Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Είναι αυτές οι χημικές ουσίες μέρος μιας ατζέντας αποπληθυσμού; «Τα χημικά μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα άμεσα ή έμμεσα». Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Του Δρ. Joseph Mercola


Όλα τα άρθρα της Global Research μπορούν να διαβαστούν σε 51 γλώσσες ενεργοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού «Μετάφραση Ιστότοπου» στο επάνω banner της αρχικής σελίδας μας (έκδοση για υπολογιστές).

Για να λαμβάνετε το Daily Newsletter της Global Research (επιλεγμένα άρθρα),  κάντε κλικ εδώ .

Επισκεφτείτε και ακολουθήστε μας στο Instagram ,  το Twitter και το Facebook . Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Παγκόσμιας Έρευνας.

***

Το 1992, οι ερευνητές δημοσίευσαν δεδομένα που έδειχναν ότι η ποιότητα του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό τα προηγούμενα 50 χρόνια. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 επιβεβαίωσε αυτή την τάση, δείχνοντας πτώση 50% έως 60% στον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 1973 και 2011.

Η τεστοστερόνη έχει επίσης μειωθεί παράλληλα με χαμηλότερους αριθμούς σπερματοζωαρίων, ενώ τα ποσοστά αποβολών μεταξύ των γυναικών και η στυτική δυσλειτουργία μεταξύ των ανδρών αυξάνονται σταθερά

Μπορούμε να αποκλείσουμε τη γενετική αιτία, επειδή η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι απλώς πολύ γρήγορη. Αυτό μας αφήνει με περιβαλλοντικές αιτίες. Τα περιβαλλοντικά αίτια μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τρόπος ζωής και χημικά

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το άγχος

Ένας μεγάλος αριθμός χημικών μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα είτε άμεσα είτε έμμεσα, αλλά η πιο ανησυχητική κατηγορία είναι οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (EDC) όπως οι φθαλικές ενώσεις. Τα EDC διαταράσσουν τις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του φύλου που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγική λειτουργία, όπως η τεστοστερόνη

*

Στο παραπάνω βίντεο After Skool, η Shanna H. Swan, Ph.D. , κορυφαίος περιβαλλοντικός και αναπαραγωγικός επιδημιολόγος και καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, εξετάζει το ρόλο των περιβαλλοντικών τοξινών στην αναπαραγωγική υγεία.

Το 1992, οι ερευνητές δημοσίευσαν δεδομένα που έδειχναν ότι η ποιότητα του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό τα προηγούμενα 50 χρόνια. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη: 1

«Η γραμμική παλινδρόμηση των δεδομένων με στάθμιση του αριθμού των ανδρών σε κάθε μελέτη έδειξε σημαντική μείωση του μέσου αριθμού σπερματοζωαρίων από 113 x 10 (6) / ml το 1940 σε 66 x 10 (6) / ml το 1990 και στον όγκο του σπέρματος από 3,40 ml σε 2,75 ml, υποδηλώνοντας ακόμη πιο έντονη μείωση της παραγωγής σπέρματος από ό,τι εκφράζεται από τη μείωση της πυκνότητας του σπέρματος…

Καθώς η ανδρική γονιμότητα συσχετίζεται σε κάποιο βαθμό με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τα αποτελέσματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια συνολική μείωση της ανδρικής γονιμότητας. Η βιολογική σημασία αυτών των αλλαγών υπογραμμίζεται από την ταυτόχρονη αύξηση της συχνότητας ανωμαλιών του ουρογεννητικού συστήματος, όπως ο καρκίνος των όρχεων και πιθανώς η κρυψορχία και ο υποσπαδίας, υποδηλώνοντας αυξανόμενη επίδραση παραγόντων με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των ανδρικών γονάδων.

Θα εξαφανιστούν οι άνθρωποι;

Η Swan αρχικά ήταν δύσπιστη, αλλά αποφάσισε να το εξετάσει λίγο περισσότερο. Προς έκπληξή της, αφού εξέτασε καθεμία από τις 60 μελέτες που περιλαμβάνονται σε εκείνη την ανάλυση του 1992, δεν μπόρεσε να βρει τίποτα που να υποδεικνύει ότι το εύρημα ήταν τυχαίο. Ήταν η πιο σταθερή τάση που είχε συναντήσει ποτέ και πέρασε τα επόμενα 20 χρόνια ερευνώντας γιατί η ανθρώπινη αναπαραγωγή πέφτει κατακόρυφα.

