Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Ελλάδα, το σχέδιο πέτυχε! Η χώρα της ακρίβειας και των ολογοπωλίων.

Του Δημήτρη Τσίρκα 

Διαβάζουμε σε πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της PwC: 

«Οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση πωλήσεων και το υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο περιθωρίου κέρδους… οι πωλήσεις αυξήθηκαν 17,8% και το περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 15,8%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 11,6% και 10,8% αντίστοιχα.»

Την ίδια στιγμή, πάνω από τους μισούς εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα έχουν καθαρό μισθό 800 ευρώ και κάτω, τον μήνα, ενώ το 70%, αμείβεται με λιγότερα από 950 ευρώ, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. 

Σύμφωνα δε με άλλη έρευνα της βρετανικής εταιρείας Utility Bidder, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις χαμηλότερες αυξήσεις μισθών τη δεκαετία 2012 – 2022, μόλις 1,5%. 

Στον αντίποδα, οι μισθοί στην Ουγγαρία αυξήθηκαν πάνω από 100%, την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, η Ελλάδα καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, στα τρόφιμα, και τον πέμπτο υψηλότερο γενικό πληθωρισμό.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: δεύτεροι χαμηλότεροι μισθοί (πίσω μόνο από τη Βουλγαρία), με πρακτικά μηδενικές αυξήσεις επί μία δεκαετία, με τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη. 

Αλλά με τα υψηλότερα ποσοστά κέρδους για τις εταιρείες.

Δεν έτυχε, πέτυχε…

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δίνει μάχη με την ακρίβεια, η οποία απλώς «φύτρωσε» ή έρχεται από το εξωτερικό. 

Δεν σχετίζεται με τα τεράστια ποσοστά κέρδους των ελληνικών εταιρειών. 

Ούτε αυτά τα προκλητικά κέρδη σχετίζονται με τον ολιγοπωλιακό έλεγχο των περισσότερων αγορών – δύο διυλιστήρια στα καύσιμα, τρεις αλυσίδες σουπερμάρκετ, τέσσερις τράπεζες, τρεις εταιρείες στην ενέργεια, τρεις και στις τηλεπικοινωνίες. 

Ολιγοπώλια που συντονίζονται και αυξάνουν τις τιμές όσο και όποτε θέλουν, με την κυβέρνηση να τους κάνει πλάτες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…

Αλλά ποιος ασχολείται με όλα αυτά, τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις.

ΠΗΓΗ: Δημήτρης Τσίρκας fb
https://www.facebook.com/share/p/s2qdhDd4r1Smu2ki/

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.