Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Εθνικό Σύστημα Υγείας



Από Ιωάννη Αλεξόπουλο


Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα Μνημόνια, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν μικρές και μεγάλες μονάδες υγείας, μειώθηκε το προσωπικό, περιορίστηκαν δαπάνες, μπήκαν άδικοι περιορισμοί στην συνταγογράφηση φαρμάκων κλπ.

Σήμερα βλέπουμε τον κ Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Υγείας, να προβαίνει σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις και κινήσεις: από τη μια αναγνωρίζει ὀτι υπάρχουν προβλήματα όπως η υποστελέχωση του και οι ελλείψεις του ΕΣΥ κι από την άλλη προωθεί λύσεις με ιδιώτες ιατρούς ή με επί πληρωμή ιατρικές πράξεις (απογευματινά χειρουργεία) μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Προωθεί ένα θολό μήνυμα κι εξαγγέλλει ένα περίεργο μικτό «ιδιωτικοδημόσιο» που τελικά θα στερήσει το δικαίωμα του λαού σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Σκεφτείτε και τούτο, υπουργός , στην γλώσσα μας, πάει να πει υπηρέτης του λαού.

Έχουμε την ευτυχία να είμαστε Ρωμηοί και να μιλούμε την Ελληνική γλώσσα ως μητρική μας.

Έλληνας ήταν ο Ιπποκράτης κι Ελληνικά μιλούσε κι έγραφε. Το ίδιο ισχύει για τον όρκο τον οποίο ωμόσαμε όλοι οι απόφοιτοι των Ιατρικών κι Οδοντιατρικών Σχολών της χώρας μας. Το πνεύμα του όρκου, μας ακολουθεί συνεχώς στην ιατρική διακονία μας, αλλιώς γινόμαστε και επίορκοι συν τοις άλλοις.

Έλληνες Ρωμηοί ήταν οι Άγιοι Ανάργυροι ιατροί. Οι Άγιοι του Χριστιανισμού που ασκούσαν την ιατρική αφιλοκερδώς. Έτσι βάθυναν και πλάτυναν το πνεύμα του Ιπποκράτειου όρκου εμβαπτίζοντάς τον στο πνεύμα της προσφοράς και αυτοθυσίας της διδασκαλίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Έλληνας κι ελληνικά μιλούσε κι έγραφε ο Μέγας Βασίλειος κι όλοι όσοι ακολουθώντας το παράδειγμά του παρουσίασαν στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά τα οργανωμένα νοσοκομεία που πρόσφεραν διάγνωση, θεραπεία, νοσηλεία με τη συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού/παραϊατρικού προσωπικού. Όλα αυτά συνήθως αφιλοκερδώς ως προσφορά διακονήματος κυρίως Ιερών Μονών.

Θα έπρεπε λοιπόν να είμαστε ευτυχείς που είμαστε Έλληνες Ρωμηοί για πολλά άλλα αλλά και ειδικά για ετούτη την παράδοση που χτίσαν όλοι οι προηγούμενοι από εμάς στον χώρο της υγείας και η οποία είναι κατανοητή και προσβάσιμη πανεύκολα σε όλες κι όλους μας γιατί είναι στην γλώσσα μας.

Δεν μπορούμε να προβάλουμε δικαιολογίες τύπου αλλόγλωσσου τουρίστα που δικαίως θα πει σε σπαστά Ελληνικά “ντεν καταλαβαίνει”.

Ο κύριος Γεωργιάδης είναι φιλόλογος δεν είναι ιατρός και κατά συνέπεια δεν δεσμεύεται από τον όρκο του Ιπποκράτη. Ως φιλόλογος όμως και μάλιστα Ελληνικών κάτι θα έπρεπε να έχει πάρει το αυτί του από όλα αυτά στις τόσες σπουδές και μελέτες του!

Σήμερα που είμαστε, τεχνολογικά τουλάχιστον, τόσο μπροστά, ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας είναι κάτι πανεύκολο:

   1.Υπάρχει το σύστημα εισφορών/κρατήσεων για την υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό έχει ως συνέπεια ΟΛΑ τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, παρά τα προβλήματα, να εμφανίζουν πλεόνασμα στους ισολογισμούς τους. Το γεγονός αυτό, η σημερινή κυβέρνηση το αποσιωπά, σκόπιμα όπως φαίνεται, γιατί θέλει να προωθήσει τον ιδιωτικό τομέα.
            
   2. Τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δεν λειτουργούν κερδοσκοπικά. Έτσι συμμετέχουν στην Επιστημονική Έρευνα που απαιτεί τεράστιους πόρους με αποτέλεσμα να παρέχουν υπηρεσίες στην κορυφή των εξελίξεων. Αυτό ο ιδιωτικός τομέας το αποφεύγει, όπως ο διάβολος αποφεύγει το λιβάνι, γιατί πολύ απλά δεν του διασφαλίζει την κερδοφορία και επιπλέον ρισκάρει ζημίες. Σε όλο τον κόσμο η πρωτοπορία στην Ιατρική διασφαλίζεται μόνο με γενναίες χρηματοδοτήσεις τις οποίες οι ιδιώτες εν Ελλάδι ΔΕΝ τις κάνουν. Είδαμε στην πανδημία του COVID-19 την σοβαρή αδυναμία του ιδιωτικού τομέα ακριβώς γιατί, εάν εξαιρέσουμε την ξενοδοχειακού τύπου διαμονή, είναι βήματα πίσω από τα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και ειδικά τις Πανεπιστημιακές κλινικές.

