Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το ΝΑΤΟ “εξαφάνισε” την Κύπρο από τους χάρτες για το χατίρι της Τουρκίας!




Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, στις 11-12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και αναμένοντας, μεταξύ άλλων, την κατοχική δύναμη να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας, επιστρατεύουν τη γνωστή, την μοναδική μέθοδο, που έχουν έναντι της Άγκυρας. Την πολιτική του κατευνασμού. Μια προσέγγιση, που διαχρονικά εφαρμόζεται είτε η Τουρκία είναι “καλή” με τους δυτικούς, είτε κάνει τη δύσκολη και την σκληρή.


Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, θριάμβευσε για μια ακόμη φορά η λογική του καλοπιάσματος. Προφανώς αυτά βλέπει η κατοχική δύναμη και αποθρασύνεται. Έγινε γνωστό, λοιπόν, πως για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην ενεργοποίηση των νέων επιχειρησιακών χαρτών για ασκήσεις και αποστολές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, οι Αμερικανοί διαμόρφωσαν μια «συμβιβαστική» πρόταση, η οποία εν πολλοίς στοχεύει στην ικανοποίηση των τουρκικών παραλογισμών. Στοχεύει στο να ξεπερασθεί το αδιέξοδο κάνοντας τα χατίρια της κατοχικής πλευράς.


Στην πρόταση, σύμφωνα με την αθηναϊκή Καθημερινή, αφήνεται στην Άγκυρα το δικαίωμα να προσδιορίζει τα Στενά ως «Τουρκικά» και για όποιο άλλο κράτος-μέλος επιθυμεί να κάνει χρήση των όρων της σύμβασης του Μοντρέ, δηλαδή Στενά δίχως προσδιορισμό. Επιπλέον, από τους χάρτες απαλείφονται ονομασίες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και οι θαλάσσιες ζώνες, και αντικαθίστανται με συντεταγμένες οι οποίες παραπέμπουν σε συγκεκριμένα σημεία. Κοντολογίς, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, γίνεται αποδεκτό το αφήγημα της τουρκικής πλευράς περί “εκλιπούσας”. Γίνεται αποδεκτό, επί της ουσίας, έστω και σιωπηρά, αυτό που προβάλλει διαχρονικά η κατοχική πλευρά, πως δεν υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.