Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Στέλιος Κούκος: Ο Ιερομάρτυρας Κύπρου Κυπριανός και η μαρτυρική επανάσταση της Κύπρου της 9ης Ιουλίου του 1821!


Ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.


Γράφει ο Στέλιος Κούκος

Όλο το θέρος του 1821 η Κύπρος βαφόταν με μαρτυρικά αίματα,
αρχής γενομένης από την 9η Ιουλίου.

Ήταν η μαρτυρική επανάσταση της Μεγαλονήσου!

Η δική της προκοπή, η αντίσταση και η δική της διαβεβαίωση ότι συνεχίζει τον αγώνα του ελληνισμού τόσο της Κύπρου όσο και της απανταχού ρωμηοσύνης για να μην τουρκέψει.

Πως περιμένει την ώρα της ελευθερίας με τους όρους της Πίστης.

Αυτός ήταν ο σημαντικότερος όρος της «εθνικής ιδεολογίας» των Ελλήνων, αφού μόνο με τον όρο και το πρόσημο της πίστης χαρακτηριζόταν και ξεχώριζε η εθνική υπόσταση κάθε Έλληνα.

Και το νέφος των Νεομαρτύρων του θέρους του 1821 που υψωνόταν στον ουρανό και σκέπαζε και τον λοιπό ελληνισμό το διαβεβαίωνε με τον καλύτερο τρόπο.

Και δεν ήταν μόνο τα χώματα της Κύπρου που την χρονιά αυτή βάφονταν με το αίμα των Μαρτύρων της! Πλάι σ’ αυτούς που έπεφταν μαχόμενοι θα πρέπει να προσθέσουμε τον άμαχο πληθυσμό οι οποίοι σκοτώνονταν ως τουρκικά αντίποινα!

Αντίστοιχοι τόποι μαρτυρίου έγιναν σε άλλες χρονικές στιγμές, ιδίως τις πρώτες μέρες μετά την εκδήλωση της επανάστασης στην Πελοπόννησο, τα χώματα της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης, της Σμύρνης, όπως και άλλων περιοχών!

Ακόμη και οι θάλασσες και τα νερά τους έγινα υδατόστρωτος μαρτυρικός τάφος, αφού, οι Τούρκοι, για να μην μιανθούν, δήθεν, σε περίοδο ραμαζανιού με τα αποτρόπαια εγκλήματα των χειρών τους, έβαζαν τους Ρωμηούς σε καράβια και τα βύθιζαν αύτανδρα!

(Αυτό μας θυμίζει τα λόγια του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη που συνέθεσε το μεγαλειώδες ποίημα-συναξάρι η «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» ο οποίος γράφει «άλλον κόβκω τζιεφαλήν τζι εν άλλον το κρεμμάζω»! Είναι διαφορετικό, δηλαδή, το κόβω κεφαλή από το κρεμάζω-απαγχονώ!

Βλέπετε, ο τούρκος διοικητής της Κύπρου είχε δώσει υπόσχεση στον Ιερομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό πως δεν θα τον αποκεφαλίσει. Και ως… τίμιος Τούρκος κράτησε τον λόγο και την υπόσχεσή του και έτσι απλώς τον… απαγχόνισε! Τουρκικές τίμιες υποσχέσεις και συμφωνίες! Χθες, σήμερα, αύριο και εσαεί).

Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=376986


ΠΗΓΗ:https://ologiomofeggari.blogspot.com/2023/07/9-1821.html?fbclid=IwAR15uDMoKXFDr4LT6BhZglMMKGTlRU8RR_w7k6V17syLDcXJ4wHVjcYiess&m=1
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.