Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Υποχωρητισμού συνέχεια .....



Του Βασίλη Στοϊλόπουλου 

Ανακοινώθηκε (από τουρκική εφημερίδα) ότι στις 23 Φεβρουαρίου, η περίφημη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη θα υποδεχτεί, ως τζαμί πλέον, για πρώτη φορά πιστούς μουσουλμάνους στην προσευχή της Παρασκευής.

 Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τη Μονή από μουσείο σε τζαμί ελήφθη ήδη τον Αύγουστο του 2020 - και τώρα έφθασε η ώρα της εφαρμογής της.
Σημειωτέον ότι η Μονή της Χώρας είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο της εποχής της Παλαιολόγειας Αναγέννησης. Η μοναδικότητα του αριστουργηματικού εικονογραφικού της προγράμματος την καθιστούν σ΄ ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της υστεροβυζαντινής τέχνης.

Δεδομένου ότι η Μονή της Χώρας είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος και τα μοναδικά της κομψοτεχνήματα-καλλιτεχνήματα, τοιχογραφίες και μωσαϊκά, παραμένουν για πολλούς αιώνες σχεδόν άθικτα, για πολλούς είναι άξιο απορίας γιατί οι Τούρκοι την μετατρέπουν και αυτή σε τζαμί (καλύπτοντας τις θαυμαστές  τοιχογραφίες), όταν στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν πολλές  εκατοντάδες τζαμιά για τους πιστούς, ακόμα και η Αγία Σοφία που αποτελεί πλέον και σύμβολο κατάκτησης.

Προφανώς οι Τούρκοι, συνεπείς με τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό τους, δίνουν μεγάλη σημασία στον συμβολισμό τέτοιων πράξεων. Γνωρίζουν μάλιστα πολύ καλά ότι μέσα στο κυρίαρχο πνεύμα κατευνασμού και διαχρονικής υποχωρητικότητας της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ μπορούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους, ιδιαίτερα τώρα που κυριαρχεί το πνεύμα της - έξωθεν επιβεβλημένης -  «ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης». Θα υπάρξει προφανώς μια «καταδικαστική» κυβερνητική ανακοίνωση ........ και «η ζωή συνεχίζεται» εν όψη και της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα…. 

Όσο για την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διάφορους διεθνείς πολιτιστικούς φορείς, καλύτερα να μη μιλά κανείς .…


ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/share/p/PznC6dUNeoZG9J6N/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.