Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ο Τζέι Ντι Βάνς, που χρίστηκε υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών

Του Κώστα Κουτσουρέλη* 

Για τον Τζέι Ντι Βάνς, που μόλις χρίστηκε υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, έγραφα εδώ τον Μάιο του 2021: 

«Με το "Τραγούδι του Χιλμπίλη" (στα ελληνικά από το Δώμα) ο Τζέημς Ντ. Βανς δεν έγραψε μόνο ένα παγκόσμιο μπεστσέλλερ. Μας έδωσε τη ζωηρότερη και συγκινητικότερη εικόνα της λευκής εξαθλιωμένης Αμερικής των Μεσοδυτικών Πολιτειών και της Ζώνης της Σκουριάς, εκείνης που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. 


Από τον Τραμπ ο νεαρότατος Βανς, γεννημένος το 1984, κράτησε αρχικά αποστάσεις. Τώρα όμως που κατεβαίνει στις εκλογές για να διεκδικήσει την γερουσιαστική έδρα του Οχάιο για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών, φαίνεται ότι έχει αποσπάσει και τις ευλογίες του πρώην προέδρου. Σίγουρα πάντως έχει την υποστήριξη ισχυρών παραγόντων που ξιφουλκούν όπως αυτός κατά της παγκοσμιοποίησης. "Δημοκρατική Αμερική ή παγκόσμια ολιγαρχία, αυτό είναι το δίλημμα", έγραψε τελευταία σ' ένα πύρινο κείμενό του κατά του "χυλού της παγκοσμιοποίησης". 

Κάποιοι βλέπουν ήδη σ' αυτόν το σύμβολο της νέας συντηρητικής Αμερικής, έναν άνθρωπο που ανέβηκε ψηλά και επέβαλε την παρουσία του στις φιλελεύθερες ελίτ, δεν έπαψε όμως στιγμή να τις απεχθάνεται, ούτε ξέχασε την καταγωγή του από τους απελπισμένους. Τον 19ο αιώνα με τέτοιο προφίλ ένας νεαρός διανοούμενος περνούσε αυτομάτως στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, πάει να πει της Αριστεράς. 

Αλλάζουν όμως οι καιροί, αλλάζουν τα λάβαρα, μαδούν τα κρόσσια των ιδεολογιών. Μόνο ένα πράγμα δεν αλλάζει, στην πολιτική ή όπου αλλού. Αυτός ο κόμπος στα σπλάχνα κάθε φορά που έχεις απέναντί σου τον Εχθρό.»

Επιστροφή στο 2024. Η επιλογή του Βανς έχει τεράστια σημασία. Σφοδρός αντίπαλος του φιλοπόλεμου λόμπυ στη Γερουσία και του εξοπλισμού της Ουκρανίας, ο Βανς νέος υπηρέτησε ο ίδιος εθελοντικά στο αμερικανικό στράτευμα. Ξέρει από πρώτο χέρι την αθλιότητα των διαρκών πολέμων και της "εξαγωγής της δημοκρατίας" στη Μέση Ανατολή. Στο πρόσωπό του συνδυάζει την καλλιέργεια του διανοουμένου και την καταγωγή από τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα. Σε αντίθεση με τον Τραμπ, αυτός είναι γέννημα-θρέμμα του κόσμου που ψηφίζει το κίνημα του ΜΑGA και είναι ο καταλληλότερος να το εκπροσωπήσει στο μέλλον. Διότι είναι προφανές ότι ο Τραμπ βλέπει σ' αυτόν τον διάδοχό του, γι' αυτό τον επέλεξε. Όχι μόνο ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, αλλά ως τον φυσικό προσεχή ηγέτη του κινήματος που ο ίδιος με τόσο παράδοξο τρόπο δημιούργησε.

*Ο Κώστας Κουτσουρέλης  σσπούδασε νοµικά και μεταφραστική στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μελέτες.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/p/HaUfQAEHdebYSp22/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.