Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Ελληνοτουρκικά - Μάζης Ι. - Γρίβας Κ. - Μπαλτζώης Ι.: Καμία γενναιότητα στις υποχωρήσεις.



Για τις τουρκικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μίλησαν οι κ.κ. Ιωάννης Μάζης, Κωνσταντίνος Γρίβας και Ιωάννης Μπαλτζώης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια και οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Από τη μία πλευρά, το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα την υποχρεώνουν να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ενώ από την άλλη υπάρχει η απειλή της Τουρκίας (casus belli), καθώς και οι πιέσεις από διεθνείς παράγοντες για διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.

Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτή τη θέση λόγω των συνεχών υποχωρήσεων της εξωτερικής της πολιτικής τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν ερμηνευτεί από την Τουρκία ως αδυναμία και προθυμία για παραχωρήσεις. Επίσης, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα για την ανάπτυξη μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης, όπως η ενίσχυση της εγχώριας οπλικής βιομηχανίας και η ενδυνάμωση των εξοπλισμών της.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην ανάγκη για αποκεντρωτικές μεθοδολογίες μάχης και στην αξιοποίηση τεχνολογιών χαμηλού κόστους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλών. Αναφέρεται ότι η Τουρκία επενδύει σε οπλικά συστήματα υψηλού γοήτρου, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει σε μικρότερα και φθηνότερα συστήματα που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και αποτρεπτική ισχύ.

Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια νέα πολιτική βούληση και να ενισχύσει την άμυνά της, προκειμένου να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη για πολιτική ηγεσία που θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και το ενδεχόμενο πολέμου, αν και απευκταίο, και να προετοιμάσει τις ένοπλες δυνάμεις για την προστασία της χώρας.

Τονίζεται η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και η ανάγκη για ισχυρή αποτροπή προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στην περιοχή. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ελληνική ψυχή και το πνεύμα που μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε περιόδους κρίσης.

Τέλος επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει εθνικούς σκοπούς και στρατηγική για να μην είναι ένα καράβι χωρίς προορισμό. Υποστηρίζεται ότι οι μεγάλες δυνάμεις σέβονται κράτη με αρχές και στρατηγική, και ότι η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της με αποφασιστικότητα.


------------------------------
⌚️ Ενότητες:
00:00​-00:03​ Intro.
00:03​-05:24​ Ιωάννης Μάζης.
05:24​-17:50​ Κωνσταντίνος Γρίβας.
17:50​-25:51​ Ιωάννης Μπαλτζώης.
25:51​-26:01​ Outro.

------------------------------

​ΠΗΓΗ:https://youtu.be/0PA38l7FXfw?si=EEam7Jl4FFuD2kMG
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.