Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Γιατί τα μέτρα είναι κοροϊδία – Τί πρέπει να αλλάξει στη ρήτρα αναπροσαρμογής


Είδαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα για την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει πλήξει οικονομικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το κόστος των κρατικών παρεμβάσεων σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ. Η επιδότηση αφορά χρήματα που έχει πληρώσει ο καταναλωτής από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Οι καταναλωτές έχουν καταβάλει ήδη 460 εκ. ευρώ και από αυτά θα επιστραφούν τα 280 εκ. ευρώ.

Οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους το 60% των χρημάτων που πλήρωσαν την περίοδο αυτή από 18 ευρώ το ελάχιστο μέχρι 600 ευρώ το μέγιστο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος το 60% αφορά το ποσό που προκύπτει από την διαφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής από το σύνολο των εκπτώσεων των κρατικών επιδοτήσεων και των παρόχων. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 2500 ευρώ και αφαιρέσουμε τις υποθετικές συνολικές κρατικές εκπτώσεις έστω 500 ευρώ , το αποτέλεσμα είναι 2000 ευρώ. Το 60% του 2000 είναι 1200 ευρώ, τότε στον καταναλωτή θα επιστραφούν 600 ευρώ.

Αυτό που μου δημιουργεί ενστάσεις ως προς τις κυβερνητικές επιλογές, είναι ότι τα μέτρα δεν αγγίζουν τα κέρδη των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος που στηρίζονται στην λογική της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δηλαδή ουσιαστικά το κράτος στηρίζει τους παρόχους, αδειάζει τα κρατικά ταμεία κατά 3,2 δισ. ευρώ από το υστέρημα του, που είναι χρήματα των φορολογουμένων, και οι πάροχοι  εξακολουθούν να κερδίζουν εφαρμόζοντας κατά γράμμα το αφήγημα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και μέχρι πότε το κράτος θα μπορεί να επιδοτεί τους καταναλωτές και να μην αγγίζει τους παρόχους ;

Επειδή δεν ήταν και δεν είναι στη λογική μου να κατηγορώ χωρίς λόγο ,θα σας αποδείξω πως με μία ή το πολύ δύο κινήσεις στο μαθηματικό μοντέλο της ρήτρας αναπροσαρμογής , θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα δίκαιο σύστημα που οι καταναλωτές θα είναι ευχαριστημένοι και δεν θα χρειαζόταν να χορηγηθούν 3,2 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία που τελικά δεν θα πιάσουν τόπο.

Τα μέτρα είναι κοροϊδία


Η συνέχεια της ανάρτησης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.