Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΤΣΑΧ* ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ**





Για πρώτη φορά μετά από 1700 χρόνια,


δε θα γίνει η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στους χριστιανικούς ναούς του Αρτσάχ, από την  αρχαιότερη εκκλησία στον κόσμο.

"Αδέρφια του Αζερμπαϊτζάν:  Ας είναι η ghazwa* (στο Αρτσάχ) ευλογημένη". (Ταγίπ Ερντογάν).
Σύμφωνα με το Κοράνι, ο όρος "γκάζβα" σημαίνει μάχη ή επιδρομή εναντίον μη μουσουλμάνων για την επέκταση της μουσουλμανικής επικράτειας ή τον βίαιο προσηλυτισμό των μη μουσουλμάνων στο Ισλάμ.
____________________
Η ανάρτηση  του  Andreas Reos *

"Για πρώτη φορά μετά από 1700 χρόνια,

δε θα γίνει η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στους χριστιανικούς ναούς του Αρτσάχ, από την  αρχαιότερη εκκλησία στον κόσμο.  Ως γνωστόν, ο Λαός των Αρμενίων ήταν ο πρώτος που ασπάστηκε τον χριστιανισμό, ήδη το 301 μ.Χ.

Σχεδόν όλοι οι  ναοί (και αυτό είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε σήμερα), βρίσκονται σε στάδιο μετασκευής σε τζαμιά (όπως για παράδειγμα, ο ναός Γαζαντσετσότς στο Σουσί,  ο ναός της Αναλήψεως στο Μπερτσόρ  κ.α.). 

Κατασκευάζονται ήδη οι μιναρέδες, κατακλέβονται  τα κειμήλια, καταστρέφονται τα Άγια των Αγίων και αφαιρείται η Αγία Τράπεζα.

Του χρόνου τέτοιον καιρό, αντί για χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες,  θα ακούγονται οι κραυγές του χότζα, εκεί που κάποτε  χτυπούσαν τα καμπαναριά. 

Άρπαγες, σφετεριστές και καταπατητές θα μαγαρίσουν τα ιερά και τα όσια. Κοράκια που ζουν από την οσμή πτωμάτων, θα βεβηλώσουν ό,τι αγγίξουν. 

Σιωπή από όλους.

Έτσι το θέλει η συστημική ελίτ, έτσι το θέλει και η ορθοπολιτική νομενκλατούρα. Έτσι το θέλει το διεθνές σύστημα εξουσίας, έτσι το θέλουν και οι a la carte ευαισθητούληδες,  οι επαγγελματίες αγαπιστές, οι ειρηνολόγοι της "πνευματικής" θολοκουλτούρας που νοιάζεται μετά σπαραγμών και δακρίων για την ειρήνη -λέει- στον κόσμο.

Πεπλανημένοι ή μη, οι πιο αποτελεσματικοί υποστηρικτές του φασισμού είναι οι δήθεν αντιφασίστες. Οι επιλεκτικά εθελοτυφλούντες και εκλεκτικά πενθούντες.  

Αυτοί που τάχα προειδοποιούν για το τέρας, είναι και αυτοί που το θρέφουν, κοιτώντας αλλού.  Σέβονται τις διατροφικές του συνήθειες, δεν ενοχλούνται από αυτές.   Ξέρουν να σιωπούν, όταν δεν εξυπηρετούνται συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα και δεν ικανοποιούνται ειδικότερα πολιτικά ιδεολογήματα: "Αμερικανικός ιμπεριαλισμός" π.χ. Πιασάρικο, αλλά δεν ταιριάζει στην περίπτωση του Αρτσάχ, "κολλάει" αλλού. Σπατάλη δυνάμεων. Μην έχετε αυταπάτες: μόνον η χαμένη επιβεβαίωση της ημετέρας  ιδεολογίας είναι το κριτήριο της εκάστοτε διαμαρτυρίας. 

Αν ο πόλεμος είναι εθνικιστικός, τότε τους "ενοχλεί" (μη φανταστείτε βέβαια... πού και πού). Αν είναι τζιχαντιστικός, τότε κάνουν αβαβά, οι ορθοπολιτικοί προοδευτιστές, αυτοί που διαμαρτύρονται κραδαίνοντας στους δρόμους ξένες σημαίες, αλλά που δεν κράτησαν ποτέ τη δική τους. 

Αλίμονο, μη μας πουν και ισλαμοφοβικούς. Σουρεαλισμός, να κατηγορούν για ισλαμοφοβισμό, οι χριστιανοφοβικοί. 

 "Αδέρφια του Αζερμπαϊτζάν:  Ας είναι η ghazwa (στο Αρτσάχ) ευλογημένη". (Ταγίπ Ερντογάν).

Αυτά τα Χριστούγεννα, θα είναι τα πρώτα που οι καμπάνες δε θα χτυπήσουν μετά από αιώνες, στη γη του Αρτσάχ. Αυτά τα Χριστούγεννα τα πνίγει η σιωπή, κάπου σε μια ξεχασμένη γωνιά του κόσμου. Μια σιωπή που σπάει μόνο σαν  κυμβάλου αλαλαγμός από τα ξεφωνητά ξένων μιναρέδων. 

Κι αν είναι ξεχασμένοι από όλους, τουλάχιστον ας μην είναι από αυτούς που θέλουν να λέγονται δημοκράτες και σέβονται το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στη ζωή. 
 
Χριστός ετέχθη!

Χρόνια πολλά σε όλους για τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

ΥΓ. Σύμφωνα με το Κοράνι, ο όρος "γκάζβα" σημαίνει μάχη ή επιδρομή εναντίον μη μουσουλμάνων για την επέκταση της μουσουλμανικής επικράτειας ή τον βίαιο προσηλυτισμό των μη μουσουλμάνων στο Ισλάμ".
________________
ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ**

Ως γνωστόν κατά σύμπτωση και σ’ αυτή την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπως και στο παρελθόν, η Κύπρος ήταν «εκλιπούσα» από τις συνομιλίες.

Στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο εκατοντάδες εκκλησίες γύρω στις 500 έχουν λεηλατηθεί από τούρκους στρατιώτες όπως αναφέρουν οι καταγραφές

-133 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί.

-15.000 εικόνες, από τις οποίες 3.500 βυζαντινές, έχουν κλαπεί.

-77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη.

-28 εκκλησίες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες και ως… πολυβολεία.

Αρκετές εκκλησίες χρησιμοποιούνται ακόμη από τις κατοχικές δυνάμεις ως νοσοκομεία.

-15  εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους.

-20 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα και καζίνα!

– 1 εκκλησία, αυτή του Σωτήρος στο χωριό Χρυσηλίου, έχει μετατραπεί σε… νεκροτομείο.

Ακόμη και το πιο ιστορικό  ιστορικό μοναστήρι, της Αγίας Αναστασίας, στην κατεχόμενη Λάπηθο, έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με την ονομασία…«Αnastasia Resort Ηotel». Τα περισσότερα θρησκευτικά μνηεμία έχουν γίνει χώροι με πισίνα και καζίνο.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_kiprou/ekatontades-thriskeytika-mnimeia-vevilothikan-sta-katexomena-tis-kyprou-apo-tin-imera-tis-eisvolis-os-simera-thliveres-eikones/

https://dimpenews.com/2023/09/20/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%BB/

https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/9590-boubes-leilatimenes-ereipomenes-ekklisies-sta-katexomena

ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.