Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Η selfie




Του Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδη*


Στην Ευρωπη κυβερνα η δικτατορια κυβερνησεων μειοψηφιας σε βαρος της πλειοψηφιας των πολιτων. Η κοινοβουλευτικη δημοκρατια ειναι πλεον ενα εξευτελισμενο συστημα απο εθελοδουλους βουλευτες σε ρολο υπηρετικου προσωπικου και απο νανους δικτατορισκους πρωθυπουργους, υπηρετες συμφεροντων ποικιλων μειοψηφιων.

Αν αναρωτηθει κανεις πώς η πλειοψηφουσα κοινωνια ανεχεται να δικτατορειται, η απαντηση ειναι απλη:

Η κυβερνωσα οικονομικη ελιτ παγκοσμιως, χερι χερι με αφελεις διανοουμενους, προωθει εδω και δεκαετιες τη θεοποιηση του ατομου, του "εγω", των ατομικων δικαιωματων χωρις αντιστοιχες υποχρεωσεις, της selfie, διαλυοντας ετσι τη συνοχη της πλειοψηφιας των ατομων σε κοινωνια.

Ετσι, πουλιεται ευκολοτερα και χωρις σκεψη και προγραμματισμο και ελεγχο το καθε προιον, που παραγεται, και ταυτοχρονως η ελιτ και το πολιτικο υπηρετικο της προσωπικο δεν απειλειται από μια σοβαρη και μαζικη εξεγερση ή επανασταση.

Στην κοινωνια επιβαλλονται ταυτοχρονως και δεκαδες μειοψηφιες, κοντρα στη βουληση της πλειοψηφιας, εντελως δικτατορικα και χαρις στις διασυνδεσεις τους με τα κεντρα ληψεως αποφασεων εκει από όπου κυβερνιεται η Ευρωπη:

Στη μεγαλη δικτατορια των Βρυξελλων, μεσα από οργανα τα οποια δεν εχουν εκλεγει ποτε απο το λαο και τα οποια αποφασιζουν ερημην του για τα οικονομικα του, την παιδεια του, την ασφαλιση, την περιθαλψη, την υγεια του, τις μετακινησεις του, τους νομους, τα δικαιωματα, τις υποχρεωσεις, την κυριαρχια του και εσχατως και για το φυλο των παιδιων του.

Οι κατοικοι της Γηραιας, βεβαιως, ειναι υποψιασμενοι, αλλα ευνουχισμενοι απο τα ZARA, το δανειο στην Τραπεζα, τις συνθηκες γαλερας στους χωρους εργασιας με την απειλη της αντικαταστασης απο ουρες αναμενόντων, την αγωνια για τα παιδια τους, την καθημερινοτητα.

Επιπλεον, οι καταναλωτικες αλυσσιδες τους ειναι πλεον χρυσες και γιαυτο πιο δυσκολα τις αποχωριζονται, ενω ο ψυχολογος, ως αλλος αρρωγος της δικτατοριας του "εγω" συμβουλευει "να κοιτατε τον εα;υτο σας και την ευτυχια σας". Λες και υπαρχει ευτυχια μονηρης, ανεξαρτητη απο τους αλλους ανθρωπους, με τους οποιους ζεις ή συζεις.

Οι κατοικοι της Γηραιας ειναι ευχαριστημενοι που μπορουν να ψωνιζουν στο ΙΚΕΑ και του πουλιου το γαλα στον Βασιλοπουλο και διολου δεν τους νοιαζει αν το σπιτι τους ειναι χαρβαλο απο την ελλειψη ουσιαστικης επαφης με τον/τη συντροφο και τα παιδια, ουτε που τα παιδια κυκλοφορουν σαν χαμενα, χωρις ορια; και κανονες, αναζητωντας και τα δυο, αλλα ποιος θα τους τα δωσει:

Ο πατερας που ζει μεταξυ δουλειας, μπαλας, πιτσας Joker και οικονομικου βραχνα, χωρις να ξερει πια ποιος ειναι ο ρολος του στο σπιτι με τη γυναικα του και τα παιδια του, η μητέρα που απο φυλακας της Εστιας ειναι δουλα ενος αφεντικου, νομιζοντας οτι ετσι εχει προοδευσει κι ολας, και που δεν προλαβαινει να ασχοληθει ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ με τα παιδια, τσακισμενη στο 24ωρο ή και αδιαφορη σε πλειστες οσες περιπτωσεις, αφου το "εγω" ειναι ισχυροτερο απο το εμεις πλεον;

Μια κοινωνια δυστυχισμενων ανθρωπων στην πλειοψηφια τους, σερνεται στην... ελευθερια της αγορας, χωρις να κοιταζει την καταντια της εντός της. Μεσα στα ιδια τα ατομα της, θυματα μιας φαινομενικης ευμαρειας και του ψυχολογου. Χωρις τον οποιο δεν ζουν πλεον παρα λιγα παιδια. Τα οποια ολο και λιγοστευουν.

Μια κοινωνια του γιατρου, διαλυμενη, που ηδονιζεται με τη selfie, κατευθυνομενη απο μια μεγαλη οικονομικη δικτατορια και τους κατα τοπους υπηρετες της. Που αυτη η ιδια, ετσι αβουλη, αμορφωτη κι ευνουχισμενη νομιζει οτι ελευθερως επιλεγει! Η κακομοιρα.


*Ο Γιώργος Παπαδόπουλος - Τετράδης ήταν ο Διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και δημοσιογραφούσε στην αγαπημένη εφημερίδα ως Καιρός 


ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/716143369/posts/pfbid02NS6bMmvvB6N8TDsVjDA5kRFKS3hDYDWDiShG2FuY8B5amn25dqdVmrA7naiRLvsdl/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.