Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Η σιωπή της αριστεράς για την εξέγερση στο Νίγηρας



Του Δημήτρη Μπελαντή


Όμως, ας μην είμαστε απόλυτοι στις κρίσεις μας για τα τεκταινόμενα στην Αφρική, και ας μην καταδικάζουμε τόσο εύκολα  και αβίαστα τους αναρχικούς και κομμουνιστές   σ. στις  επικριτικές θέσεις τους κατά του υποκινημενου  πραξικοπήματος του "ρωσικού ιμπεριαλισμού" στον Νίγηρα.

Επιχείρημα υπέρ τους πρώτο. Σε λίγο οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές θα ροκανίζουν τους φυσικούς πόρους της Αφρικής που ως τώρα οι Γάλλοι  τους αποσπούσαν με μέτρο, αυτοσυγκράτηση και με όρους αειφόρου ανάπτυξης . Μπορεί  οι πραξικοπηματίες  να χρησιμοποιήσουν ακόμη και  ....ορυκτά καύσιμα !!!

Επιχείρημα δεύτερο : οι " πραξικοπηματίες του Νίγηρα", όπως  τους περιέγραψε ο Ριζοσπάστης στις 28-7 , δεν κήρυξαν αμέσως την σοσιαλιστική- εργατική  εξουσία.Αυτο αντιβαίνει στην αποκήρυξη της θεωρίας των σταδίων,κατά το 18 ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 2009. Οι κινηματίες είναι αγράμματοι νέγροι,που δεν διαβάζουν τα κείμενα του ΚΚΕ και ζητούν εθνική για την χώρα τους  ανάπτυξη,θέση που το Κόμμα, ο αριστερισμός αλλά και οι αναρχικοί σωστά καταδικάζουν ως αστικό και ιμπεριαλιστικό στόχο εθνικής ενότητας με τον ταξικό εχθρό.

Επιχείρημα τρίτο ,κατά τους αναρχικούς ιδίως επικριτές : τα κράτη που είναι στην Αφρική υπέρ των Ρώσων - η συντριπτική πλειοψηφία - είναι ακόμη ....κράτη και δεν αυτοκαταλυθηκαν.Ουτε καν μαρασμός των κρατών τους,που θα ήταν το μίνιμουμ απαιτούμενο ,κατά τους αναρχικούς συντρόφους.

Επιχείρημα τέταρτο : όλοι αυτοί οι άσχετοι Αφρικανοί εμπλέκονται σε αδελφοκτόνο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ θα έπρεπε να μετατρέψουν ,κατά τον Λένιν, τον ιμπεριαλιστικό σε εμφύλιο.Τι; Ως τώρα έκαναν συνέχεια  μεταξύ τους εμφυλίους; Ναι,σωστά,  αλλά όχι με σωστή  λενινιστική η αναρχική στρατηγική. Επιλέγουν τον ένα ληστή ιμπεριαλιστη έναντι των άλλων.

Επιχείρημα πέμπτο ': οι φιλορωσοι δικτάτορες είναι  ακραία αντιδραστικοί και δεν ασχολούνται με τον αριθμό και την diversity των εμφυλων ταυτοτήτων,πράγμα ταξικά  ιδιαίτερα κρίσιμο.Ασε που ο σ.Μακρον ξεκίνησε ως στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος ,αυτό που το πας;

Υπάρχουν κι άλλα επιχειρήματα,αλλά σταματώ εδώ.Δεν θέλω να σας κουράσω.

ΥΓ Επειδή μου έχει ξανασυμβει,σας  προειδοποιω..Δεν είναι η  προσωπική θέση μου τα παραπάνω επιχειρήματα .Τους ειρωνεύομαι απλώς όλους αυτούς, κατά την γλώσσα του φμπ,τους τρολλαρω.Δεν θα εκπλαγω όμως αν μερικά από αυτά τα επιχειρήματα τα  διατυπώσουν ακριβώς έτσι η περίπου έτσι.Οταν έρθει η γραμμή πλήρης.
ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/100008613945528/posts/pfbid0zg5pomVzg3JoHpM33YGYfcQCaDCLghcyEPKWN2aB1WTbMHmr1e7H4RHCuXjvPFpnl/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.