Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Λευτέρης Κουσούλης : Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ευρωεκλογών και η ευθύνη συμμετοχής των πολιτών




Ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος στρατηγικής σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας, μιλάει στον 98.4 με αφορμή την τελευταία εβδομάδα πριν την ευρωκάλπη, σημειώνοντας ότι τόσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όσο όμως και οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν την ουσιαστική συζήτηση για το πώς πρέπει να πορευτεί η Ευρώπη μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας με μια αβάσταχτη ελαφρότητα, την ώρα που και οι πολίτες στη λογική απόστασης από το πολιτικό σύστημα ρισκάρουν με την αποχή την ευθύνη της συμμετοχής τους αφήνοντας πλήρως την τύχη τους στις αποφάσεις του ίδιου του συστήματος που υποτίθεται ότι καταδικάζουν. 

Η παρακμή δεν αφορά μόνο τις ηγεσίες, αφού και για αυτές ως προς την επιβολή τους ευθύνη έχουν οι επιλογές των πολιτών. Οι κάλπες της Κυριακής όπως λέει μπορεί να δώσουν μηνύματα, αλλά οι όποιες εξελίξεις μπορεί να προκληθούν όχι από μια αδύναμη έως ανύπαρκτη αντιπολίτευση, αλλά από το αν θα ψαλιδιστεί κάτω από το 33% και σε ψήφους αριθμητικά η κυβερνητική παράταξη, ενδεχόμενο που η αύξηση της αποχής θα την βοηθήσει να το αποφύγει. 

Οι κάλπες θα στείλουν «μηνύματα», αλλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις αντιμετωπίζει μικροπολιτικά. Η Ν.Δ. χαμήλωσε "έξυπνα" τον πήχη στα επίπεδα των περασμένων ευρωεκλογών, άρα δεν αναμετριέται με το 41% που πήρε πριν ένα χρόνο, και ελπίζει πως η ανικανότητα της αντιπολίτευσης και η αποχή θα της δώσουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό, επικοινωνιακά . Αντίθετα, η «αντιπολίτευση» ανοήτως βάζει τον πήχη στα ποσοστά της περασμένης χρονιάς των εθνικών εκλογών . Ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα 15-17% θα είναι… πολύ ικανοποιημένος, ενώ το ΠΑΣΟΚ ελπίζει σε μια σταθερότητα των ψηφοφόρων του, ιδίως στην επαρχία για να διατηρήσει το ποσοστό του.

 Όπως σημείωσε εμφατικά, την Κυριακή αν μάλιστα η αποχή είναι θηριώδης, όλοι θα μιλάνε για ποσοστά, ώστε να εμφανίζουν νούμερα ενδεχομένως και μεγαλύτερα παρά την αυξημένη αποχή, όχι για απόλυτο αριθμό ψήφων, αφού σχεδόν όλοι αναμένουν να χάσουν ψήφους και αυτό τελικά θα πρέπει να είναι το σωστό μέτρο σύγκρισης για την δύναμη των κομμάτων σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και τις ευρωεκλογές του 2019.


ΠΗΓΗ: https://youtu.be/394sqAFvLEQ?si=akJi6nS2Qc199rwS
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.