   3. Η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει με ένα, οργανωμένο κεντρικά, Πρόγραμμα Πρόληψης να έχουμε εντός μόλις λίγων μηνών μείωση δαπανών για την υγεία από διαγνωστικές, θεραπευτικές και φαρμακευτικές δαπάνες για νόσους και καταστάσεις υγείας που μπορούν να προληφθούν. Επειδή η εξοικονόμηση πόρων είναι της τάξης μεγέθους εκατομμυρίων ευρώ το κόστος της Πρόληψης καθίσταται ασήμαντο
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την υφιστάμενη έλλειψη πρόληψης και την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας τελικά είναι οι πιο φτωχοί που πληρώνουν περισσότερα από όλους.
Αυτό συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Οικονομίας της Υγείας του ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Υφαντόπουλο: Πρώτον, επειδή οι οικονομικά ασθενέστεροι έχουν χειρότερη υγεία και δεν κάνουν πρόληψη. Δεύτερον, γιατί δεν απευθύνονται έγκαιρα στο νοσοκομειακό σύστημα και τρίτον, γιατί δεν έχουν την ενημέρωση ή την εκπαίδευση να βελτιώσουν τις παραμέτρους του τρόπου διαβίωσής τους.
Οι τρεις προαναφερθέντες όροι δεν κοστίζουν κι άρα είναι πολιτικής βούλησης μόνον.
Η Πρόληψη έχει είτε εγκαταλειφθεί είτε υποβαθμιστεί από το υπουργείο υγείας εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η σημερινή κυβέρνηση κι ο υπουργός υγείας τα γνωρίζουν όλα αυτά κι επιλέγουν να τα αγνοούν για να μην στεναχωρήσουν το κεφάλαιο στα φάρμακα και στα ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα.

   4. Με την εκτεταμένη ψηφιακή μηχανοργάνωση όπως την άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον φάκελο υγείας κλπ. είναι περισσότερο από ποτέ εφικτό το νοικοκύρεμα του συστήματος, ο έλεγχος παρατυπιών ακόμα και παρανομιών στο όλο σύστημα υγείας της χώρας μας.

   5. Σε όλη την Ευρώπη ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν γενικά αποδεκτό ότι ένα υγιές και λειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας είναι κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή! Ειδικά σήμερα που αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ ότι επαπειλείται η ασφάλεια της χώρα μας δεν επιτρέπεται να σπρώχνουμε τον λαό στην απόγνωση με περικοπές θεραπειών και παραπέρα λιτότητα και στον χώρο της υγείας.

Σκεφτείτε και τούτο:

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη. Το ποσόν των υποθετικών κρατήσεων το λαμβάνει ακέραιο ο εργαζόμενος σε ζεστό χρήμα. Επιλέγει ο ίδιος τι θα κάνει: αν θα έχει κάποια ιδιωτική ασφάλεια ή θα τα “φάει”.

Αν θέλει ο κ. Γεωργιάδης να μας εισαγάγει σε κάτι παρόμοιο ή σε ένα μεικτό σύστημα δεν θα ήταν πιο έντιμο από μέρους του να αρχίσει να σκέφτεται και τρόπους να καταργήσει τις κρατήσεις για την περίθαλψη που κάνει ο ΕΦΚΑ υπέρ του ΕΟΠΥΥ και να επιστρέψει σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους όσες τέτοιες κρατήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Πριν κλείσω αυτό το άρθρο θα σας μεταφέρω τη σκέψη ενός συναδέλφου ιατρού με εμπειρία 40 ετών στο ΕΣΥ:

Όταν ξεκινάς τη σκέψη σου με το τι κάναμε μέχρι τώρα ή τι κάναμε πριν 10 χρόνια με σκοπό να αποφασίσεις: άρα από δω και πέρα ΘΑ κάνουμε αυτό… είσαι λάθος εξ  υπ’αρχής. Κάθε χρόνο, για να μην πω κάθε μήνα, τα δεδομένα είναι άλλα και οι πρακτικές μας άλλες. Συχνά μέσα σε ένα μήνα αλλάζουμε τελείως την ιατρική άσκηση γιατί ΟΛΑ αλλάζουν κι εξελίσσονται.

Από τούτη την κουβέντα καταλαβαίνουμε όλοι ότι Υγεία είναι μια δυναμική πάλη κι όχι μια στατική κατάσταση.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του σημερινού υπουργού υγείας απλά επιλέγει να πισωπατήσει σε άλλες εποχές.

Θα κλείσω με ένα ερώτημα προς τους θεματοφύλακες των Επιστημών Υγείας της χώρας, τους Επιστημονικούς Συλλόγους, την Ακαδημία Αθηνών και τους λοιπούς φορείς.

Όταν συναντώ φοιτήτρια ή φοιτητή της Ιατρικής (ή της Οδοντιατρικής) εύχομαι τα ακόλουθα: “Στην πατρίδα μας σήμερα υπάρχουν δύο ειδών ιατροί: αυτοί που διάλεξαν τη ιατρική από αγάπη στον Συνάνθρωπο και την Επιστήμη κι εκείνοι που την διάλεξαν από αγάπη στην τσέπη τους. Σου εύχομαι να επιλέξεις, από τα δύο, το καλύτερο!”

Ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να κάνει, δικαίως, στην προσωπική ζωή του τις επιλογές του.

Ως υπουργός Υγείας όμως; Έχει δικαίωμα να επιλέγει την προώθηση πολιτικών στο πνεύμα της δεύτερης νοοτροπίας και σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα αυτού που ορκίστηκε να υπηρετεί;


ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/6uuqp9ULmpmSxVJD/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.