Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ζωρζ Κουζμάνοβιτς: Ο χριστιανός ορθόδοξος σύμβουλος του Μελανσόν που έφτιαξε δικό του κόμμα

  • Η “ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΤΕ ΓΚΩΛ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΖΩΡΕΣ

Ο 49χρονος Ζωρζ (Τζόρτζε) Κουζμάνοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι, από Σέρβο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Σε ηλικία 7 ετών η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γαλλία. Σε νεαρή ηλικία ο Κουζμάνοβιτς στρατεύθηκε πολιτικά στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ταυτόχρονα, υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό ως επαγγελματικό στέλεχος για μια δεκαετία περίπου, ακόμα και σε πολεμικά μέτωπα όπως στο Αφγανιστάν. Το 2005 γνωρίστηκε με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, όταν ακόμα εκπροσωπούσε μειοψηφική τάση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας. Όταν ο Μελανσόν αυτονομήθηκε, έγινε από τους βασικούς συνεργάτες του και σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της “Ανυπότακτης Γαλλίας”, συνέβαλε ουσιαστικά ώστε η παράταξη αυτή να αναδείξει τον πατριωτισμό, που έχει εγκαταλειφθεί από το πολιτικό σύστημα και μονοπωλείται από την Ακροδεξιά. Με δική του εισήγηση οι τρίχρωμες εθνικές σημαίες άρχισαν να προβάλλονται στις συγκεντρώσεις του κόμματος και να ψάλλεται η Μασσαλιώτιδα. Ο Κουζμάνοβιτς εισηγήθηκε σκληρή στάση απέναντι σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση και διάλογο με τη Ρωσία και τη Συρία, της οποίας την κυβέρνηση θεωρεί εν δυνάμει σύμμαχο στον αγώνα κατά του “Ισλαμικού Κράτους”.

Στις εκλογές του 2017 συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της “Ανυπότακτης Γαλλίας” ως κόμματος αμφισβήτησης. Διεμβολίζοντας την Ακροδεξιά και σπάζοντας το μονοπώλιό της σε θέματα πατριωτισμού και αμφισβήτησης του ευρωατλαντισμού, άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με ομάδες του πληθυσμού που έχουν τεθεί στο περιθώριο. Ταυτόχρονα, η στάση του ως ενεργού μέλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σπάνια για στελέχη του κόμματος του Μελανσόν, δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης στο χριστιανικό χώρο. Συνέβαλε επίσης στη διαφοροποίηση της θέσης για το μεταναστευτικό και στη διαμόρφωση από την “Ανυπότακτη Γαλλία” μιας θέσης για υπεύθυνη διαχείριση του θέματος των μεταναστευτικών ροών.

Όμως, ήδη από το 2018, άρχισαν να λειτουργούν οι ιδεολογικές εμμονές που χαρακτηρίζουν μέρος της μαρξιστικής Αριστεράς, και άρχισε να συκοφαντείται ως “Ακροδεξιός”. Για το λόγο αυτό ο Μελανσόν τον έθεσε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα τη διάσπαση και την εκ μέρους του δημιουργία της “Κυριαρχικής Δημοκρατίας” (Republique Souvereine).

Με ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα, επιχείρησε να παρουσιαστεί ως υποψήφιος στην προεδρική εκλογή. Σύνθημά του: “Με τον Ντε Γκωλ και τον Ζωρές, για την πατρίδα και την κοινωνική δημοκρατία”. Τον Ντε Γκωλ ως σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας και του αγώνα κατά της συνθηκολόγησης στη γερμανοκρατία και τον Ζωρές ως έναν από τους θεμελιωτές του σοσιαλιστικού κινήματος στη Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του απολύθηκε από την εργασία του.

Όμως, στις “δικλείδες ασφαλείας” του γαλλικού πολιτικού συστήματος περιλαμβάνεται και η προϋπόθεση 500 υπογραφών στήριξης απο αιρετούς, για κάθε προεδρική υποψηφιότητα. Και δεδομένου ότι οι αιρετοί, ιδίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, προέρχονται από τα υπό εξαφάνιση συστημικά κόμματα (Δεξιά-Σοσιαλιστικό Κόμμα), δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές. Άλλωστε, ακόμα και η Λεπέν και ο Μελανσόν, που ψηφίστηκαν μαζί από το 45% των ψηφοφόρων στον 1ο γύρο, δυσκολεύτηκαν και παραλίγο να μείνουν εκτός προεδρικής εκλογής.

Στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Κουζμάνοβιτς απέρριψε εξίσου τις υποψηφιότητες Μακρόν και Λεπέν και κάλεσε τους οπαδούς και φίλους της παράταξής του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και δήλωσε ότι, ” τη στιγμή που δεν μπορούμε πια να δράσουμε για την αποφυγή των δυσμενών συνεπειών της εκλογής του ενός ή του άλλου από τους υποψηφίους που απομένουν, πρέπει να αφοσιωθούμε στην προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών”. 

Ενδιαφέρουσα είναι η θέση του για το ΝΑΤΟ, από τη στρατιωτική διοίκηση του οποίου ζητεί την έξοδο της χώρας του. Κατηγορεί τη συμμαχία που για το γεγονός ότι περιλαμβάνει στις τάξεις της μια “δύναμη επιθετική και ιμπεριαλιστική όπως η Τουρκία, η οποία κατέχει μέρος του συριακού εδάφους και πιέζει στρατιωτικά ένα άλλο μέλος της συμμαχίας, την Ελλάδα…” Ταυτόχρονα, πριν ακόμα από την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, προβλέπει ότι η προς ανατολάς επέκταση θα οδηγήσει σε αυξανόμενη ένταση με τη Ρωσία, ενώ ο νέος “ψυχρός πόλεμος” με την Κίνα ενέχει κινδύνους καταστρεπτικών συρράξεων. Γι’ αυτό και θεωρεί απαραίτητη την απεμπλοκή της χώρας του.

Τάσσεται επίσης, υπέρ της αντικατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια άλλου τύπου ευρωπαϊκή συνεργασία στη βάση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Συνδέει την πλήρη αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας με την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, όπως αυτό θεμελιώθηκε και λειτούργησε μετά την Απελευθέρωση στη βάση του κοινού προγραμματισμού της Εθνικής Αντίστασης και την άρση των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης.

Ήδη, παρουσιάζονται οι υποψήφιοι του κόμματος, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα νέοι.


ΠΗΓΗ:https://xristianiki.gr/%ce%b6%cf%89%cf%81%ce%b6-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%b9%cf%84%cf%82-%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%ce%b4/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.