Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Σελτικ-Ρέιντζερς «Σήμερα τολμούμε να κερδίσουμε»

«Σήμερα τολμούμε να κερδίσουμε»



Αλέκος Μιχαηλίδης 


Το παραδοσιακό ντέρμπι της Γλασκώβης δεν είναι τόσο τοπικό, είναι γνωστό τοις πάσι. Οι οπαδοί της Celtic FC αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη πλειοψηφία καθολικών, με ιρλανδική καταγωγή και ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση απέναντι στη βρετανική κυριαρχία, τη νέα αποικιοκρατία. 

Οι αιώνιοι αντίπαλοι της Ρέιντζερς αντιπροσωπεύουν την προτεσταντική πλευρά της Γλασκώβης και οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου δεσπόζουν στις δικές τους κερκίδες -εμμένουν στην επέμβαση της Αγγλίας στη Σκωτία και στον λαό της. 

Στο φετινό ντέρμπι (Σάββατο, 3/9), που ευτυχώς έληξε με το φοβερό 4-0 υπέρ της περήφανης Σέλτικ, οι οπαδοί των Κελτών είχαν υπέροχη έμπνευση με σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Στο γιγαντοπανό τους, απεικονιζόταν ένας διαδηλωτής με αντιασφυξιογόνα μάσκα. Όχι μια καρικατούρα, μα η μια πίστη απεικόνιση ενός νέου Ιρλανδού που συμμετείχε στη μεγάλη μάχη του Bogside. Η μάχη αυτή διεξήχθη μεταξύ των Ιρλανδών καθολικών του Ντέρι (σήμερα στη βόρεια Ιρλανδία) και των βρετανικών δυνάμεων, των σκυλιών της RUC. Διήρκεσε για τρεις μέρες και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των αποικιοκρατών και τη δημιουργία «ελεύθερης ζώνης». 

Η φωτογραφία των οπαδών της Σέλτικ συνοδευόταν από κομμάτι που αναφώνησε η Ιρλανδή βουλευτής Μπερναντέτ Ντέβλιν, που συμμετείχε στην εξέγερση του Bogside τον Αύγουστο του 1969: «Yesterday i dared to struggle, today i dare to win». Χθες τόλμησα να αγωνιστώ, σήμερα τολμώ να κερδίσω. Σέλτικ ασφαλώς. Αιώνια πιστοί.

ΠΗΓΗ: Αλέκος Μιχαηλίδης fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.