Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Νικόλαος στη Νέα Υόρκη

Άγιος Νικόλαος στη Νέα Υόρκη που χθες έγινε η κατανυκτική λειτουργία των Χριστουγέννων!

 Έργο του Καλατράβα!



Τομ Ρέιβενσκροφτ


Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, σχεδιασμένη από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, υψώθηκε ακριβώς στη θέση που προϋπήρχε απο το 19ο αιωνα η ξύλινη διώροφη  εκκλησία του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, άνοιξε επίσημα στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

 Η Ελληνική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου ειναι μέρος της ανάπλασης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Daniel Libeskind και περιέχει ουρανοξύστες από τους νικητές του Pritzker Architecture Prize, Richard Rogers και Fumihiko Maki.

 Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα απο το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου εκεί που ήσαν   οι ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ.


'Ο Ναόςείναι ένα «άδυτο για λατρεία» αλλά και μια υπενθύμιση των επιπτώσεων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ελπίζω να δω αυτή τη δομή να εξυπηρετεί τον σκοπό της ως καταφύγιο λατρείας αλλά και ως τόπος προβληματισμού για το τι υπέμεινε η πόλη και πώς προχωρά
Η αρχιτεκτονική μπορεί να έχει μια εγγενή συμβολική αξία, η οποία δεν γράφεται ή εκφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά με αφηρημένο και συνθετικό τρόπο, στέλνοντας ένα μήνυμα και αφήνοντας έτσι μια διαρκή κληρονομιά' δήλωσε ο 
Σαντιάγο Καλατράβα.


 
'Αυτό το Ιερό θα είναι ένα μέρος για όλους όσους έρχονται στον ιερό χώρο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ένα μέρος για να φανταστούν και να οραματιστούν έναν κόσμο όπου το έλεος είναι αναπόφευκτο, η συμφιλίωση είναι επιθυμητή και η συγχώρεση, 
Θα στεκόμαστε εδώ για τους επόμενους αιώνες, ως φως στο λόφο, ένας λαμπερός φάρος στον κόσμο του τι είναι δυνατό στο ανθρώπινο πνεύμα, μόνο αν επιτρέψουμε το φως μας να λάμψει μπροστά σε όλους τους ανθρώπους, όπως το φως του αυτό το Ιερό για το έθνος θα φωτίζει κάθε νυχτερινό ουρανό για να έρθει στη μαγευτική πόλη μας'δήλωσε ο Άρχιεπίσκοπος   Αμερικής Ελπιδοφόρος της Αμερικής.

Με βάση τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ειδικότερα, η εκκλησία είναι διατεταγμένη γύρω από μια κεντρική μορφή σε σχήμα τυμπάνου που καλύπτεται από έναν τρούλο φωτισμένο που επι της ουσίας ειναι Φάρος.

Οι τοίχοι αυτού του κεντρικού τμήματος κατασκευάστηκαν από λεπτά φύλλα πεντελικού μαρμάρου ώστε το κτίριο να φωτίζει το έξω χώρο απο το μέσα Φως. 

Η εκκλησία είναι χτισμένη γύρω από έναν κυκλικό, κεντρικό χώρο
Γύρω από τους κεντρικούς θολωτούς χώρους υπάρχουν τέσσερις λιθόστρωτοι πύργοι που δίνουν στο κτίριο ένα συνολικό τετράγωνο σχήμα.

Η είσοδος της εκκλησίας, η οποία βλέπει σε μια μεγάλη ανοιχτή πλατεία, τοποθετήθηκε ανάμεσα σε δύο από αυτούς τους πύργους και οδηγεί απευθείας στην κύρια σειρά λειτουργικών χώρων.
Ο κύριος χώρος καλύπτεται με τρούλο
Ο βωμός βλέπει κατευθείαν στην είσοδο, ενώ οι δύο πλευρικές κόγχες ολοκληρώθηκαν με ημιδιαφανή τοξωτά παράθυρα. 
Πάνω από τον κύριο χώρο, ο τρούλλος περιβάλλεται από 40 ημιδιαφανή παράθυρα που χωρίζονται από 40 πέτρινες νευρώσεις, που θυμίζουν την Αγία Σοφία.

Η φωτογραφίες είναι του Alan Karchmer.

ΠΗΓΗ: Σπύρος Σταλιάς fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.