά δικαιώματα των νησιών μας.
Με το νομοσχέδιο το υπουργείο Ενέργειας παραφράζει τις διατάξεις του δικαίου της θάλασσας εισάγοντας τον νεολογισμό “μικρονήσια” και αφήνει σειρά νησιών δίχως υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Έτσι όμορφα συνεχίζεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση που μόνο σκοπό έχει να εξυπηρετήσει την αναθεωρητική ατζέντα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ. από εφ. «ΝΕΑ» 30.09.2024

"...Αναφορικά με το κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει λάβει υπόψη στον σχεδιασμό της τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την τουρκική πλευρά, η οποία κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» – το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά ότι
 - «πολιτικοποιείται ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα» –,
 αρμόδιες πηγές σχολιάζουν στα «ΝΕΑ» 30.09.2024:

 - «Εμείς προχωρούμε ακάθεκτοι να κάνουμε ό,τι πρέπει στο κομ"μάτι της περιβαλλοντικής προστασίας. Δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε με τους Τούρκους, δεν πάμε σε διεθνή ύδατα, πάμε σε εθνικά ύδατα, εντός των 6 ν.μ. όσον αφορά το Αιγαίο και εντός των 12 ν.μ. όσον αφορά το Ιόνιο»..."

ΠΗΓΗ - Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.