Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Economist: «Η εκκολαπτόμενη δικτατορία της Τουρκίας».



Κουμάκης Λεωνίδας 


O Βρετανικός Economist ξεμπροστιάζει πολύ χοντρά τον ψευτο - σουλτάνο της ΄Άγκυρας με ένα άρθρο που έχει τον τίτλο «Η εκκολαπτόμενη δικτατορία της Τουρκίας».

 Βέβαια όλος ο κόσμος τόχει τούμπανο, αλλά το παλάτι της Άγκυρας κρυφό καμάρι! Το περιοδικό σημειώνει πως  «Ο Ερντογάν είναι ένας νταής που επιβάλει τη σκληρότητά του για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας».  

Αποφεύγει να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αφήσει την εξουσία γιατί θα χάσει το κεφάλι του & ολόκληρη την "Φαμίλια" που δημιούργησε εδώ και δυο δεκαετίες.   Έτσι χρησιμοποιεί πιο κομψές εκφράσεις αναφέροντας πως ο Ερντογάν "αφομοιώνει" σταδιακά τους ρόλους πρωθυπουργού, προέδρου ΑΚΡ, κεντρικού τραπεζίτη κλπ μετατρέποντας, καθ΄ οδό προς τις εκλογές,  «μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία». Ο φασίστας-συνέταιρος του Ερντογάν προανήγγειλε πρόωρες εκλογές τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα όμως με το σύνταγμα που έφτιαξε ο ίδιος ο Ερντογάν "η απόφαση πρόωρων εκλογών πρέπει να εγκριθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 360 μελών της". Τέτοια πλειοψηφία ο συνασπισμός ισλαμιστών-φασιστών-τουρκικής μαφίας δεν διαθέτει στην εθνοσυνέλευση. Άρα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν  στην κανονική τους ημερομηνία που είναι ο Ιούνιος 2023. Σε μια τέτοια όμως περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το σύνταγμα που έφτιαξε ο ίδιος ο Ερντογάν, "Ένα πρόσωπο μπορεί να είναι πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας μόνο για δύο θητείες.

 Μοναδική περίπτωση για τρίτη θητεία είναι η διάλυση της εθνοσυνέλευσης με προκύρηξη πρόωρων εκλογών στην οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 360 μελών".  O Ερντογάν έκανε ήδη δύο θητείες, άρα δεν μπορεί να είναι (ξανά) υποψήφιος για μια τρίτη θητεία. Αν κάνει πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι υποψήφιος αλλά χρειάζεται 360 ψήφους της εθνοσυνέλευσης που δεν τις έχει (διαθέτει 340 περίπου). 

Αυτά λέει το τουρκικό σύνταγμα. Το παλάτι όμως λέει πως οι εκλογές του Μάϊου δεν είναι πρόωρες άρα δεν χρειάζεται απόφαση εθνοσυνέλευσης. Η θητεία του Ερντογάν δεν είναι τρίτη, γιατί με το καινούργιο σύνταγμα είναι η δεύτερη θητεία και η τρίτη θητεία που έγινε με το παλιό σύνταγμα δεν μετράει καθόλου, είναι σαν να μην έγινε. 

Αν υπάρξουν προσφυγές θα τις λύσει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο που αποτελείται από μαριονέτες του παλατιού. Δηλαδή, αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές (όπως τις έχασε στην Πόλη) το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο μπορεί να τις ακυρώσει και να προκηρύξει καινούργιες με βάση "κατευθυνόμενες" προσφυγές που θα γίνουν με τις οδηγίες του!   

 Η Αμερική φαίνεται πως στριμώχνει το καθεστώς "με το γάντι". Ο Μεβλούτ πήγε στην Ουάσιγκτον και με ένα θράσος χιλίων πιθήκων ζήτησε τον ουρανό με τ΄ άστρα.  Δεν πήρε απολύτως τίποτα!

Απόδειξη;  Σε όλο το ελεγχόμενο από το καθεστώς σύστημα των ΜΜΕ, την επόμενη της συνάντησης Μπλίνκεν –Τσαβούσογλου στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, η κρίσιμη αυτή συνάντηση δεν υπήρχε ούτε σε μία τουρκική ιστοσελίδα σαν βασική είδηση! Άσε που δεν υπήρξε ούτε κοινή συνέντευξη τύπου όπως γίνεται συνήθως. Το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu περιορίστηκε σε ένα τηλεγράφημα λίγων λέξεων:  «Ο Τσαβούσογλου και ο Μπλίνκεν συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». 

Αν ο Τσαβούσογλου έπαιρνε κάτι (έστω ελάχιστο) θα είχαν γεμίσει όλα τα πρωτοσέλιδα με τον "θρίαμβο" του "μεγάλου ηγέτη"! Αντίθετα, μόλις γύρισε πίσω με άδεια χέρια άρχισε πάλι να γαυγίζει ο Ερντογάν σαν αλυσοδεμένο μαντρόσκυλο εναντίον της Ελλάδος. Κάποιοι από αυτούς που μαζεύονται θέλουν δεν θέλουν (η παρουσία κάθε κατηγορίας εργαζόμενου σε "δημόσιο" οργανισμό είναι υποχρεωτική στις ομιλίες Ερντογάν), χειροκροτούν.  

 Ο δρόμος της Τουρκίας προς τις εκλογές θα είναι μακρύς και πολύ επικίνδυνος. Να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν όσα αναφέρονται πριν από δύο χρόνια στο άρθρο μου (15/5/2021) Τουρκία: Πλησιάζει εμφύλιος πόλεμος;

ΠΗΓΗ: ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.