Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Γιατί όσα έγιναν στην Κάσο είναι πολύ σοβαρά κι όχι «μια ταλαιπωρία από τους φίλους μας» όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός-Παν.Γερογλής






Ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με τους Αρχηγούς χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο περιέγραψε την ιταμή πρόκληση των Τούρκων στην Κάσο ως εξής: «Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας αλλά τελικά όλα καλά»…


Η απάντηση 

στο άρθρο του Παναγιώτη Γερογλή*



Το εν λόγω σκηνικό έντασης που στήθηκε στο στενό Κάσου – Καρπάθου, τις προηγούμενες τρεις ημέρες και η πολυδιάστατη τουρκική πρόκληση, είναι πολύ πιο σοβαρό θέμα, από ότι παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά και με τον τρόπο που καλύφθηκε από μεγάλη μερίδα των ελεγχομένων ΜΜΕ…
Για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι συνέβει και τι διακυβεύεται πίσω από αυτή τη νέα πρόκληση,, καλό θα είναι να πάμε λίγο πιο πίσω χρονικά, από το πρόσφατο επεισόδιο.

Τρίτη 24 Ιουνίου

Έκδοση τουρκικής NAVTEX (0592/24), για εργασίες πόντισης καλωδίου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης,, εντός δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (σύμφωνα με τo Δ.Δ.Θ., την UNCLOS/1982), αλλά και ΕΝΤΟΣ ελληνικής ΑΟΖ, κατόπιν της καθ’ όλα νόμιμης συμφωνίας για καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου (8/2020).
Με την υπόψη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου, η χώρα μας, δέχτηκε μειωμένη επήρρεια μέχρι και της ν. Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία και να ανατραπεί νομικά κατά το Δ.Δ.Θ., το τουρκολυβικό σύμφωνο καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης (11/2019).

Η τουρκική NAVTEX, επικαλείται , ότι ο χώρος ανήκει στη δικαιοδοσία της, κατόπιν του ανωτέρω τουρκολυβικού συμφώνου.

Ακολουθεί την ίδια ημέρα ελληνική (ANTI)NAVTEX, από την υδρογραφική υπηρεσία σταθμού Ηρακλείου (NAVWARN 576/24), με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους στην περιοχή, για τον παράνομο χαρακτήρα της τουρκικής NAVTEX λόγω μη αρμοδιότητας βάσει των παραπάνω αιτιάσεων, πλην όμως αναγγέλουν τις εργασίες του ειδικού πλοίου πόντισης καλωδίων στην υπόψη περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός ελληνικής δικαιοδοσίας και υφαλοκρηπίδας.

Κατά παρόμοιο τρόπο , ενεργεί και η αρμόδια αρχή της Κύπρου (JRCC LARNACA) για το χρονικό διάστημα 22 Ιουνίου-3 Ιουλίου…
Υπόψιν, ότι το ποντιζόμενο καλώδιο αφορά τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ιταλίας, Γαλλίας (ιδιωτικές εταιρείες, Elletra TLC-SPA)
Σάββατο 28 Ιουνίου- Τρίτη 23 Ιουλίου.

Το ιταλικό ειδικό πλοίο C/S Telliri, ποντίζει το ειδικό καλώδιο, τόσο εντός Κυπριακής ΑΟΖ, εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και εντός καθορισμένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια της πόντισης των καλωδίων, εντός τμήματος δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και εντός ΑΟΖ παρανόμου τουρκολυβικού συμφώνου, “παρακολουθείται-συνοδεύεται” από δύο τουρκικές κορβέττες και από μεγαλύτερη απόσταση, από την ΠΚ του ΠΝ μας “ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ”.

Να σημειωθεί, ότι το ιταλικό πλοίο, για την πόντιση των καλωδίων στο τμήμα του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου ΑΟΖ, αιτήθηκε άδεια για την εκτέλεση των εργασιών και από τον σταθμό της Αττάλειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων..!!..