Το 2017, δημοσίευσε μια συστηματική ανασκόπηση και ανάλυση μετα-παλίνδρομης 2 που δείχνει μια πτώση 50% έως 60% στον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 1973 και 2011. Συνολικά, οι άνδρες σε αυτές τις χώρες είχαν μείωση 52,4% στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και μείωση 59,3% στον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων (συγκέντρωση σπέρματος πολλαπλασιαζόμενη επί τον συνολικό όγκο ενός εκσπερματώματος).

Ο Swan αναφέρεται σε αυτή τη συγκλονιστική πτώση 39 ετών ως «το φαινόμενο 1%,» που σημαίνει τη σωρευτική επίδραση που έχει μια ετήσια αλλαγή μόλις 1% με την πάροδο του χρόνου. Η τεστοστερόνη έχει επίσης μειωθεί παράλληλα με χαμηλότερους αριθμούς σπερματοζωαρίων, ενώ τα ποσοστά αποβολών μεταξύ των γυναικών και η στυτική δυσλειτουργία μεταξύ των ανδρών αυξάνονται σταθερά.

Εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δεν θα συνεχιστούν, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα εξετάσουμε έναν ανδρικό πληθυσμό που είναι εντελώς υπογόνιμος. Σε εκείνο το σημείο, ο ανθρώπινος πληθυσμός θα εξαφανιστεί. Στην πορεία, ωστόσο, θα αντιμετωπίσουμε μια σειρά από άλλα πιεστικά προβλήματα.

Πώς θα φροντίσουμε τα γερασμένα Baby Boomers;

Ιστορικά, η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού έμοιαζε με πυραμίδα. Το κάτω μεγαλύτερο τμήμα ήταν τα παιδιά, το μεσαίο, ελαφρώς μικρότερο τμήμα ήταν οι εργαζόμενοι ενήλικες και η κορυφή της πυραμίδας ήταν οι ηλικιωμένοι. Αυτό λειτούργησε καλά, επειδή ο νεότερος πληθυσμός ήταν σε θέση να υποστηρίξει οικονομικά και να φροντίσει το πολύ μικρότερο ηλικιωμένο τμήμα.

Δεν έχουμε πια αυτή την πυραμίδα. Στις περισσότερες χώρες, η κατανομή του πληθυσμού μοιάζει τώρα με έναν λαμπτήρα, με μια στενή βάση παιδιών, ένα βολβώδες τμήμα ενηλίκων και ένα στενό αλλά πολύ μεγάλο τμήμα ηλικιωμένων ενηλίκων.

Μέρος της εξίσωσης είναι το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής έχει μεγαλώσει, κάτι που είναι υπέροχο. Αλλά τα κεφάλαια για τη στήριξη αυτού του γηράσκοντος πληθυσμού - μέσω της κοινωνικής ασφάλισης και του Medicare στις ΗΠΑ, για παράδειγμα - μειώνονται, καθώς η βάση των πληρωτών συρρικνώνεται τόσο δραματικά.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν θα έχουμε το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για να διατηρήσουμε όρθια την οικονομία. Δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά για να καλύψουν όλες τις θέσεις εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση του ενήλικου πληθυσμού.

Ποια είναι η Αιτία;

Σύμφωνα με τον Swan, πιθανότατα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την αναπαραγωγική καταστροφή. Μπορούμε, ωστόσο, να αποκλείσουμε τη γενετική, επειδή η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι απλώς πολύ γρήγορη. Μια μείωση 50% σε δύο μόνο γενιές δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη γενετική.

Αυτό μας αφήνει με περιβαλλοντικές αιτίες. Τα περιβαλλοντικά αίτια μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τρόπος ζωής και χημικά. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα περιλαμβάνουν:

  • Ευσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Στρες

Από τη χημική πλευρά, γνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός χημικών μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα είτε άμεσα είτε έμμεσα, αλλά η πιο ανησυχητική κατηγορία είναι οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (EDC). 3 Τα EDC διαταράσσουν τις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του φύλου που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγική λειτουργία.

