Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Αριστερά η Μπάιντα Αλσάλεχ (η επικεφαλής της ομάδας που εξαφανίστηκε από την Ελλάδα μόλις μεταφέρθηκε σε δομή φιλοξενίας) όπως φωτογραφιζόταν στον Εβρο και δεξιά οι αναρτήσεις της στο ινσταγκραμ μήνες πριν, από την Γερμανία όπου ζούσε και ζει και σήμερα.


Της Βασιλικής Σιούτη 


Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αφαιρεί οριστικά από τον ιστότοπό του τα άρθρα του περασμένου καλοκαιριού για τον Έβρο και τον «θάνατο της μικρής Μαρίας», καθώς η έκθεση της δημοσιογραφικής ομάδας που ανέλαβε να διερευνήσει εκ των υστέρων την υπόθεση, παραδέχεται τώρα ότι έγιναν λάθη. Το Spiegel παραδέχεται ότι τα άρθρα για τον Έβρο και την «μικρή Μαρία» δεν είχαν περάσει από φακτ τσέκινγκ και η ομάδα των δημοσιογράφων που ανέλαβε εκ των υστέρων την έρευνα έκανε αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει από πριν. 

Παρότι προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάποιες καταστάσεις για να περιορίσουν τη ζημιά, είναι προφανές ότι αυτή τη φορά η ομάδα των δημοσιογράφων του Spiegel που ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, έκανε έρευνα, πήρε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και αναζήτησε τεκμήρια. Και για αυτό έχουν και αρκετές σημαντικές αποκαλύψεις.

 Οπως ότι μητέρα επιχείρησε να εμφανίσει εκ των υστέρων πιστοποιητικό που  αναφέρει 5 παιδιά και όχι 4, αλλά αυτό είχε ημερομηνία Νοεμβρίου 2022 και από την έρευνα τους διαπίστωσαν ότι ένα τέτοιο χαρτί μπορεί να αποκτήσει κάποιος με 50 ευρώ.

 Επίσης κανένας συγγενής ή γνωστός στην Συρία δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η οικογένεια είχε 5 παιδιά και καμία φωτογραφία 5ου παιδιού δεν βρέθηκε ποτέ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όμως και αποκαλυπτική είναι η πληροφορία ότι η Μπάιντα, η αρχηγός των προσφύγων που εξαφανίστηκε μόλις μεταφέρθηκαν σε δομή Φιλοξενίας, ζει στην Γερμανία και ποστάρει τακτικά στο ίνσταγκραμ και στο τικ τοκ. Το Spiegel αναρωτιέται πως μπόρεσε να βγάλει χαρτιά τόσο γρήγορα και να ταξιδέψει στην Γερμανία. Φυσικά κανένας δεν γίνεται να βγάλει νόμιμα έγγραφα σε μία μέρα και να ταξιδέψει στην ΕΕ, εκτός αν τα είχε από πριν. 

Η Μπάιντα Αλ Σάλεχ, όπως είναι τελικά το όνομά της, δηλώνει συγγραφέας και ζει εδώ και πολύ καιρό στην Γερμανία, όπως φαίνεται στα ποστ της, ενώ ταξιδεύει συχνά και στην Τουρκία. Οι αναρτήσεις της στο ινσταγκραμ δείχνουν ότι ζούσε στη Γερμανία πολύ καιρό πριν από τον Έβρο όπου προφανώς υποδυόταν την πρόσφυγα.  

Όλη η ανάρτηση ΚΛΙΚ στη φωτογραφία ή στο σύνδεσμο https://www.lifo.gr/now/world/spiegel-paradehetai-gia-ti-nekri-maria-pragmati-kaname-lathi


ΠΗΓΗ: https://www.lifo.gr/now/world/spiegel-paradehetai-gia-ti-nekri-maria-pragmati-kaname-lathi
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.