Τρίτη 9 Ιουλίου-Τετάρτη 10 Ιουλίου

Σύνοδος κορυφής στην Ουάσιγκτον – Η.Π.Α. για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) , με την παρουσία των ηγετών των κ-μ της συμμαχίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, παραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη , όπου πιθανόν συζητήθηκαν, άγνωστο σε ποιό εύρος, και τα ελληνοτουρκικά.
Κατόπιν ύστερων δηλώσεων Ερντογάν , οι οποίες ουδέποτε μέχρι στιγμής διαψεύστηκαν από κυβερνητικής μας πλευράς, εν όψει της παράλληλης θλιβερής 50χρονης επετείου της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37% της Κύπρου, μεταξύ των δύο ηγετών, φέρεται να διεμείφθησαν τα εξής:

Ο Ερντογάν, ρώτησε τον ΠΘ μας, καθόσον έμαθε ότι θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο, εάν πρότίθεται να κάνει προκλητικές δηλώσεις… Ο ΠΘ μας φέρεται να του απάντησε όχι, ότι δεν σκοπεύει να κάνει προκλητικές δηλώσεις και ο Ερντογάν του είπε, “ε, τότε, μπορείς να πας”…


Αν τα παραπάνω λοιπόν αληθεύουν ( οι υπόψη δηλώσεις Ερντογάν δεν διαψεύθηκαν), το εν λόγω γεγονός, παραμένει ακραία προσβλητικό για τη χώρα μας και τον ανώτερο πολιτειακό λειτουργό της, καθόσον με τον τρόπο που διεμήφθει η εν λόγω συνομιλία, φέρεται ο Ερντογάν, να δίνει “άδεια” στον ΠΘ μας, για να μεταβεί στην Κύπρο, υπό προϋποθέσεις…

Δευτέρα 15 – Τρίτη 16 Ιουλίου

Επίσημη επίκεψη του ΥΠΑΜ μας , στην Κύπρο, σε ημερομηνία που συνέπεσε με τα 50 χρόνια από την εκδήλωση πραξικοπήματος Σαμψών, κατά Μακαρίου, από την τότε χουντική κυβέρνηση Ιωαννίδη. ΟΙ δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θεωρούνται από τις τουρκικές αρχές ως εμπρηστικές , προκαλώντας υπέρμετρες τουρκικές αντιδράσεις και οξεία ρητορική εκ μέρους των τουρκικών αρχών..

Έφτασαν μάλιστα, να ζητήσουν από τον ΠΘ μας, να “συμαζέψει τον ΥΠΑΜ”, καθόσον σπείρει διχόνοια, μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας-Τουρκίας), ενώ δεν έλλειψαν ξανά οι γνωστές οξύτατες ρητορικές, του στυλ, “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”..

Μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξαν ανοιχτές δηλώσεις στήριξης και εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση στο πρόσωπο του ΥΠΑΜ και πλήρους σύμπλευσης με τις υπόψη δηλώσεις του.

Σαββατο 20 – Κυριακή 21 Ιουλίου

Επίσημη επίσκεψη του ΠΘ στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο , τη σύζυγό του και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών, από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή.. Όντως, ο ΠΘ μας, κράτησε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας οξείες ρητορικές, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει..

Βρίσκω όμως πλήρως ατυχέστατες τις δηλώσεις του στα ΜΚΔ, την Κυριακή 21 Ιουλίου, όπου δήλωσε ότι : 

“δεν νοείται η Κύπρος 50 χρόνια μετά να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας οι δυο κοινότητες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται..”

Να υπενθυμίσω λοιπόν, ότι η Κύπρος, 50 χρόνια μετά, δεν παραμένει “διαιρεμένη”, αλλά ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ, ως διαρκές αποτέλεσμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ!!..

Όπως να υπενθυμίσω, ότι στο νησί, δεν διαβιούν δύο κοινότητες…Αλλά οι πολίτες ΕΝΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και μια κοινότητα , πολλοί εξ αυτών έποικοι, στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού!!


Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν, ο οποίος παρέστει και αυτός στις αντίστοιχες εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, υπό μορφή φιέστας, παρέστη με τη συμμετοχή 50 πολεμικών πλοίων, πολεμικών αεροσκαφών, ακροβατικού αεροπορικού σμήνους επιδείξεων και αλεξιπτωτιστών, ενώ δεν απέφυγε να καταφύγει και πάλι στις οξύτατες ρητορικές, διαστρεβλώνοντας τόσο την ιστορική αλήθεια, όσο και την κοινή λογική.

Υπόψιν, ότι ο αριθμός των 50 πλοίων, μόνο τυχαίος δεν είναι (δεν είναι ούτε 49, ούτε 51),καθοσον οι “φίλοι και γείτονες”, δίνουν πάντοτε ιδιαίτερη σημασία στους συμβολισμούς, δεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, τα 50 χρόνια κατοχής.


Δευτέρα 22 – Τετάρτη 24 Ιουλίου

Την 22 Ιουλίου, ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου εκδίδει NAVTEX (693/24) , για τη διεξαγωγή ερευνών ειδικού ερευνητικού πλοίου, του ιταλικού Ievoli Relume, προκειμένου αυτό να διεξάγει έρευνες για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη), μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου, και μεταξύ Καρπάθου και Κάσου. Δηλαδή, διεξαγωγή ερευνών τόσο εντός ΕΧΥ, όσο και εντός ξεκάθαρα καθορισμένης ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον καθορισμό κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, καθόλα νόμιμης, σύμφωνα με το ΔΔΘ (η οποία βέβαια “τέμνει” το τουρκολυβικό μνημόνιο).
Ακολουθεί την ίδια ημέρα τουρκική (ANTI)NAVTEX (671/24) , ως αντίδραση στην ανωτέρω ελληνική.
Επίσης την ίδια ημέρα ημέρα, πάλι ο σταθμός Ηρακλείου εκδίδει έτερη NAVTEX (715/24), για διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης στο Καστελλόριζο την 25 Ιουλίου, για να υπάρξει και πάλι τουρκική αντίδραση (NAVTEX 699/24 και 700/24), με τις οποίες η Τουρκία ανακοινώνει για την ίδια ημέρα τουρκική αεροναυτική άσκηση σε επικαλυπτόμενη με την προηγηθεισα περιοχή, ενώ παράλληλα απαιτεί τη μη διεξαγωγή της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης, ισχυριζόμενη το ειδικό καθεστώς αποστρατικοποίησης των υπόψη νήσων.

Την 23 Ιουλίου και ενώ το ιταλικό ειδικό ερευνητικό σκάφος, διεξάγει έρευνες εντός ΕΧΥ και στα όρια αυτών (6ν.μ.), εμφανίζονται στην περιοχή, 5 τουρκικά πολεμικά πλοία ( Φ/Γ Gokova, Φ/Γ Goksun, K/B Beykoz, και δύο ακόμη μονάδες επιφανείας), ενώ από πλευράς μας προσέτρεξαν η Κ/Φ “Αήττητος” , η Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” και ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ…

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του ιταλικού πλοίου, σύμφωνα και με σχετικό φωτογραφικό υλικό, τα τουρκικά πολεμικά, περικύκλωσαν το εν λόγω πλοίο, πιθανόν παρεμποδίζοντας τη συνέχεια των ερευνών, πέραν των 6.5 ν.μ. , των ΕΧΥ μας.

Την 24 Ιουλίου απογευματινές ώρες, το εν λόγω ερευνητικό πλοίο, φέρεται να ολοκλήρωσε τις έρευνες του και να πλέει προς την Κρήτη για ανεφοδιασμό, χωρίς να έχει φτάσει στα απώτερα σημεία της προγραμματισμένης έρευνας (εντός καθορισμένης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου) και μη υπερβαίνοντας τα 6,5 ν.μ. των ΕΧΥ μας.

Από πλευράς ΥΠΕΞ και κυβερνητικού εκπροσώπου, , περισσότερο μέσω διαρροών και όχι μέσω ξεκάθαρων δηλώσεων, μάθαμε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ότι δεν υπήρξε ένταση, αλλά “ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός απεμπλοκής”.!!!..

ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1.Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ούτε ένα δέκατο του μιλίου ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας στα νησιά της Κάσου και της Καρπάθου, όπου έγινε το περιστατικό, και δέχεται μόνο τα 6ν.μ. ΕΧΥ του κ.Γεραπετρίτη (τα οποία αποτελούν και την “κόκκινη” γραμμή μας) , τίποτα άλλο.

2. Η Τουρκία, ισχυροποιεί αδιαμφισβήτητα επί του πεδίου το τουρκολυβικό μνημόνιο. Το έχω πει δημόσια εδώ και χρόνια και θα το επαναλάβω για ακόμη μία φορά.
Κάθε μέρα που περνά, κυρίως λόγω της εθνικής μας ανεπάρκειας και αντιστοίχων ολιγωριών, η Τουρκία προσδίδει de jure διάσταση στη de facto αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, νομιμοποιώντας και ισχυροποιώντας το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Οι υπόψη έμπρακτες αμφισβητήσεις επί του πεδίου, ισχυροποιούν αναμφίβολα τις νομικές θέσεις της Τουρκίας, άν και όποτε φτάσουν τα πράγματα προς κρίση από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

3. Οι τουρκικές ενέργειες, στέλνουν με τον πιό κάθετο και αδιαμφισβήτητο τρόπο, στα σκουπίδια και στον κάλαθο των αχρήστων (εκ των “αρίστων’), τη συμφωνία περί καθορισμού ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας -Αιγύπτου, παρά τον καθόλα νόμιμο , σύμφωνα με το Δ.Δ.Θ, χαρακτήρα της εν λόγω συμφωνίας και καθορισμού ΑΟΖ. Με πλήρη αμφισβήτηση επί του πεδίου και με την ισχύ των όπλων.

4. Είχα δημόσια αναφερθεί εδώ και πολλούς μήνες,, ότι όλα αυτά, θα “δοκιμαστούν”, σύντομα επί του πεδίου. Αυτό λοιπόν συνέβει το προηγούμενο διήμερο και η αντίδρασή μας, δεν μας τιμά και δεν προάγει, ούτε τα εθνικά συμφέροντα, ούτε το εθνικό γόητρο…

5. Η Τουρκία, δεν έχει καμία αναστολή, να δείξει εμπράκτως τις διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, είς βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μέσω της ευθείας προβολής ισχύος και της εξίσου ευθείας απειλής χρήσης βίας .
Για άλλη μια φορά, η εθνική “αντίδραση”, σε κάθετη αμφισβήτηση επί του πεδίου, είναι η “ενεργοποίηση” του “διπλωματικού μηχανισμού απεμπλοκής’ και η “αποκλιμάκωση”, ήτοι κατευνασμός…
Δηλαδή σε προβολή ισχύος και πειθαναγκασμό, απαντάς με κατευνασμό, γεγονός το οποίο ευθέως παραπέμπει σε ανοιχτή και ξεκάθαρη υποχώρηση…
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν..λέω αν… έστω και κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που προβλέπονται, φρόντιζαν να μας διαφωτίσουν, τι είναι αυτός ο ενθουσιώδης ¨μηχανισμός απεμπλοκής” ( ο οποίος παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, ως “εθνική επιτυχία” αντίστοιχη της άλωσης της Τριπολιτσάς), από που προβλέπεται, και τι ακριβώς περιλαμβάνει!!

7. Ο απόηχος των δηλώσεων Ερντογάν, για τα όσα φέρονται να διεμείφθησαν μεταξύ του ιδίου και του ΠΘ μας στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σχετικά με τις επισκέψεις τους στην Κύπρο, δεν περιποιούν τιμής, ούτε τη χώρα, ούτε τους ανώτερους λειτουργούς της και θα πρέπει να μας προβληματίζουν, κατ’ ελάχιστον από πλευράς εθνικής ευαισθησίας και γοήτρου…

