Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Τρεις κουβέντες μου για την ξεχωριστή ημέρα:



Του Θανάση Ν Παπαθανασίου 

Α.

Τι είναι η ανεργία; Κοινωνικό φαινόμενο και κοινωνικό πρόβλημα; Φυσικά!

Αλλά είναι και βαθύτατο πνευματικό (από θεολογικής σκοπιάς) πρόβλημα. Όχι πνευματικό «αντί» για κοινωνικό. Πνευματικό «και» κοινωνικό ταυτόχρονα! Η χριστιανική πίστη ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα του Θεού, σημαίνει (συν τοις άλλοις) ότι ο άνθρωπος είναι δημιουργικός επειδή το αρχέτυπό του (ο ίδιος ο Θεός) είναι δημιουργός. Το να εργάζεται ο άνθρωπος είναι (οφείλει να είναι) εκδήλωση της δημιουργικότητάς του, πραγμάτωση της κατ’ εικόνα Θεού δημιουργίας του.

Όταν, συνεπώς, ο άνθρωπος δεν εργάζεται, όταν δεν δύναται να εργαστεί, καθώς και όταν δουλεύει (το ρήμα «δουλεύω» σημαίνει πρωτογενώς «είμαι δούλος») στην απασχόλησή του, τότε δεν πρόκειται απλώς για μια δυσκολία. Είναι βαρύ ανθρωπολογικό πλήγμα. Πλήγμα στην ίδια την ανθρωποσύνη του ανθρώπου. Πλήγμα στο «κατ’ εικόνα». 

Β.

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1848: Ημέρα έναρξης, στη Γαλλία, της επανάστασης η οποία καθιέρωσε το «δικαίωμα στην εργασία». Ναι, το δικαίωμα το οποίο σήμερα απαξάπαντες το λιβανίζουν ως αυτονόητο. Απαξάπαντες: ήτοι και αυτοί που το 1848 θα ήμασταν κατά των εξεγερμένων. Αυτό κάπως θυμίζει το πώς ο Χριστός είχε ελεεινολογήσει τους υποκριτές, οι οποίοι έστηναν μνημεία προς τιμή των προφητών και των δικαίων τους οποίους παλιότερα είχαν σκοτώσει οι πρόγονοί τους. Κι επειδή κάτι τέτοια ο Ιησούς δεν τα έχαφτε, κατέληξε: «Ολοκληρώστε λοιπόν τώρα εσείς ό,τι άρχισαν οι πατέρες σας. Φίδια, γεννήματα οχιάς, πώς θα ξεφύγετε από την τελική κρίση και την κόλαση;» (Ματθ. 23:32-33). 

Γ.

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Για απολύτως άλλους, προσωπικούς λόγους, αυτή η μέρα είναι ξεχωριστή για μένα. Την γιορτάζω λοιπόν δίνοντας ολόκαρδες ευχές στους τσιτωμένους νέους που τραβάνε κουπί, που δεν συναινούν στο να βαφτίζεται δημιουργικότητα η εθελοδουλεία, που δεν χορταίνουν με τα έτοιμα, αλλά ζυμώνουν το δικό τους πρόσφορο με στοχασμό και με αντίσταση. 

Θ.Ν.Π. / 22-2-2023

ΠΗΓΗ: 
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.