Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Στέλιος Κούκος: Άλωση της Πόλης σε ζωντανή μετάδοση! (αμοντάριστα πλάνα)



Τάσσος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, 1955. Συλλογή Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Γράφει ο Στέλιος Κούκος

Την άλωση της Πόλης ή την πτώση της την είδαμε σε απευθείας μετάδοση! Και τώρα μοιρολογάμε την Βασιλεύουσά μας! Και αυτήν και την αυτοκρατορία και την Ρωμηοσύνη! Κλαίμε την ένδοξη μοίρα μας! Είναι κι αυτό μια ανακούφιση!

Όλα πλέον τα γνωρίζουμε· και τι συνέβη ακριβώς! Τα κανάλια τηλεοπτικά και διαδικτυακά τα έδειξαν όλα. Όλοι οι άνθρωποι, απ’ άκρη σε άκρη της οικουμένης βρέθηκαν καλωδιωμένοι ή δορυφορικά συνδεδεμένοι και παρακολούθησαν αυτό το «υπερθέαμα», της άλωσης μιας Πόλης που ήταν κόσμος, αυτοκρατορία το επίκεντρο της ιστορίας για περισσότερα από 1000 χρόνια!

Και αυτό τον κόσμο τον είδαν να σβήνει, να βασιλεύει σαν ήλιος που έδυε, αλλά όχι τόσο ρομαντικά! Σίγουρα, όμως, μέσα στο αίμα του…

Δεν μπορούσε το παγκόσμιο τηλεοπτικό χωριό, άντε πόλη και χώρα να χάσει μια τέτοια πτώση που ήταν ανάλογη, τηρουμένων των αναλογιών, με την πτώση του Αδάμ και της Εύας! Και είδε τους Ρωμηούς εξανδραποδισμένους, να διώχνονται αιχμάλωτοι από τον παράδεισο τους για την κόλαση των σκλαβοπάζαρων της Ανατολής!

Εξορία των Ρωμηών, της Ρωμηοσύνης, των Ελλήνων και του ελληνισμού· ακόμη και όσων έμειναν μέσα στα όρια της κραταίας τους αυτοκρατορίας, αλλά πλέον υπό τουρκική κατοχή! Μια γενική εξορία και ξενιτεία του κόσμου των Ελληνορωμαίων!

Όλα τα είδαμε ζωντανά, ολοζώντανα, live, όπως πεθαίνει αγάπη κραταιά έως θάνατος! Και να η ερήμωση της κορωνίδας των πόλεων! Κωνσταντινούπολη, Πόλη και Κωνσταντινουπολιτισμός, Πολιτισμός το επίκεντρο του δικού μας πατροπαράδοτου πολιτισμού!

Και βλέποντας την ζωντανή μετάδοση νόμιζες πως αν απλώσεις το χέρι σου θα έμπαινες αμέσως στην μάχη. Τόσο τέλεια! Η τεχνολογία έκλεψε την παράσταση! (Και γιατί δεν έμπαινες και συ στη φωτιά της μάχης θα πείτε. Αυτό είναι άλλο θέμα. Ή το πραγματικό μας θέμα μας, δηλαδή οι αμαρτίες του γένους που έφεραν την συμφορά και το ολοκαύτωμα…).

Τα πλάνα καταιγιστικά! Παντού κάμερες! Ακόμη και στις ασπίδες, στα ακόντια, στα σπαθιά, τα τόξα, στα βέλη! Φυσικά και στα κάστρα με πολύ έμπειρους οπερατέρ! Ναι, και πάμπολλα drone, πάμπολλες ιπτάμενες κάμερες. Και έξω από τα τείχη και μέσα! Εκ του φυσικού η άλωση της Πόλης.

Ακόμη και στους μεγάλους εκείνους βράχους που έριχνε το φοβερό κανόνι, η μπομπάρδα, υπήρχαν κάμερες που όταν έπεφταν πάνω στα τείχη έκαναν τέτοιο σαματά που σπάραζε η ψυχή σου! Γιατί εκεί δεν αντιμαχόταν η ύλη την ύλη, αλλά ένιωθες πως η μπομπάρδα προσπαθούσε να διαλύσει και να λιώσει το ίδιο το πνεύμα, την ψυχή ενός Πολιτισμού!

Αλλά και τις ψυχές των μελλοθάνατων πολιορκημένων, των μελλοντικών ατιμασμένων, εξανδραποδισμένων, αιχμαλώτων και πωληθέντων κατά κεφαλή! Τους άμεσα εκπρόσωπους και φορείς του Πολιτισμού της Πόλεως!

Είδαμε τις προσπάθειες και τις αγωνίες τους! Τον ηρωισμό τους στις μάχες, αλλά και στον θάνατο! Τις προσευχές, τις αγωνιώδεις Θείες Λειτουργίες και Παρακλήσεις, τις λιτανείες με τις άγιες εικόνες στα χέρια, τις δεήσεις τους! Την Αγία Σοφία που ήταν ο ομφαλός της Βασιλεύουσας και η καρδιά της! Πριν βρεθεί εν αιχμαλωσία και αυτή ως πρόσωπο ζωντανό που σφύζει από ζωή! Όπως και στις μέρες από συνεχή άλωση, ανακατάληψη, απελευθέρωση… Ατελείωτα καμώματα πολιτικά!
Συνέχεια εδώ:

  http://www.pemptousia.gr/?p=373684


ΠΗΓΗ:https://ologiomofeggari.blogspot.com/2023/05/blog-post_29.html?m=1
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.