Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Άγιος Εφραίμ: Η θεία Χάρις ολοζώντανη, ψηλαφητή, πληροί το δωμάτιο, τον ναό, την κτίση όλη, τα δέντρα, τα βράχια, τον έναστρο ουρανό, τη γαλάζια θάλασσα

Γράφει ο Στέλιος Κούκος



Σήμερα 27 Φεβρουαρίου είναι γιορτή του νέου αγίου της Εκκλησίας οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη, όπως και Καθαρά Δευτέρα του 2023!

Αλλά ποια γιορτή, θα μπορούσε να πει κάποιος ανήμερα Καθαράς Δευτέρας; (Δεν αναφέρομαι, βεβαίως, στην κοσμική… εκτροπή της ημέρας, αλλά στην εκκλησιαστική της τάξη και διάσταση).

Από την άλλη, σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι τίμησαν περισσότερο από τον άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη την μέρα αυτή; Την Καθαρά Δευτέρα και το αυστηρό τριήμερο… Δεν ήταν, λοιπόν, ο ίδιος η ενσάρκωση της Καθαράς Δευτέρας, της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και βεβαίως την ένδοξης Ανάστασης; Όπως και κάθε άλλης νηστείας και γιορτής μέσα στο κατ’ έτος ξεδίπλωμα του εκκλησιαστικού χρόνου;

Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, σήμερα αντάμα με τον νέο άγιο μας και η στέρηση του οίνου, του ελαίου, των γαλακτομικών, των ιχθύων και του κρέατος δεν χαλούν καθόλου τον εορτάσιμο λογισμό μας που είναι πάντα αναστάσιμος!

Κι ας βάλαμε, μόλις, πλώρη για την φετινή ένδοξη Ανάσταση. Άλλωστε χωρίς αυτήν την προοπτική, της Ανάστασης, θα ήταν πραγματικά μάταιη κάθε ανάλογη ασκητική προσπάθεια. Όπως και όλη η ζωή μας.

Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=366108
ΠΗΓΗ:https://ologiomofeggari.blogspot.com/2023/02/blog-post_27.html?m=1
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.