Πολλά EDC θα μιμηθούν τις ορμόνες, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση τους. Αλλά, φυσικά, η χημική ουσία δεν λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί η φυσική ορμόνη, επομένως ό,τι κι αν ελέγχει αυτή η ορμόνη δεν θα λειτουργήσει καλά. Όπως εξηγείται στην έκθεση του 2019, «Ανδρική Υπογονιμότητα και Περιβαλλοντικοί Παράγοντες»: 4

«Κλασικά τα EDC συνδέονται με τον υποδοχέα ανδρογόνου ή οιστρογόνου πυροδοτώντας μια αγωνιστική ή ανταγωνιστική δράση. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε αυξημένη ή μειωμένη γονιδιακή έκφραση των ειδικών για το φύλο γονιδίων.

Επιπλέον, τα EDC δρουν σε στεροειδογόνα ένζυμα και στο μεταβολισμό των ορμονών, για παράδειγμα, αναστέλλουν τη δραστηριότητα της 5-α αναγωγάσης, η οποία είναι το πιο σημαντικό ένζυμο στην παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης και ως εκ τούτου τη ρύθμιση της αρρενοποίησης των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και της προστάτης.

Επιπλέον, τα ένζυμα P450 στο ήπαρ που μεταβολίζουν τις στεροειδείς ορμόνες μπορεί να επηρεαστούν. Σε ζωικά μοντέλα τα EDC επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονικών υποδοχέων. Εκτός από την επίδραση στη δράση της ορμόνης, πειράματα σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα EDC μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε επιγενετικές αλλαγές και επίπεδα miRNA.»

Ο Swan υποψιάζεται ότι τα EDC είναι ο κύριος ένοχος της υπογονιμότητας, εν μέρει επειδή είμαστε περιτριγυρισμένοι από αυτά κάθε μέρα της ζωής μας. Είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά μέσω της τροφής, του νερού, των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, των επίπλων, των δομικών υλικών, των πλαστικών και πολλών άλλων.

In utero έκθεση σε EDC μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα

Η πιο ευάλωτη περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου είναι στη μήτρα. Τότε είναι που καθορίζονται τα δομικά στοιχεία για το αναπαραγωγικό σας σύστημα και η έκθεση σε EDC αυτή τη στιγμή μπορεί να καταστρέψει την αναπαραγωγική ικανότητα ενός ενήλικα παιδιού. Εφόσον το έμβρυο μοιράζεται το σώμα της μητέρας, ό,τι εκτίθεται η μητέρα, εκτίθεται και το έμβρυο.

Όπως εξηγείται στο βίντεο, το αναπαραγωγικό σύστημα ενός αγοριού εξαρτάται από ένα ορισμένο επίπεδο τεστοστερόνης για τη σωστή ανάπτυξη. Εάν το επίπεδο τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλό, το αναπαραγωγικό του σύστημα θα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό. Εν ολίγοις, χωρίς επαρκή τεστοστερόνη, το αναπαραγωγικό σύστημα του αγοριού θα «προεπιλεγεί» στο θηλυκό. Θα θηλυκοποιηθεί, ή όπως το περιγράφει ο Swan, «ελλιπώς αρρενωποποιηθεί».

Οι φθαλικές ενώσεις είναι σε όλους

Ο Swan ενημερώθηκε για τη διερεύνηση των φθαλικών ενώσεων από έναν χημικό στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε ότι αυτά τα EDCs έχουν βρεθεί σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών.

Συγκεκριμένα, οι φθαλικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσουν την αναπαραγωγική ανάπτυξη των αρσενικών, επειδή μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και η ατελής ανάπτυξη των αρσενικών στα ζώα έχει πλέον γίνει τόσο διαδεδομένη, που υπάρχει ακόμη και ένα όνομα για αυτό: σύνδρομο φθαλικών.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι όταν μια έγκυος μητέρα τρέφεται με φθαλικές ενώσεις στην αρχή της εγκυμοσύνης, οι αρσενικοί απόγονοί της θα έχουν μικρότερα και λιγότερο ανεπτυγμένα αναπαραγωγικά όργανα. Οι όρχεις του μπορεί να μην είναι κατεβασμένοι, το πέος του μπορεί να είναι μικρότερο και η ανωγεννητική του απόσταση (η απόσταση μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων) τείνει να είναι μικρότερη.

