Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Εμίρ Κουστουρίτσα: «Είμαι πολύ θυμωμένος με την εξουσία των λίγων»





Ο μεγάλος κινηματογραφιστής ήρθε στην Αθήνα με αφορμή την ρετροσπεκτίβα στο έργο του που διοργανώνεται από τις 23 μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου στο Studio New Star Art Cinema.

Επίσημος καλεσμένος του φετινού Ευρωπαϊκού Πανοράματος και του καλλιτεχνικού του διευθυντή Νίνου Φένεκ Μικελίδη είναι ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο Σερβοβόσνιος δημιουργός είναι βραβευμένος δύο φορές με τον «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάννες (για τις ταινίες του «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και «Underground») καθώς και με μεγάλα βραβεία στην Μπερλινάλε, στo Φεστιβάλ Βενετίας και αλλού.

Ο πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης στάθηκε στο γεγονός πως ζούμε ένα νέο είδος σκλαβιάς σήμερα, με την εξουσία των ολίγων να «μας μετατρέπουν σε άβουλα άτομα που χαιρόμαστε επειδή δεν έχουμε τίποτα». Στη συζήτηση που πηγαινοερχόταν διαρκώς μεταξύ πολιτικής και σινεμά, κάποια στιγμή αναφέρθηκε στο φιλμ «Underground» που θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος σε όλα τα έργα του.

Η ιστορία του φιλμ είναι η ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Κουστουρίτσα στάθηκε στο κομμουνιστικό παρελθόν της βαλκανικής χώρας αλλά και τον ιστορικό ρόλο της Σερβίας στη διεθνή πολιτική σκηνή καθώς όπως είπε «είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που τόλμησε να πει όχι στους αμερικανούς και όλοι είδαμε πως το πλήρωσε: την ισοπέδωσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά σε συνεργασία με εκείνα των χωρών του ΝΑΤΟ».




«Η Ελλάδα έχει αγαπήσει το κινηματογραφικό μου έργο, αλλά όχι εμένα ως μουσικό. Ούτε στη Σερβία έγινα δημοφιλής με τη δεύτερη ιδιότητά μου» μας είπε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες στον κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema.

«Δεν υπάρχουν πια δημιουργοί στο σινεμά. Ο πραγματικός δημιουργός είναι πάντα με την πλευρά του δικαίου. Όχι με την πλευρά της πλουτοκρατίας, ούτε συμβιβάζεται με τα δικά της καπρίτσια. Οι νέοι σταρ δεν είναι ο Κλούνεϊ και ο Μπραντ Πιτ, αλλά ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Αυτοί καθορίζουν το παιχνίδι και στο σινεμά: αν μου έδιναν εκατομμύρια αυτοί, δεν θα τα δεχόμουν. Μία φορά το έκανα με έναν εκατομμυριούχο που είχε όραμα για το σινεμά και έκανα τις καλύτερες ταινίες μου. Αντί να αγοράσει ένα ξενοδοχείο στις Κάνες, έδωσε τα χρήματα για ταινίες. Και εμπιστεύτηκε τον σκηνοθέτη. Ούτε αν μου έδιναν Όσκαρ θα το δεχόμουν. Δεν εξηγώ το γιατί: θα έλεγα απλά όχι».

Ο Κουστουρίτσα πρόσθεσε ακόμα ότι «Όπως “όχι” είπα και στις Κάνες όταν δεν μου απάντησαν καν όταν έστειλα το “Μilky road”, αλλά με κάλεσαν στην επετειακή 75η διοργάνωση, καθώς έχω δύο “Χρυσούς Φοίνικες”. Τότε σκέφτηκα πως αν δεχόμουν, θα ήταν σαν να αποδεχόμουν πως η ταινία μου ήταν κακή, γι’ αυτό δεν την πήραν. Δεν πήγα. Ευτυχώς, γιατί έβγαλαν τον Ζελένσκι, που είναι απλά ένας γελοίος τύπος. Δεν αντέχω τη ρωσοφοβία – είναι απίστευτη η προπαγάνδα που γίνεται σε σχέση με τον ρωσικό πολιτισμό. Τη Δύση δεν την ενδιαφέρει ο πόλεμος: τα πλουτοπαραγωγικά κοιτάσματα της Ρωσίας την ενδιαφέρουν. Πλέον ο κόσμος δεν εδράζεται στην ταξική διαφοροποίηση, αλλά στην αντίδραση (ή μάλλον στη μη αντίδραση) απέναντι σε αυτήν».

ΠΗΓΗ:https://www.rosa.gr/koultoura/emir-koustouritsa-eimai-poli-thimomenos-me-tin-exousia-ton-ligon/?fbclid=IwAR2e3b8t5ornxgQlJDVpkn48DIJqmHoN7CkBtZX1O038dJheHGIpXL5Zs5A
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.