Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΙΑΙΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


ΒΙΑΙΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


Του Βαγγέλη Χωραφά 


Η 30η Αυγούστου είναι η Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Βίαιων Εξαφανίσεων. Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2010. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την λατινοαμερικανική οργάνωση FEDEFAM (Federación Latinoamericana de Asociaciones de Familiares de Detenidos-Desaparecidos) που ιδρύθηκε το 1981.

Η αναγκαστική εξαφάνιση έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως στρατηγική για τη διάδοση του τρόμου στην κοινωνία. Το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί αυτή η πρακτική, δεν περιορίζεται στους στενούς συγγενείς των εξαφανισμένων, αλλά επηρεάζει επίσης τις κοινότητές τους και την κοινωνία συνολικά.
Η εξαναγκαστική εξαφάνιση έχει γίνει παγκόσμιο πρόβλημα και δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου.
Κάποτε σε μεγάλο βαθμό προϊόν στρατιωτικών δικτατοριών, οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις μπορούν σήμερα να διαπράττονται σε περίπλοκες καταστάσεις εσωτερικής σύγκρουσης, ειδικά ως μέσο πολιτικής καταστολής των αντιπάλων. Παράλληλα, η αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, η εγκληματικότητα, η μετανάστευση κ.α., είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητική τάση.




ΠΗΓΗ: Βαγγέλης Χωραφάς fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.