Ο Swan ήταν ο πρώτος που μελέτησε την ανογεννητική απόσταση σε ανθρώπινα αρσενικά βρέφη και ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το σύνδρομο φθαλικών ενώσεων εμφανίζεται και στους ανθρώπους. Τα αγόρια που γεννήθηκαν από γυναίκες με υψηλά επίπεδα φθαλικών μεταβολιτών στα ούρα τους - ειδικά εκείνων που μειώνουν την τεστοστερόνη - είχαν σύνδρομο φθαλικών και η σοβαρότητα ήταν δοσοεξαρτώμενη.

Στη συνέχεια, ο Swan επανέλαβε τη μελέτη με ένα άλλο σύνολο μητέρων και των μωρών τους και βρήκε το ίδιο αποτέλεσμα. Το επόμενο ερώτημα είναι, η μικρότερη ανωγεννητική απόσταση οδηγεί σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων; Σύμφωνα με τον Swan, τα αγόρια με μικρή ανωγεννητική απόσταση είναι πιο πιθανό να έχουν αναπαραγωγικά ελαττώματα όπως μη κατεβασμένους όρχεις και ελαττώματα του πέους. Είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο των όρχεων σε μικρότερη ηλικία από την κανονική και είναι πιο πιθανό να είναι υπογόνιμος.

Έτσι, είναι επαγγελματικό της συμπέρασμα ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις στη μήτρα είναι «αναμφίβολα μέρος της εξήγησης της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της γονιμότητας». Οι φθαλικές ενώσεις και οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένη οστική πυκνότητα στους άντρες εφήβους, 5 που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις αργότερα στη ζωή.

Κοινές Πηγές Έκθεσης Φθαλικών Ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται στα πλαστικά. Είναι που κάνουν το πλαστικό μαλακό και εύκαμπτο, οπότε όπου βρίσκεις μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό, βρίσκεις φθαλικές ενώσεις. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Ρούχα βινυλίου, όπως αδιάβροχα και λαστιχένιες μπότες
  • Πλαστικές κουρτίνες μπάνιου
  • Πλαστικές σωλήνες όλων των ειδών
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω πλαστικών σωλήνων, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα (οι μηχανές αρμέγματος έχουν πλαστικό σωλήνα)

Οι φθαλικοί εστέρες αυξάνουν επίσης την απορρόφηση και βοηθούν στη διατήρηση της μυρωδιάς και του χρώματος, έτσι θα τους βρείτε σε:

  • Καλλυντικά, αρώματα και προϊόντα προσωπικής περιποίησης
  • Αρωματικά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως σαπούνι πλυντηρίου και αποσμητικά χώρου
  • Φυτοφάρμακα

Όπως σημειώνεται από τον Swan, οι φθαλικές ενώσεις είναι μόνο μία κατηγορία EDC. Υπάρχουν πολλά άλλα, όπως φυτοοιστρογόνα, διοξίνες, επιβραδυντικά φλόγας, φαινόλες, PCB και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οι φθαλικές ενώσεις, ωστόσο, είναι από τις πιο επικίνδυνες για την ανδρική αναπαραγωγική υγεία λόγω της ικανότητάς τους να μπλοκάρουν την τεστοστερόνη.

Ο Joe Rogan πήρε επίσης πρόσφατα συνέντευξη από τον Shaw σχετικά με αυτό. Ένα απόσπασμα περιλαμβάνεται παρακάτω. Η πλήρης συνέντευξη είναι διαθέσιμη στο Spotify .

