Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



Του Κώστα Χατζηαντωνίου 


Η αντίστιξη των δύο εικονιζόμενων έργων από τον εικαστικό κύκλο με τίτλο «Το ποίημα της ψυχής» του Louis Janmot (1814- 1892) φωτίζει την μοίρα της γυναίκας και μόνο με τους τίτλους: «L' Idéal» και «Réalité», Το Ιδεώδες και η Πραγματικότητα. 

Οι οικογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές πιέσεις που υπέστησαν οι γυναίκες σε όλη την Ιστορία, είναι γνωστές. Σήμερα όμως υφίστανται μια πολύ πιο τρομερή πίεση, αυτήν που υποτάσσει το σώμα και την ψυχή τους, ακόμη και το πιο ιερό τους δικαίωμα, την μητρότητα, στις επιταγές της Αγοράς. Ο προωθούμενος πόλεμος των φύλων, η άρνηση της συμπληρωματικότητας, η οποία είναι ωστόσο ουσιαστική για μια δίκαιη κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων και συνεπώς των ανθρώπινων κοινωνιών, όπου το θηλυκό και το αρσενικό δεν μπορούν να θεωρηθούν το ένα χωρίς το άλλο, δεν οδηγεί στην χειραφέτηση αλλά στην μετατροπή των ανθρώπων σε υποτελή και εναλλάξιμα ασεξουαλικά όντα. 



Η αληθινή χειραφέτηση της γυναίκας απέναντι στον τάχα συμπεριληπτικό καπιταλισμό του 21ου αιώνα, είναι ένας αγώνας που δεν τον χαρίζουμε σε καμία θεωρία του παρελθόντος. Αφορά την μεγάλη επιστροφή στην Φύση που θα επιτρέψει να ανθίσει πάλι η Θηλυκότητα κι η Γυναίκα ως Δημιουργός: Μητέρα, Σύζυγος, Ερωμένη, Φίλη, Καλλιτέχνις, Εργαζόμενη, Επιστήμων, σε έναν χώρο ελευθερίας, σε έναν κόσμο συμπληρωματικότητας.

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/share/p/nrKRNAzdigVEjmxB/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.