Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

O “Αγοράκριτος” Προ Των Πυλών



Εφημερίδα "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ'



“-Καὶ τί τόνδε χρὴ παθεῖν; – Κρατεῖν, ἕως ἕτερος ἀνὴρ βδελυρώτερος αὐτοῦ γένοιτο· μετὰ δὲ ταῦτ᾽ ἀπόλλυται.” (Και ποιά τύχη θα έχει αυτός; – Να κυβερνά, ώσπου να κάνει την εμφάνισή του ένα μούτρο πιο πρόστυχο απ᾽ αυτόν — και τότε σβήνει κι αυτός”.) Αριστοφάνη ” Ιππείς” 133-135 σε μετάφραση Ηλ. Συρόπουλου.

Σύμφωνα με το αριστοφανικό αφήγημα, ο βυρσοδέψης “Παφλαγόνας” , ο δημαγωγός Κλέων, έχει γαντζωθεί στην εξουσία αποσπώντας ως ο αγαπημένος δούλος την ευμένεια του Δήμου, αφήνοντας απέξω τους υπόλοιπους. Και ο μόνος τρόπος για να πέσει, σύμφωνα με χρησμό του Μαντείου των Δελφών, είναι να βρεθεί κάποιος άλλος, χειρότερος από αυτόν στα τερτίπια, άνθρωπος της αγοράς.

Για να πετύχουν να τον ρίξουν, οι αντίπαλοι του Κλέωνα, στρατηγοί Νικίας και Δημοσθένης (ως δούλοι του Δήμου και εκείνοι στην κωμωδία) φέρνουν από το πουθενά τον “αλλαντοπώλη” Αγοράκριτο κι εκείνον άνθρωπο της αγοράς, όπως ο Κλέων. Ως τον πλέον κατάλληλο για να εκτοπίσει από την εξουσία τον “Παφλαγόνα” Κλέωνα.

Φαίνεται πως με παρόμοια λογική -τηρουμένων των αναλογιών-, ο κ. Πολάκης και ο εξάδελφος του κ. Τσίπρα, αναζήτησαν άνθρωπο της εμπιστοσύνης των αγορών προκειμένου να υπάρξει προοπτική ανατροπής του κ. Μητσοτάκη. Και όπως ο αριστοφανικός “αλλαντοπώλης”, εμφανίστηκε από “το πουθενά” ο κ. Κασσελάκης.

Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα απρόσμενα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους μέλος του κόμματος, ψήφισε για Πρόεδρο έναν άνθρωπο που απλώς συμπλήρωνε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην 9η θέση. Αγνόησε ιστορικά στελέχη, βουλευτές και πρώην υπουργούς.

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη ανάρτηση, σχολιάζοντας την άποψη του κ. Φίλη ότι ο λαός δεν έχει ανάγκη πολιτικούς τύπου Κασσελάκη:

Στο βαθμό που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα κοινά, ο λαός μπαίνει στον “πειρασμό” να αναζητήσει άλλου τύπου “πολιτικά προϊόντα” που να μπορούν να ανταγωνιστούν το “πολιτικό προϊόν” που επικυριαρχεί. Με τον ίδιο τρόπο που για να αντιμετωπιστεί ο Κλέωνας στην κωμωδία του Αριστοφάνη “Ιππείς”, αναζητήθηκε ο “αλλαντοπώλης” Αγοράκριτος, αυθεντικό προϊόν της αγοράς, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προωθούν τον κ. Κασσελάκη για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία Μητσοτάκη. Στους “Ιππείς” οι Νικίας και Δημοσθένης, στα καθ’ ημάς ο κ. Πολάκης.

Ο κ. Φίλης και οι σύντροφοί του, έγιναν “μεγάλο” κόμμα υποσχόμενοι την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. Την οποία στη συνέχεια, εφάρμοσαν οι ίδιοι για να απολαύσουν τη νομή της εξουσίας. Μετατρεπόμενοι οι ίδιοι σε τεχνοκράτες της πολιτικής, αποδεχόμενοι τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, εκείνους είναι που ο λαός δεν έχει πια ανάγκη. Έσπειραν Μνημόνια και “θερίζουν” Κασσελάκη.

Ακόμα και αν όλοι μαζί συσπειρωθούν και πετύχουν να εκλέξουν την κα Αχτσιόγλου στην προεδρία την επόμενη Κυριακή, η λογική Κασσελάκη ήρθε για να μείνει. Και ο κατήφορος της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της λεγόμενης “κυβερνώσας Αριστεράς” δε θα έχει τελειωμό.

Εφόσον επιθυμούν να παραμένουν στο παιχνίδι της εξουσίας με όρους νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν και τα τελευταία προσχήματα που τους συνδέουν με τον κοινωνικό λόγο της Αριστεράς, να αποβάλουν και τα τελευταία “φύλλα συκής” που συγκαλύπτουν τη μετάλλαξη την οποία έχουν υποστεί ως πολιτικός χώρος.

ΠΗΓΗ:https://xristianiki.gr/o-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bd/?fbclid=IwAR2bKAnn31ANrVBTyvt2Mt5ItUeNlTAxfdEWBxZpoqKxOHZDUDYmrwuiwPI
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.