Οι φαινόλες αυξάνουν τις ορμόνες του γυναικείου φύλου

Οι φαινόλες, όπως η δισφαινόλη-Α (BPA), έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς κάνουν το πλαστικό πιο άκαμπτο και σκληρό. Στο ανθρώπινο σώμα, αυξάνουν τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του στήθους και ένα πλαδαρό μεσαίο τμήμα. Το BPA καταστρέφει επίσης το DNA του σπέρματος. 6 Όπως οι φθαλικές ενώσεις, η BPA και άλλες δισφαινόλες είναι εξαιρετικά διάχυτες. Βρίσκονται σε:

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα εδώ είναι ότι πολλές από τις χημικές ουσίες που είναι πιο επιβλαβείς για την αναπαραγωγή δεν είναι επίμονες και το σώμα σας μπορεί να τις αποβάλει σε τέσσερις έως έξι ώρες.

Η παραγωγή σπέρματος διαρκεί περίπου 70 ημέρες από την αρχή μέχρι το τέλος, οπότε με την πάροδο του χρόνου, ένας άνδρας μπορεί να είναι σε θέση να αναστρέψει ορισμένες από τις βλάβες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι συγγενής. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλαπλές πηγές 24/7, επομένως η επιτυχημένη αποτοξίνωση σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τα λαμβάνετε.

Ένα άλλο καλό νέο είναι ότι οι ερευνητές έχουν δείξει ότι εάν καθαρίσετε το περιβάλλον των απογόνων από έναν τοξικό, ανθυγιεινό αρουραίο, η κανονική αναπαραγωγική ικανότητα αποκαθίσταται μετά από τρεις γενιές καθαρής ζωής.

Αν και αυτή είναι μια σχετικά γρήγορη λύση για τους αρουραίους, των οποίων η διάρκεια ζωής είναι μόνο δύο χρόνια, δεν είναι τόσο απλό για τους ανθρώπους. Τρεις γενιές από ανθρώπινη άποψη είναι περίπου 75 χρόνια, «αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», λέει ο Swan, φροντίζοντας α) να μην εκθέτουμε τα παιδιά σε EDC in utero και β) να εξαλείψουμε την περαιτέρω έκθεση κατά την παιδική ηλικία, εάν το παιδί εκτέθηκε στη μήτρα.

Forever Chemicals στο φαγητό και το νερό μας

Ενώ οι φθαλικές ενώσεις και οι δισφαινόλες είναι μη ανθεκτικές, το PFAS - μια κατηγορία χημικών ουσιών που είναι διάχυτες στο έδαφος, το νερό και τα ανθρώπινα σώματα - είναι τόσο ανθεκτικά που είναι γνωστά ως "για πάντα χημικά". Στο Μέιν, οι αγρότες σφυρίζουν τώρα, προειδοποιώντας ότι τα PFAS σε γεωργικές εκτάσεις είναι μια «καταστροφή αργής κίνησης». 7

Πώς φτάνουν εκεί τα χημικά; Ενώ οι διαρροές και η διαρροή από βιομηχανικές εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος του προβλήματος σε ορισμένες περιοχές, η πιο διαδεδομένη πηγή μόλυνσης είναι τα βιοστερεά —τοξική λάσπη από ανθρώπινα απόβλητα— τα οποία διατίθενται στο εμπόριο ως προσιτό λίπασμα.

Το 2019, έγραψα για το πώς η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) απέτυχε να ρυθμίσει επαρκώς τη βιομηχανία βιοστερεών, επιτρέποντας έτσι την εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων τοξικών υλικών στην προμήθεια τροφίμων μας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό στο ντοκιμαντέρ Natural News "Biosludged", παραπάνω. Τα PFAS συσσωρεύονται στο έδαφος και μεταφέρονται στο φαγητό σας. Απόδειξη αυτού μπορεί να φανεί στις δοκιμές τροφίμων, οι οποίες το 2017 βρήκαν χημικές ουσίες PFAS σε 10 από τα 91 τρόφιμα που δοκιμάστηκαν.

Το κέικ σοκολάτας είχε την υψηλότερη ποσότητα — 250 φορές πάνω από το συμβουλευτικό όριο για πόσιμο νερό. (Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει όριο για τα τρόφιμα.) Σχεδόν τα μισά από τα κρέατα και τα ψάρια που δοκιμάστηκαν περιείχαν επίσης το διπλάσιο του συμβουλευτικού ορίου για νερό. Τα φυλλώδη χόρτα που καλλιεργήθηκαν σε απόσταση 10 μιλίων από ένα φυτό PFAS περιείχαν επίσης πολύ υψηλές ποσότητες. Όπως θα περίμενε κανείς, τα PFAS συσσωρεύονται επίσης στο σώμα σας.

