Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Η ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΑΗΚΕ... Τι να κάνουμε....


Γιάννης Παναγιωτόπουλος 

Αφού η κυβέρνηση δεν δέχεται κριτική (αυτά κρίθηκαν στις εκλογές μας είπε πάλι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) αλλά μόνον προτάσεις, ας αναφέρουμε κάποιες από αυτές που έχουν τεθεί στο τραπέζι εδώ και πολλά χρόνια:

1) Αγορά δεκάδων πυροσβεστικών ελικοπτέρων ή σχετικός μετασχηματισμός ελικοπτέρων του στρατού, τα οποία θα σταθμεύουν δίπλα ή εντός των εθνικών δρυμών και δασών (σε γήπεδα, ελικοδρόμια, οροπέδια), με δυνατότητα επέμβασης εντός 15 λεπτών από την πρόκληση πυρκαγιάς. Η αγορά ενός νέου Erikson κοστίζει περίπου 20 εκατομμύρια. Ο μετασχηματισμός ελικοπτέρων του στρατού πολύ λιγότερο. Με τα τρία δις που δεν έχουν απορροφηθεί από το πρόγραμμα "αιγιής" θα μπορούσαν να αγοραστούν/μετασχηματιστούν κοντά στα 100 ελικόπτερα. Να κατασκευαστούν ελικοδρόμια και δεξαμενές. Να εκπαιδευτούν πιλότοι.

2) Καμία νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε πρώην καμμένα. Κατεδάφιση όσων έχουν νομιμοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

3) Υποχρεωτική κατασκευή πυροσβεστικής εγκατάστασης (δεξαμενή, αντλία, μάνικες που να φτάνουν έως 100 μέτρα έξω από την περίφραξη), για κάθε σπίτι που βρίσκεται δίπλα ή μέσα σε δάσος.

4) Εκπαίδευση των πολιτών στην δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση. Άσκηση στις αρχές κάθε αντιπυρικής περιόδου σε όλες τις κοινότητες που βρίσκονται μέσα ή δίπλα σε δάση.

5)Υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων και δασών από ιδιοκτήτες και δημοτικές αρχές, στις αρχές Μαΐου. Βαριά πρόστιμα και αυτόφωρο για πολίτες και δημοτικούς άρχοντες που το αμελούν.

6)Φύλαξη των δασών από τον στρατό. Απαγόρευση πρόσβασης τις επικίνδυνες ημέρες.

7)Αναδάσωση με μη πυρόφιλα δέντρα. Αντιπυρικές ζώνες, κρουνοί και αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης στα νέα δάση.

Αν πράγματι η κλιματική αλλαγή έχει φέρει νέα πιο επικίνδυνα δεδομένα (δεν έχω λόγο ή την επιστημονική κατάρτιση να το αμφισβητήσω), προφανώς η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να γίνει με σχεδιασμούς και μέσα τριών δεκαετιών πίσω. Χρειάζεται πολιτική βούληση για λύσεις σοβαρές. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί πολιτική ολιγωρία.

ΠΗΓΗ: Γιάννης Παναγιωτόπουλος fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.