Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΛΑΟ...



Γιώργος Τασιόπουλος 

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΛΑΟ...

Στην κάλπη με τις συμβουλές του Bertolt Brecht

________

Δουλεύω σκληρά, ετοιμάζω το επόμενο λάθος μου.

Από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ».
_______

Διαβάζω έκπληκτος τις δηλώσεις των απογοητευμένων ψηφοφόρων για το αποτέλεσμα των εκλογών, και κυρίως των ηττημένων στελεχών της κυβερνώσας αριστεράς.
Εν όψει των προσεχών εκλογών μαστιγώνουν το λαό για την ψήφο του και τον εγκαλούν να μετανοήσει,  « το κόμμα δεν αλλάζει... άλλαξε εσύ, ψήφισε ΣΩΣΤΑ », και αυθόρμητα ο νους μου πήγε στον  Μπέρτολτ Μπρεχτ.

 Έγραψε για κάποιον «γραμματέα της Ενωσης Λογοτεχνών », μετά την εργατική εξέγερση του Βερολίνου το 1953 στην Ανατολική Γερμανία που την κατέστειλαν τα σοβιετικά τανκς, 

Η λύση

« έβαλε και μοίρασαν προκηρύξεις στη λεωφόρο Στάλιν που έγραφαν πως ο λαός με αυτά που έκανε έχασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και για να την ξανακερδίσει πρέπει να κάνει διπλή προσπάθεια· δεν θα ήταν πιο απλό, η κυβέρνηση να διαλύσει τον λαό και να εκλέξει άλλον; ».

Ο Μπρεχτ έγραψε το ποίημα "Η λύση", διερωτώμενος μήπως θα ήταν καλύτερα η κυβέρνηση να διαλύσει το λαό και να εκλέξει άλλον.

Όμως σοφά κάπου αλλού συμβουλεύει:

"Όταν δεν αρέσει μια παράσταση, δεν αλλάζεις το κοινό, αλλάζεις την παράσταση".
___________
Πάντως αν θέλουν να αναζητήσουν κάποια από τις αιτίες της ήττας, ας διαβάσουν τον κόλαφο έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που καθιστά αναξιόπιστες τις προεκλογικές υποσχέσεις τους.


ΠΗΓΗ- Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.