Το Μέιν αναλαμβάνει δράση

Στο Maine, τα μολυσμένα πηγάδια νερού με PFAS έχουν προκαλέσει οργή και δράση. Ένα άρθρο του Μαρτίου 2022 στο The Maine Monitor περιγράφει το σχέδιο παιχνιδιού: 8

«Το Μέιν είναι η πρώτη πολιτεία που δοκιμάζει διεξοδικά τις επιπτώσεις των για πάντα χημικών ουσιών από τη διασπορά ιλύος σε γεωργικές εκτάσεις, μια πρακτική που συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο όπου το ήμισυ της ιλύος λυμάτων χρησιμοποιείται στη γη. Κατά συνέπεια, το Μέιν χρειάστηκε να πρωτοστατήσει σε δράσεις πολιτικής, προχωρώντας στην εφαρμογή των συστάσεων μιας ειδικής ομάδας PFAS διάρκειας ενός έτους.

Το επόμενο βήμα πολιτικής πρέπει να είναι η ψήφιση του LD 1911, το οποίο θα απαγόρευε τη χερσαία εφαρμογή ιλύος και την εφαρμογή γης ή την πώληση κομπόστ που προέρχεται από λάσπη. Δύο δωδεκάδες εταιρείες και δήμοι έχουν άδεια να μετατρέπουν τη λάσπη σε λίπασμα, παρά τη διαπίστωση του ίδιου του κράτους ότι το 89% των τελικών δειγμάτων κομπόστ υπερέβη το επίπεδο ελέγχου για PFOA, μια κοινή ένωση PFAS.

Ο Adam Nordell, συνιδιοκτήτης του Songbird Farm in Unity — άλλος ένας τόπος υψηλής μόλυνσης από PFAS — συνόψισε τη σημασία του LD 1911 ως εξής: «Κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει την ιστορική μόλυνση της γης μας. Αλλά ξέρουμε αρκετά τώρα για να κλείσουμε τη βρύση ».

Ένα δεύτερο νομοσχέδιο ενώπιον του νομοθετικού σώματος, το LD 1639, θα εμπόδιζε τον κρατικό χώρο υγειονομικής ταφής Juniper Ridge, που διαχειρίζεται η Casella Waste Systems, από το να δέχεται συντρίμμια κατασκευής και κατεδάφισης που προέρχονται από το κράτος και είναι φορτωμένα με PFAS και άλλα τοξικά, αυξάνοντας τα μολυσμένα στραγγίσματα μπαίνοντας στον ποταμό Penobscot».

Τοξικά φυτοφάρμακα

Οι κοινότητες στο Μέριλαντ και τη Μασαχουσέτη επιβεβαίωσαν επίσης ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά των κουνουπιών ήταν μολυσμένα με PFAS, παρόλο που δεν υποτίθεται ότι περιέχουν τέτοιες χημικές ουσίες. Τον Απρίλιο του 2022, το Δίκτυο Δράσης για τα φυτοφάρμακα (PAN) ανέφερε: 9

«Η EPA ισχυρίστηκε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά PFAS με αυτόν τον τρόπο, αλλά η ανεξάρτητη δοκιμή 10 αποκάλυψε ότι υπήρχε μόλυνση από PFAS σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνταν από περιοχές ελέγχου κουνουπιών - από τα 14 προϊόντα ελέγχου κουνουπιών που δοκιμάστηκαν, τα μισά βρέθηκαν να περιέχουν PFAS. Αυτά τα προϊόντα εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό σε κοινότητες, συχνά εβδομαδιαία, από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.

Σε απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, η EPA ισχυρίστηκε ότι η μόλυνση από PFAS οφειλόταν σε έκπλυση από φθοριούχα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης HDPE. Ενώ αυτή η εξήγηση έχει διαφημιστεί από πολλούς ως απόδειξη ότι η μόλυνση φυτοφαρμάκων από PFAS δεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία, οι δοκιμές στο Μέριλαντ και τη Μασαχουσέτη αποκάλυψαν ότι τρία προϊόντα είχαν μολυνθεί από άλλη πηγή εκτός από τα δοχεία.