8. Ομοίως προβληματισμό, προκαλούν και οι δηλώσεις του ΠΘ μας στα ΜΚΔ, για “διαιρεμένη Κύπρο”, (ενώ η ιστορική αλήθεια δεικνύει ότι στην Κύπρο έγινε εισβολή και για 50 συναπτά χρόνια, το 37% της χώρας παραμένει υπό τουρκική κατοχή, τόσο με την αρχική προδοσία -ανοχή-συνενοχή των Αθηνών, από τη χούντα Ιωαννίδη /Αττίλας Ι / πραξικόπημα Σαμψών, ,όσο και από την κυβέρνηση Καραμανλή /Αττίλας ΙΙ/ και το συμφραζόμενο “η Κύπρος κείται μακράν”)…Μάλλον και η Κάσος κείται μακράν..
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις για “δύο κοινότητες” , οι οποίες θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία…
Τρίζουν τα κόκκλα του Τάσου Παπαδοπουλου..
Να υπενθυμίσουμε λοιπόν, σε αδιάβαστους και ανιστόρητους, παρά τα πτυχία τους, ότι στην Κύπρο, δεν υπάρχουν δυο κοινότητες, αλλά υπάρχει ΕΝΑ κυρίαρχο κράτος και μια τουρκοκυπριακή κοινότητα , η οποία διαβιεί στο κατεχόμενο τμήμα του κράτους αυτού…
9, Οι υπόψη δηλώσεις δεν έτυχαν καμίας, έστω χλιαρής-διορθωτικής αντίδρασης εκ μέρους του Κυπρίου Προέδρου, ή των αρμοδιών αρχών..
10. Τα παραπάνω σημαντικά γεγονότα, αλλά και τα προαναφερόμενα αρχικά συμπεράσματα, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά να ειδωθούν εντός του ευρύτερου πλέγματος των ελληνοτουρκικών συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού, το πως όλα αυτά κινούνται μέσω μιας υπόγειας-μυστικής διπλωματίας η οποία είναι εξόχως ανεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και να συνδυαστούν με εξίσου σημαντικά πρόσφατα σχετικά γεγονότα, όπως:

α. Η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Κυκλάδες, η τουρκική αντίδραση και η ελληνική οπισθοχώρηση..

β. Η αμφισβήτηση της ορίου γραμμής στο Δέλτα του Έβρου π.

γ. Η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στη Λαδοξέρα (Ν.Ζουράφα)

δ. Η απόσυρση των αιγοπροβάτων από νησίδες πέριξ Αστυπάλαιας και η μη επαναδιάθεση των βοσκοτόπων στις νησίδες αυτές, με αποτέλεσμα την παύση της οικονομικής δραστηριότητας επ’ αυτών. Απότοκό τους δε, και η μη συμπερίληψή τους, σε κυριαρχικά δικαιώματα, καθορισμού ΑΟΖ.

ε. Η ανάκληση διάθεσης αδειών παραγωγής ηλ.ενέργειας από φωτοβολταίκά πάνελ στις υπόψη νησίδες, με παρόμοια αποτελέσματα , με συνέπεια ομοίως την παύση οικονομικής δραστηριότητας και μη δικαιώματα των υπόψη νησίδων σε καθορισμό ΑΟΖ..

στ. Η κατ’ ούτε χιλιοστό παρέκλιση των τουρκικών απαιτήσεων, για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση καθεστώτος κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό νησίδων και βραχονησίδων μας, το γκριζάρισμα του Αιγαίου, η μη αναγνώριση του δικαιώματος επέκτασης των ΕΧΥ μας από 6 σε 12 ν.μ., η μη αναγνώριση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και ο διαμοιρασμός συνολικά του Αιγαίου κατά τις επιδιώξεις και επιβουλές της Άγκυρας.

