Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί η τεράστια αδυναμία της Κεντροαριστεράς δεν δημιουργεί ως τώρα "αριστερό" ρήγμα



Του Δημήτρη Μπελαντή 

Το να είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκροτηθεί μαζικά ένας χώρος στα "αριστερά" της πολιτικής σκηνής την στιγμή που η Κεντροαριστερά έχει τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ η σε μικρότερο βαθμό και του ΠΑΣΟΚ δείχνει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι το πρόβλημα και στην Ελλάδα και διεθνώς είναι πολύ βαθύ  κοινωνικά και όχι επιφανειακο .Ειδικά όμως στην Ελλάδα. Επίσης, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν θεωρώ ότι το ΚΚΕ ,η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η άλλα  υπαρκτά σχήματα,ακόμη και συμπαθή, μπορούν να  καλύψουν  στοιχειωδώς αυτήν την ανάγκη. Διατυπώνω ορισμένες  εξηγητικες σκέψεις, χωρίς καμία βεβαιότητα. Και με το επίθετο " αριστερός" σε πολλά εισαγωγικά.

- Η ύπαρξη ενός αριστερού η φιλοκοινωνικου σχεδίου προϋποθέτει ότι το έθνος συγκροτημένο σε κρατική οντότητα έχει μιαν  βεβαιότητα  η ασφάλεια μελλοντικής ύπαρξης και μάλιστα σχετικά  ανεξαρτητης.Αυτο δεν ισχύει πια για την Ελλάδα. Μειώνονται σταδιακά οι ελάχιστες προϋποθέσεις  και υποδομές για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα διχάζεται ως  εικαζόμενο υποθετικό  μέλλον ανάμεσα σε έναν αμερικανοισραηλινό δορυφόρο η σε έναν  τουρκικό δορυφόρο. Μόνο η ρήξη με την συλλογική  Δύση μπορεί να ανοίξει μια τρίτη δυνατότητα ανεξαρτησίας. Το κοινωνικό χωρίς εθνικό πλαίσιο είναι αδύνατο. Για οποιοδήποτε έθνος.

- Η έννοια της Αριστεράς έχει βαθύτερα συνδεθεί πια  διεθνώς με την πολιτική ορθότητα και την λεγόμενη woke κουλτούρα καθως και με έναν επιφανειακό μοδάτο  " αντιφασισμο".Οταν την κουλτούρα αυτήν την προωθεί το ίδιο το κράτος επίσημα και η ΕΕ, ποιος ο λόγος ύπαρξης  διακριτης Αριστεράς; για να επαναλαμβάνει το κράτος; Σίγουρα, το κράτος έχει αντιφάσεις, έχει  και αντιwoke, ακροδεξιές,ρατσιστικές  η εθνικιστικές όψεις κλπ .Όμως, η όψη της πολιτικής ορθότητας, λόγω εξάρτησης από την ΕΕ ,γίνεται όλο και πιο ισχυρή εντός του κράτους  και διεισδύει σε όλους τους χώρους.Σε μεγάλο βαθμό, και δεν είμαι ο πρώτος που το λέω, τα υπαρκτά κόμματα είναι μηχανισμοί του κράτους,του ΝΑΤΟ  και της ΕΕ. Ιδεολογικά και υλικά.

- Η υπερτεχνολογικη κουλτούρα διαχωρίζει έντονα το βιωμένο από το φαινόμενο.Η σύγχρονη " Αριστερά" είναι εκστασιασμένη με την υπερτεχνολογικη κουλτούρα και το Θεαμα.Γι αυτό και το ενδιαφέρον της για την φύση είναι τελικά πλαστό. Και καταλήγει στην " πράσινη ανάπτυξη" που και αυτή αποδεδειγμένα πια  καταστρέφει την φύση. Η ιδέα όχι βέβαια της κατάργησης αλλα της θεσης  ισχυρών ορίων στην τεχνολογία αν διατυπωθεί καθαρά - που οφείλει να γίνει - θα χαρακτηριστεί δεξιά, ανορθολογική,λουδιτικη  κλπ Ενώ η ιδέα να γίνουμε σαν  μηχανές είναι η Υπερπροοδος; Αυτό έχουμε καταλάβει από τον Διαφωτισμό,μόνο την σκοτεινή όψη του;

- Οι αναγκαίες τομές για ένα γνήσιο " αριστερό" πρόγραμμα θέλουν πλέον μεγάλες κοινωνικές  και προσωπικές Θυσίες και όχι απλά μεγαλοστομίες. Πχ η έξοδος από τις δυτικές ολοκληρώσεις είναι όλο και πιο αναγκαία αλλά σημαίνει μεγάλες ανατροπές στην ζωή όλων  μας, αν επιχειρηθεί,ακόμη και τον πιθανό κίνδυνο θανατου. Άσε που η τωρινή υπαρκτή  Αριστερά δεν το διανοείται στην πραγματικότητα καν. Το να λες μεγαλοστομίες εδώ η αλλου δεν έχει κόστος, την στιγμή μάλιστα που όταν/αν εμφανιστεί κάτι  καινούριο οι ίδιοι θα πουν σχεδόν αμέσως ( βλ. Βαγκενκνεχτ)  ότι είναι η ρεφορμιστικο η ακροδεξιό η αντιδικαιωματικο η ξενοφοβο  η ψεκασμενο κλπ 

Τέλος,  χρειάζεται  μια καθοδηγητική κοινωνική δύναμη, αυτό που παραδοσιακά οριζόταν ως νέα ηγεμονική τάξη με κοινωνικό σχεδιο, στην Αριστερά αυτό ήταν η εργατική τάξη. Από το σημείο να υπάρχουν πρακτικές καθημερινής  ταξικής πάλης - που σίγουρα υπάρχουν - ως το σημείο οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι ανήκουν πολιτικά σε μια διακριτή τάξη η απόσταση είναι μεγάλη και σήμερα  ακόμη αβυσσαλεα θα ελεγα .Πόσο μάλλον που η  νέα ηγεμονική τάξη πρέπει να τραβήξει μαζί της και πολλές δυνάμεις από άλλες πληττομενες τάξεις και ομάδες η και θεματικοτητες. Και να αναπτυχθούν πρακτικές αλληλεγγύης και κοινωνικής συνεργασίας που σήμερα είναι ακόμη αόρατες ως αχνές.Πρεπει το πρόσωπο να υπερβεί το γυμνό άτομο, κάτι που είναι ο πιο δύσκολος αγώνας από όλους και ο πιο θεμελιώδης.


ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/p/1vqJBweZMm9pUtFc/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.