Πέρα από αυτό το είδος μόλυνσης, τα PFAS είναι ενεργά συστατικά σε τουλάχιστον 40 φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Και αυτό αφορά μόνο τα φυτοφάρμακα που περιλαμβάνουν το PFAS ως ενεργό συστατικό.

Τα προϊόντα PFAS είναι ένα δημοφιλές επιφανειοδραστικό (βοηθά στον πιο εύκολο ψεκασμό), επομένως το PFAS μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αδρανή συστατικά σε φυτοφάρμακα, τα οποία δυστυχώς δεν χρειάζεται να αναφέρονται, καθώς η χημική σύνθεση εμπίπτει στη δικαιοδοσία του «εμπορικού μυστικού».

Είναι σαφές ότι τα PFAS υπάρχουν σε μια ποικιλία κοινώς χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης. Δεν έχει γίνει καμία έρευνα σχετικά με τις συνεργιστικές επιδράσεις των PFAS και των φυτοφαρμάκων — τα οποία γνωρίζουμε ότι θέτουν το δικό τους σύνολο κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Ξανά και ξανά, η EPA απέτυχε στο καθήκον της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από χημικές ουσίες που προκαλούν όλεθρο στην ανθρώπινη υγεία, την ανάπτυξη του εμβρύου και τη γονιμότητα. Όπως σημειώνεται από το PAN, "Η EPA έχει δεσμευτεί σε μια ρυθμιστική τακτική ακινητοποίησης - αλλάζοντας τον ορισμό του τι θεωρείται PFAS για να αποφύγει την ευθύνη".

Ο νέος «ορισμός λειτουργίας» του PFAS έχει περιοριστεί σημαντικά από αυτόν που ήταν, αποκλείοντας έτσι πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα και φυτοφάρμακα. Για να αντιμετωπίσει τις εσκεμμένες ελλείψεις της EPA, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επίσης εισαγάγει ένα νομοσχέδιο (HR.5987 — the PFAS Definition Improvement Act 11 ) που θα απαιτούσε από την EPA να χρησιμοποιεί τον ευρύτερο και πιο ολοκληρωμένο ορισμό του PFAS.

Συμμετέχω στο PAN για να σας προτρέψετε να καλέσετε τους εκπροσώπους σας να συνυποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο. Το Maine και το Maryland έχουν επίσης προτείνει νομοσχέδια για την πρόληψη της μόλυνσης από PFAS στα φυτοφάρμακα.

Είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος όταν αντιμετωπίζεις τόσο τρομακτικά στατιστικά στοιχεία όπως η μείωση της ανδρικής γονιμότητας κατά 1% ετησίως. Αλλά αν μας ενδιαφέρει η ζωή, πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η εξάλειψη των EDC από την κοινή χρήση. Εν τω μεταξύ, οι άνδρες και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα ήταν φρόνιμο να λάβουν προφυλάξεις και να ξεκαθαρίσουν οτιδήποτε μπορεί να τους εκθέσει σε αυτές τις χημικές ουσίες στην καθημερινή τους ζωή, προτού προσπαθήσουν να συλλάβουν.

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης πάνω ή κάτω. Ακολουθήστε μας στο Instagram, το Twitter και το Facebook. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Παγκόσμιας Έρευνας.

Σημειώσεις

1  BMJ 12 Σεπτεμβρίου 1992, 305(6854): 609-613

2  Ενημέρωση για την ανθρώπινη αναπαραγωγή Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2017. 23(6): 646-659

3,  4  Παγκόσμια Αναπαραγωγική Υγεία 2019; 4(2): e28

5  Newswise 29 Απριλίου 2022

6  WTOL11 29 Απριλίου 2022, Ενημερώθηκε 2 Μαΐου 2022

7,  8  The Maine Monitor 13 Μαρτίου 2022

9  PANNA.org 20 Απριλίου 2022

10  Maryland Pesticide Network, 26 Μαρτίου 2021

11  HR.5987

Η επιλεγμένη εικόνα είναι ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα παραπάνω βίντεο


ΠΗΓΗ:https://www.globalresearch.ca/are-these-chemicals-part-depopulation-agenda/5780291
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.