Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Βαγγέλης Πισσίας, Προσωπική μαρτυρία: Αίγυπτος – Ελλάδα – Παλαιστίνη – Καράβι για τη Γάζα

από

 Αντίφωνο
 -

Τα βίντεο που ακολουθούν είναι από μια πρώτη συζήτηση του Βαγγέλη Πισσία με τον δημοσιογράφο Κώστα Ράπτη και τον συνεργάτη του Αντιφώνου, θεολόγο Βασίλη Ξυδιά. Πρόκειται για μια σημαντική προσωπική κατάθεση για άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μέσα πάντα από το προσωπικό βίωμα του κεντρικού μας συνομιλητή.

Βαγγέλης Πισσίας, προσωπική μαρτυρία –Α΄ μέρος: Αίγυπτος – Ελλάδα – Παλαιστίνη Συζήτηση με Κώστα Ράπτη και Βασίλη Ξυδιά

Τα παιδικά χρόνια του Βαγγ. Πισσία στην Αίγυπτο: μνήμες από την εκεί ελληνική αριστερά, το κίνημα του Νάσερ, οι σχέσεις του νασερικού καθεστώτος με τους Έλληνες. | Σπουδές στην Ελλάδα. Η πρώτη πολιτικοποίηση: ένας νασερικός στην ελληνική αριστερά. Η δικτατορία, η αντιδικτατορική δράση, οι σπουδές στο εξωτερικό. | Οι πρώτες επαφές με την παλαιστινιακή αντίσταση.

 

Βαγγέλης Πισσίας, προσωπική μαρτυρία – Β΄ μέρος: Καράβι για τη Γάζα
Συζήτηση με Κώστα Ράπτη και Βασίλη Ξυδιά 

Οι σχέσεις του Βαγγ. Πισσία με την Παλαιστίνη και ειδικά με την περιοχή της Γάζας. Συντονιστής του 1ου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Συμμετοχή ως Ευρωπαίος Παρατηρητής στις εκλογές του 2006. Παρουσία στην αποκλεισμένη και πολιορκούμενη Γάζα. | «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Η ιδέα για το Καράβι. Η προετοιμασία του σχεδίου. Συμμετοχή ακτιβιστών από όλο τον κόσμο. Γιατί υπάρχει στην Ελλάδα η εντύπωση πως το «Καράβι για τη Γάζα» ήταν υπόθεση τουρκική. Ποια ακριβώς ήταν η συμμετοχή των Τούρκων. Ο ρόλος του ελληνικού κράτους.

 

Βαγγέλης Πισσίας, προσωπική μαρτυρία: για τον Κ. Κυρτάζογλου και τον Θ. Ζιάκα Από την συζήτηση με Κώστα Ράπτη και Βασίλη Ξυδιά

Προσωπική μαρτυρία του Βαγγ. Πισσία για τον Κώστα Κυρτάζογλου και τον Θεόδωρο Ζιάκα,  δύο συντρόφους του κατά της δικτατορίας 1967-74. Απόσπασμα από τη συζήτηση με τον Κώστα Ράπτη και τον Βασίλη Ξυδιά.

 
Για το «Καράβι για τη Γάζα» βλ. επίσης (ενδεικτικά):

Το προσωπικό blog του Βαγγέλη Πισσία: https://pissias.gr/

Τη Βικιπαίδεια: https://el.wikipedia.org/wiki/Ένα_Καράβι_για_τη_Γάζα

Την ιστοσελίδα της ελληνικής ομάδας: https://www.shiptogaza.gr/

Το ντοκυμαντέρ των Γ. Αυγερόπουλου και Γ. Καρυπίδη «Γάζα Ερχόμαστε»: https://pissias.gr/ship-to-gaza/

Δυο σύντομα λόγια για τον Βαγγέλη Πισσία: Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε μηχανικός στο ΑΠΘ, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στους τομείς της Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ENGREF) και Αγροτικής Ανάπτυξης (Πανεπιστήμιο Σορβόννης Νο 1, 1978). Κάτοχος διδακτορικού στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις (Πανεπιστήμιο Αμιέννης, 1993) στο αντικείμενο της Μεταφοράς Τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε καθοδηγητικό στέλεχος της σημαντικότερης τότε οργάνωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Έχει συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα πολιτικής-ακτιβιστικής δράσης, και διατηρεί σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης στον Αραβικό πολιτικό κόσμο. Στις ευρωεκλογές του 2014 συμπορεύτηκε με τους Οικολόγους Πράσινους. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τον πρωταγωνιστικό-συντονιστικό του ρόλο στο εγχείρημα «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Ακολούθησε μια δεύτερη συζήτηση, για τις πολιτικές και γεωπολιτικές πτυχές της σημερινής κρίσης του Παλαιστινιακού, καθώς και για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα.



ΠΗΓΗ: https://antifono.gr/pissias-aigyptos-ellada-palaistini-karavi-gaza/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.