Εκτιμώ πλέον, ότι τα γεγονότα, συνολικά μιλούν από μόνα τους και δεν χρειάζονται πολλές υποθέσεις-ανερμάτιστες θεωρίες, και λοιπές καχυποψίες…
Πενήντα χρόνια μετά, μετά από διαπιστωμένες προδοσίες, εσκεμμένες παραλείψεις και ολιγωρίες, ενοχές και συνενοχές, με πρωτεργάτη το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αρνούμαστε να ανοίξουν οι φάκελοι της Κύπρου, αρνούμαστε να αναζητήσουμε και να μάθουμε την αλήθεια, ώστε να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τους ήρωες, αλλά και να τιμωρήσουμε και να ψέξουμε έστω, τους προδότες και τους ενόχους..
Εξάλλου με απόφαση υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ 45/7-3-1975), μόλις 1 χρόνο μετά, το 1975, η τότε κυβέρνηση , αποφάσισε να σταματήσει κάθε έρευνα…
Και δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1988, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και αυτό “θάφτηκε” και έπεσε στα αζήτητα..
Και στα πενήντα χρόνια που διέρρευσαν, “χάθηκαν” 10 τόμοι…αλλά και πάλι κανείς δεν αναρωτήθηκε “πως χάθηκαν”..
Και παρότι μετά τα 50 χρόνια, ξένες υπηρεσίες, ανοίγουν τους φακέλους τους και αποχαρακτηρίζουν τα διαβαθμισμένα έγγραφά τους, εμείς, ούτε αυτά δε θέλουμε να μάθουμε..
Αλήθει;α, που βρίσκονται οι “φακελοι της Κύπρου”…είναι όντως στα υπόγεια της Βουλής??…ή όχι..??…και αν τότε κλειδώθηκαν για ανεξήγητους λόγους “δημόσιου συμφέροντος”, για ποιό λόγο παραμένουν ακόμη “κλειδωμένοι”..??..και για ποιό λόγο, κανένα κόμμα, πέρα από τα (κροκοδείλια) δάκρυα, δε ζητάει να εγερθεί το θεμα στο κοινοβούλιο..??..
Κάποτε οι εφιάλτες σε αυτό τον τόπο, τριγυρνούσαν στην Ανοπαία Ατραπό…σήμερα, κυκλοφορούν πέριξ της πλατείας Συντάγματος…Οι σκοτεινές μέρες, είναι μπροστά και η βαρυσυννεφιά πλησιάζει γρήγορα..

Υ.Γ.1 : Αυτή η “ενεργοποίηση του μηχανισμού απεμπλοκής”…!!!…τι να πει κανείς !!…αυτό και αν είναι …καινοτομία!!!..
Ούτε διαβήματα, ούτε καν έντονα διαβήματα…κάνεις οικονομία και στο χαρτί. εκεί στο ΥΠΕΞ…
Το να σηκωθεί μια τετράδα Rafale, και να προσεγγίσει, και να κλειδώσει κανά στόχο, από ασφαλή απόσταση… ούτε σκέψη …
Μη χαλάσουμε και το “κλίμα το καλό”..είναι βλέπεις που είναι “δεσμευτική και αυτή η διακήρυξη φιλίας των Αθηνών”….


Υ.Γ. 2..Θα μπορούσε να μην είναι Ιούλιος…θα μπορούσε να είναι χειμώνας…μια σκοτεινή νύχτα, όπου ο άνεμος θα λυσσομανούσε..με 7-8 και κατά τόπους με ριπές 10 μποφώρ…
Τίποτα δεν είναι τυχαίο…οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά…σε κάθε επίπεδο…
Κάποιους από αυτούς, νεκρούς πια, θα τους ονομάσουμε αργότερα “ήρωες”…
Δεν θέλω πια, “νεκρούς ήρωες”…”ζωντανούς νικητές” χρειάζεται ο τόπος!!!


*Παναγιώτης Γερογλής
Ταξχος ε.α.

MA in International Security and Applied Strategy
Diploma in Diplomatic and Strategic Studies
Political Advisor EU/ EAS/ESDC
ex. Mil Adv of Greece to the UN
ex. Mil. Rep. of Greece to the OSCE
ex. NATO/PTEC/MPSOTC Commander
ex. HNDGS/JMMLC Commander



ΠΗΓΗ:https://www.militaire.gr/giati-osa-eginan-stin-kaso-einai-poly-sovara-ki-ochi-mia-talaiporia-apo-toys-filoys-mas-opos-dilose-o-prothypoyrgos-pan-geroglis/


https://youtu.be/wu8vWeGTIJU?si=sBofVyYcLVu1yvzm
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.