Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ


ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

Του Κώστα Χατζηαντωνίου


Πολλά έχουμε διαβάσει αυτές τις ημέρες με αφορμή την ανατριχιαστική υπόθεση παιδεραστίας, παιδοβιασμού και εκπόρνευσης στον Κολωνό. Ας το πούμ

ε λοιπόν ψύχραιμα αλλά και καθαρά. Υπάρχει τεράστια ευθύνη εν συνόλω στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα που δεν φαίνονται ικανά να εγγυηθούν την ασφάλεια της παιδικότητας, ειδικά των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. 

Και δεν αναφέρομαι μόνον σε γεγονότα παρεμφερή του συγκεκριμένου αλλά σε ένα ολόκληρο πλαίσιο εκπαίδευσης και προστασίας των ανηλίκων, με θλιβερά φαινόμενα που αρχίζουν από το σχολείο και φτάνουν ως την αθλιότητα πολιτισμικών ιδρυμάτων και μέσων ενημέρωσης τα οποία λειτουργούν συχνά ως προαγωγοί και σχολές διαστροφής. Η ανάταξη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως αναγκαία και επείγουσα αφού η αρρώστια έχει πια σοβαρές μεταστάσεις. Και πολύ σωστά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για "πολιτικές που θα προστατεύουν το παιδί και την οικογένεια, τους ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους, τα εύκολα δηλαδή θύματα κάθε μορφής εκμετάλλευσης". 

Επειδή όμως κάπου διάβασα ότι "η απάντηση στον Κολωνό είναι μια πολιτισμική αριστερά", θα ήθελα να ελπίζω πως αυτή η αριστερά δεν θα εμπνέεται από μορφές όπως οι παρακάτω που είχαν υπογράψει στις 26 Ιανουαρίου και στις 23 Μαΐου 1977 δύο μανιφέστα με τα οποία αφενός υπερασπίζονταν τρεις άντρες που είχαν φυλακιστεί στη Γαλλία επειδή κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά κάτω των 15 ετών και αφετέρου ζητούσαν αποποινικοποίηση της παιδεραστίας. Ιδού μερικές υπογραφές ώστε οι θαυμαστές τους  να τους θαυμάζουν λιγότερο, τουλάχιστον ενόσω θα καταγγέλλουν τους εγκληματίες της άλλης όχθης:

Jean-Paul Sartre, Roland Barthes, Simone de Beauvoir, Michel Foucault, Alain Robbe-Grillet, Jacques Derrida, Françoise Dolto, Gilles και Fanny Deleuze, Guy Hocquenghem, Francis Ponge, Philippe Sollers, Jack Lang, Bernard Kouchner, Louis Aragon, André Glucksmann, François Châtelet, Daniel Cohn Bendit.


ΠΗΓΗ: Χατζηαντωνίου Κ. fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.