Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Πορφύριος, Ο διά Χριστόν αλήτης, μέγας πνευματικός δάσκαλος και Γέροντας του μέλλοντός μας!

Όσιος Πορφύριος (1906-1991)
Γράφει ο Στέλιος Κούκος

Η σημερινή γιορτή του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη (της πλατείας Ομονοίας, των Καλλισίων και της Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι) αποτελεί μια μεγάλη εορτή και ημέρα για την Εκκλησία.

Ένα μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν ενός μεγάλου νέου αγίου που μοιάζει να μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην γέννηση του Παιδίου Νέου της Εκκλησίας. Κοντά στην παγκόσμια ημέρα της Χριστού Γέννας! Των όμορφων Χριστουγέννων. Της Ανατολής των Ανατολών.

Γέννημα και καρπός του προηγούμενου αιώνα ο άγιος Πορφύριος φαίνεται να αποτελεί τον κατεξοχήν Γέροντα και Άγιο της εποχής του, όπως και τον διαμορφωτή μιας σύγχρονης πνευματικής ζωής, αλλά και αυτής του μέλλοντος.

Και όλα αυτά από ένα αγράμματο παιδάκι που ξεκίνησε να διαβάζει συλλαβιστά τον βίο και την πολιτεία του αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη, όπου κι αν βρισκόταν, και να τέρπεται. Να διψά να ζήσει ασκητική και πνευματική ζωή. Διάβαζε τον βίο του αγίου που θαύμαζε ακόμη και στο κελλί ενός αστυνομικού τμήματος όταν συνελήφθη επί αλητεία!

Επί αλητεία, μάλιστα! Γιατί όταν πρωτοείδε μοναχούς, δηλαδή, ότι βρισκόταν πιο κοντά στο πρότυπο του, τους ακολούθησε και έτσι απομακρύνθηκε από το μέρος που έμενε και βρέθηκε αργά το βράδυ ως νυχτοπούλι εν οικοπέδω… Και έτσι τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στο κελλί του τμήματος. Ένας διά Χριστόν αλήτης!

Αλήτη τον αποκάλεσαν και όταν μικρό παιδί, ούτε καν έφηβος, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής Πειραιάς- Άγιον Όρος για να πάει να ασκητέψει στον Άθωνα! Στο καράβι τον είδε μόνο του μια κυρία που τον ευσπλαγχνίστηκε και του έδωσε να φάει ψωμί και μερικά ψαράκια. Η ίδια γυναίκα, όμως, στην συνέχεια τον αποκάλεσε αλήτη όταν μια άλλη κυρία της έδωσε συγχαρητήρια για το κέρασμα στον μικρό Ευάγγελο.

Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=359044

ΠΗΓΗ:https://ologiomofeggari.blogspot.com/2022/12/blog-post.html?m=1
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.