Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση μνήμης για τον μάρτυρα της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας Σωτήρη Πέτρουλα

Του Αριστομένη Συγγελάκη 

Με μια λιτή εκδήλωση τιμήσαμε χθες βράδυ τη μνήμη του μάρτυρα της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας Σωτήρη Πέτρουλα, ακριβώς στο σημείο όπου δολοφονήθηκε (Σταδίου και Εδουάρδου Λω), στις 21 Ιουλίου 1965. Συμμετείχαν συναγωνιστές του Σωτήρη Πέτρουλα, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και δημοκράτες (ένα μέρος μόνο των συμμετεχόντων εικονίζεται στη φωτογραφία).


Πολλά έχουν γραφεί - και δικαίως - για την εμβληματική αυτή φυσιογνωμία του φοιτητικού και ευρύτερα δημοκρατικού κινήματος της πατρίδας μας. Επιτρέψτε μου δύο μόνο επισημάνσεις:

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο το 1942. Η οικογένειά του είχε 25 νεκρούς στη διάρκεια της Κατοχής. Όμως, μετά την απελευθέρωση, αντί οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας να τιμηθούν από την Πολιτεία υπέστησαν ανείπωτες διώξεις. Έτσι η οικογένεια του Σωτήρη Πέτρουλα αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αθήνα το 1946 για να σωθεί από τις παρακρατικές ορδές.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας με σκληρό αγώνα κατόρθωσε να περάσει στην ΑΣΟΕΕ με υποτροφία, ενώ παράλληλα εργαζόταν! Και δεν σταμάτησε ποτέ να συμμετέχει ενεργά και να πρωτοστατεί στους δημοκρατικούς αγώνες της εποχής: αυτοδιάθεση -αντιϊμπεριαλιστική ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, 114, 15%. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη!

Το βράδυ της δολοφονίας του οργανώθηκε προσπάθεια συσκότισης - απόκρυψης της αλήθειας για τα αίτια του θανάτου του και προσπάθησαν να τον θάψουν ιδιωτικώς ώστε να αποφύγουν να μετατραπεί η κηδεία του σε λαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στην Αποστασία και τη βαρβαρότητα της εξουσίας. Τελικά με περιπετειώδη τρόπο και μεγάλη πίεση από την οικογένειά του και τους συναγωνιστές του το άψυχο κορμί του Πέτρουλα παραδόθηκε στους οικείους του οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, μεταξύ άλλων στοιχείων κακοποίησης, έφερε σημάδια στραγγαλισμού και χτυπημάτων στο κεφάλι! Φυσικά νεκροψία -νεκροτομή δεν επιτράπηκε να γίνει...

Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα, στις 23.7.1965, αποτέλεσε ένα λαϊκό ξέσπασμα εναντίον της Αποστασίας, των ανακτόρων, του ξένου παράγοντα. Και ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης συνέγραψε σε χρόνο ρεκόρ ένα συγκλονιστικό τραγούδι για τον μεγάλο αγωνιστή με τα γαλάζια μάτια, το καθαρό βλέμμα και την αδούλωτη ψυχή.

Λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο της δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα είναι ο τόπος όπου βρήκαν το θάνατο οι ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου,  Κούλα Λίλλη και οι άλλοι νεκροί της αιματοβαμμένης και ασύλληπτης σε όγκο διαδήλωσης της 22ας Ιουλίου 1943, που οργάνωσε το ΕΑΜ για την αποτροπή της επέκτασης της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως έγραψε ο μεγάλος Αντιστασιακός και συγγραφέας Πέτρος Ανταίος, συνολικά 3 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα! Η πρωτοφανής αυτή λαϊκή κινητοποίηση, σε συνέχεια της μεγάλης διαδήλωσης της 5ης Μαρτίου του 1943, που απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση, πέτυχε την ιστορική νίκη να σώσει τη Μακεδονία από τους Βούλγαρους, που επιχειρούσαν το διαμελισμό της Ελλάδας!

Αναγκαία υπόμνηση για όσους, αναθεωρητές της Ιστορίας, επιμένουν να υποτιμούν την Εθνική Αντίσταση και τα επιτεύγματά της! Και σ' αυτούς που αγνοούν τη σύνδεση της Εθνικής Αντίστασης με τους κατοπινούς αγώνες του λαού για Δημοκρατία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, ενάντια στην τυραννία της Χούντας, ενάντια στον σκοτεινό ρόλο του ξένου παράγοντα διαχρονικά.

Ανυποχώρητος αγώνας για Μνήμη, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία!




ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/p/haLhtkVDLYS9h6rZ/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.